Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 13 mei 2019
Leestijd: 1 minuut

Verlies voor May: Conservatieven op vijfde plek

De partij van de Britse premier Theresa May, de Conservatieven, verkeert in zwaar weer. In de aanloop naar de Europese verkiezingen van 23 mei is de partij zelfs gezakt naar de vijfde plek, blijkt uit de laatste opiniepeilingen. De Conservative Party blijft steken op slechts 10 procent, terwijl de Brexit Party van Nigel Farage aan de leiding gaat met 34 procent. Dat is een stijging van 4 procent, blijkt uit een peiling van The Times.

Oppositiepartij Labour daalt 5 procent en eindigt op 16 procent. Twee partijen die in de Europese Unie willen blijven, de Liberaal-Democraten en de Groenen, staan op respectievelijk 15 procent en 11 procent.

Vertrekplannen

May gaf eerder al aan dat ze binnenkort zou opstappen, maar een precieze datum maakte ze niet bekend. Nu de steun voor de partij wegvalt wordt de druk op May om een datum voor haar vertrek vast te stellen des te groter. Conservatieve parlementariërs willen dat May deze week haar vertrekplannen uiteenzet.

Verraden

„We zijn verraden, niet alleen door de Conservatieven, Labour heeft hetzelfde gedaan”, verklaart Farage de opmars van zijn pro-brexitpartij. „Als de Brexit-partij er over een paar weken als beste uitkomt, moeten we een plaats hebben aan de onderhandelingstafel met de regering om onze strategie vorm te geven.”

Brexit

Het is nu bijna drie jaar geleden dat het Verenigd Koninkrijk met een kleine meerderheid voor een brexit stemde, maar nog steeds is daar geen overeenstemming over tussen Britse politici. Ze lijken het maar niet eens te kunnen worden over wanneer, hoe en zelfs of een brexit zou moeten plaatsvinden.

Het Verenigd Koninkrijk zou op 29 maart de Europese Unie verlaten, maar het lukte May niet om een akkoord door het parlement te krijgen. Ze praat nu met Jeremy Corbyn, van de Labour partij, in een poging zijn steun te krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.