Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 28 mei 2019
Leestijd: 1 minuut

Tweede Kamer wil homogenezing verbieden

Homogenezingen moeten worden verboden, vindt de Tweede Kamer. Wie probeert iemands homoseksuele gerichtheid te veranderen of te onderdrukken, moet voortaan kunnen worden bestraft.

VVD, D66, PvdA en GroenLinks vragen het kabinet een eind te maken aan homegenezing. Ze noemen de zogeheten conversiebehandelingen ‘onverteerbaar’. Ze wijzen erop dat slachtoffers vaak jong, onzeker en kwetsbaar zijn.

Televisiereportages

Vorige week gaf de Kamer het kabinet al opdracht een onderzoek in te stellen naar homogenezingen in Nederland. Het kabinet zag daar aanvankelijk geen reden toe, omdat er geen aanwijzingen zouden zijn dat zulke praktijken hier voorkomen. Maar de Kamer wees onder andere op recente televisiereportages die dat wel degelijk zouden aantonen.

„Homogenezing is beschadigend", zegt Kamerlid Vera Bergkamp (D66). „Je kunt mensen niet in hun wezen wijzigen, en je zou dat überhaupt niet moeten willen. D66 wil dat iedereen zichtbaar zichzelf kan zijn."

Ook Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD) vindt dat „iedereen vrij en veilig zichzelf moet kunnen zijn". Dergelijke therapieën vindt ze ‘onacceptabel’. Yesilgöz-Zegerius wil dat het kabinet nu snel met een voorstel komt om homogenezing te verbieden. „Het signaal kan wat mij betreft niet hard genoeg zijn."

Niet alle partijen voelen iets voor een verbod. De christelijke partijen, FVD en de PVV stemden tegen de oproep aan het kabinet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.