Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 30 mei 2019
Leestijd: 1 minuut

Waterschap luidt noodklok: drinkwatertekort dreigt

Lekker helder water uit de kraan. Het is een luxe die we zo gewend zijn, dat we er soms niet eens bij stilstaan dat het een luxe is. Toch kan dat op termijn in de grote steden wel eens gaan veranderen, als we drinkwaterbedrijf Dunea en het Hoogheemraadschap van Rijnland moeten geloven.

In verschillende grote steden kan namelijk wel eens een drinkwatertekort gaan ontstaan. Dat gebeurt niet van de een op de andere dag, maar de manier waarop we nu water verbruiken, zou ervoor kunnen zorgen dat Den Haag binnen dertig jaar met problemen kampt. Ook voor andere grote steden geldt dat.

Extra woningen

Dus luiden Dunea en het Hoogheemraadschap van Rijnland de noodklok. Want in de regio Den Haag – die nu al bestaat uit 1,3 miljoen mensen – zijn er plannen om de komende decennia 200.000 woningen bij te bouwen. Dan ligt een tekort op de loer.

„De bevolkingsgroei is hier het grootst, en dat terwijl we al redelijk aan ons maximum zitten qua waterproductie”, zegt Wim Drossaert van drinkwaterbedrijf Dunea tegenover RTL Nieuws. „Dat betekent dat we, als we nog verder gaan groeien, nu in actie moeten komen. Het is dus niet vanzelfsprekend. Omdat het nijpend begint te worden, moeten we nu uitleggen waarom we voorzichtiger moeten zijn met water.”

Droogte van 2018

„De droogte van 2018 heeft het bewustzijn over drinkwatertekorten wel vergroot", zo vult dijkgraaf Rogier van der Sande aan. „Maar in Nederland is het zo goed geregeld dat het vanzelfsprekend lijkt. Het gaat echter niet vanzelf, daar moeten we een hoop dingen voor doen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.