Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 7 mei 2019 / 05:45 uur

Verkiezingen Istanbul moeten opnieuw

De gemeenteraadsverkiezingen in Istanbul moeten overgedaan worden, heeft de centrale kiesraad besloten. Dit hebben ze gedaan na evaluatie van de verkiezingen die eind maart werden gehouden, meldt persbureau Anadolu. De nieuwe verkiezingen worden gehouden op 23 juni.

Oppositiepartij CHP won en Ekrem Imamoglu, van die partij, is inmiddels al geïnstalleerd als burgemeester van Istanbul, de belangrijkste stad van Turkije.

Herverkiezingen

President Recep Tayyip Erdogan drong aan op herverkiezingen in Istanbul. Hij is lid van de AK-partij die in maart in veel steden verloor van de CHP, tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Erdogan zegt dat er bij de verkiezingen onregelmatigheden zijn voorgevallen. Vlak na de verkiezingen zei hij bijvoorbeeld dat „georganiseerde misdaad" invloed zou hebben gehad op de stembusgang.

CHP-leider Kemal Kiliçdaroglu beschuldigt de AKP ervan dat ze politieke druk op de kiesraad heeft uitgeoefend. Erdogan ontkent dat.

Hertelling

„Wat hier gebeurt heeft niets te maken met democratie en is niet wettelijk. Het is overduidelijk dat dit alleen kan gebeuren in een dictatuur", zegt een afgevaardigde van de CHP, die in Istanbul in eerste instantie met een verschil van 24.000 stemmen de verkiezingen won van de AKP.

Na een door de AKP aangevraagde hertelling werd het verschil met tienduizend teruggebracht naar 14.000. „Je mag blijkbaar niet winnen van de AKP. De wil van het volk wordt genegeerd."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verkiezingen Istanbul moeten opnieuw
Sluiten