Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 3 mei 2019 / 11:23 uur

WhatsApp-fraudeurs verdienden ruim een ton

Een 22-jarige man uit Den Haag en een 19-jarige vrouw uit Voorburg worden ervan verdacht zeker honderd mensen door het hele land te hebben opgelicht. Dit deden ze via WhatsApp. Hiermee hebben ze ruim een ton buitgemaakt, denk het Openbaar Ministerie in Limburg.

Code

De man zou WhatsApp-accounts hebben gehackt, waarna hij de accounts overnam. Hij stuurde WhatsApp-gebruikers een berichtje waarin om een code werd gevraagd. Als ze daarop reageerden, werd het account door middel van die code overgenomen. Nadat het account was overgenomen, kon de verdachte berichten sturen naar bekenden van het slachtoffer, onder zijn of haar naam.

De familieleden of vrienden van de gehackte persoon kregen een bericht met daarin het dringende verzoek om geld over te maken. Het zou een noodsituatie zijn. Mensen gingen in op dit verzoek, omdat ze dachten dat ze geld naar een bekende overmaakten. In de realiteit werd het geld doorgesluisd naar verschillende rekeningen.

Opgepakt

Op 16 april werd de mannelijke verdachte opgepakt, hij blijft voorlopig in voorarrest. Afgelopen dinsdag werd de vrouw opgepakt, maar zij is inmiddels vrijgelaten. Ze blijft wel verdachte in de zaak.

Een slachtoffer in Limburg maakte een eerste melding, waarna het OM in Limburg het onderzoek startte. De politie waarschuwt nooit codes te sturen en niet zomaar geld over te maken. Bel altijd met de persoon die om het geld vraagt, een berichtje sturen is niet voldoende.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
WhatsApp-fraudeurs verdienden ruim een ton
Sluiten