Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 5 mei 2019
Leestijd: 1 minuut

Zo viert Nederland zondag de vrijheid

Na de herdenkingen van 4 mei viert Nederland zondag op uitbundige wijze de vrijheid, die het land na de Tweede Wereldoorlog terugkreeg. In veertien steden zijn Bevrijdingsfestivals. Rapper Kraantje Pappie, zangeres Maan en dj Sam Feldt touren als Ambassadeurs van de Vrijheid langs de festivals in een legerhelikopter.

Pleiten voor optimisme

De feestdag begint met de 5 mei-lezing in Almere. Schrijver en wetenschapper Rosanne Hertzberger pleit daarin voor optimisme. „We kunnen niet altijd maar angstig zijn en blijven rouwen. Ik wil een licht, levend en frivool jodendom. Dat is vrijheid", zo wordt ze geciteerd op de site van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Zelfverklaard optimist premier Mark Rutte ontsteekt na de lezing het bevrijdingsvuur. Daarmee geeft hij het startsein voor de festivals in alle provincies.

Wageningen

In Wageningen is zowel het Bevrijdingsfestival van Gelderland als de Nationale Herdenking van de capitulaties van Duitsland en Japan. Minister van Defensie Ank Bijleveld houdt daar een toespraak. Vervolgens lopen veteranen van de Tweede Wereldoorlog en daaropvolgende conflicten door de stad in het Bevrijdingsdefilé.

Afsluiting in Amsterdam

Traditiegetrouw wordt Bevrijdingsdag afgesloten in de hoofdstad, met het 5 mei-concert op de Amstel in aanwezigheid van het koningspaar. Het thema van dit jaar is ‘in vrijheid kiezen’. Daarmee verwijst de organisatie zowel naar de vrijheid als naar het algemeen kiesrecht, dat een eeuw geleden werd ingevoerd in Nederland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.