Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 16 mei 2019 / 08:24 uur

Trainingsmissie in Irak wordt snel weer hervat

De trainingsmissie die afgelopen zondag stil was gelegd vanwege ‘dreiging’, wordt „naar verwachting" komend weekend weer hervat. Er zijn ruim vijftig Nederlandse militairen aanwezig in Noord-Irak. Ze mochten sinds zondagavond de poort niet meer uit.

Veiligheid boven alles

De training in de hoofdstad Bagdad is al wel hervat, daar zijn enkele Nederlanders actief voor deze missies. Ook de activiteiten van de NAVO-missie zijn opgepakt, schrijven ministers Ank Bijleveld (Defensie) en Stef Blok (Buitenlandse Zaken). „Het kabinet houdt de situatie zoals altijd nauwgezet in de gaten en toetst doorlopend of het verzorgen van trainingen door Nederlandse militairen verantwoord is. De veiligheid van onze mensen gaat daarbij boven alles."

In het kader van de strijd tegen terreurgroep IS neemt Nederland deel aan een internationale coalitie. Nederlandse militairen trainen in Erbil hun Koerdische collega’s. Ze krijgen les in onder meer leiderschap en het beveiligen van grote gebieden. Verder is er nog een klein aantal Nederlanders actief in Bagdad. Hier worden Iraakse commando’s opgeleid. Al sinds 2015 trainen Nederlandse militairen hun Iraakse collega’s.

Spanningen in de regio

Volgens Duitse media zou de missie zijn opgeschort omdat er aanwijzingen zouden zijn voor mogelijke aanvallen gesteund door Iran. De spanningen in de regio zijn opgelopen. Amerika heeft een vliegdekschip richting het land gestuurd en haalt een deel van zijn diplomatiek personeel terug uit Irak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Trainingsmissie in Irak wordt snel weer hervat
Sluiten