Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 6 mei 2019 / 08:29 uur

We moeten onze spijsvertering serieuzer nemen

We moeten wat beter gaan letten op onze spijsvertering, blijkt uit nieuw onderzoek. In 2017 had bijna een op de vier Nederlanders last van maag, darmen of lever. Hoorde jij daar bij, dan hoor je bij een groep van ruim 3,7 miljoen mensen.

Het RIVM heeft deze cijfers in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting berekend. De stichting start een nieuwe bewustwordingscampagne om ervoor te zorgen dat we iets beter gaan letten op onze spijsvertering.

10 procent van de sterfte

In 2017 overleden 15.000 mensen met een maag-, darm- of leveraandoening als onderliggende oorzaak. Dat was tien procent van de totale sterfte dat jaar. Twee jaar eerder, in 2015, bedroegen de zorguitgaven voor deze aandoeningen en ziekten bijna 3,3 miljard euro. De problemen variëren van redelijk onschuldig – bijvoorbeeld een infectie – tot zeer ernstig, zoals chronische ontstekingsziektes en kanker. Vorig jaar kwamen er 24.000 nieuwe gevallen van kanker bij.

Serieuze toiletbezoekjes

Volgens de Maag Lever Darm Stichting onderstrepen de cijfers dat „we als maatschappij het spijsverteringsstelsel serieus moeten nemen". Het grootste deel (bijna 13.000) overleed in 2017 aan kanker in het spijsverteringsstelsel. Meestal gaat het dan om darmkanker.

Het RIVM berekende ook de verwachting voor 2030. In dat jaar zal twintig procent van de mensen bekend zijn bij de huisarts met spijsverteringsproblemen. Dat komt vooral door vergrijzing.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
We moeten onze spijsvertering serieuzer nemen
Sluiten