In het nieuws

Topless tappen voor Max Verstappen

Topless tappen voor Max Verstappen

Max Verstappen tijdens de Spaanse Grand Prix op het Catalaanse circuit. Foto: AFP - Pau Barrena

Foto van 'Tim van der Steen'

14 MEI 2019

Het gonst door de straten van Zandvoort: 'De Grand Prix van Formule 1 komt terug.' Inwoners zijn het erover eens: de vraag is niet of, maar wanneer de kogel definitief door de kerk wordt gejaagd.

Vandaag, 14 mei, lijkt die dag te zijn dat de droom werkelijkheid wordt. Dat kan haast niet anders als je alle berichtgeving ziet. Zelfs Max Verstappen zei gisteren in De Telegraaf dat het zo mooi is dat Zandvoort terugkeert op de F1-kalender.

Topless tappen voor Max Verstappen

Een luchtopname van Circuit Zandvoort. Het circuit hoeft maar enkele kleine ingrepen uit te voeren om het weer geschikt te maken voor een grand prix in de Formule 1 in 2020. ANP - Frank Maters

Zandvoort ademt Formule 1. Van de Walk Of Fame-gedenkstenen in de betegeling van de Kerkstraat, tot straatnamen, werkkleding van horecapersoneel en cadeauwinkels. De badplaats maakt onmiskenbaar deel uit van de rijke geschiedenis die de autosport kent, maar moest het ruim dertig jaar stellen zonder Grote Prijs op hun eigen asfalt. Het wachten lijkt nu voorbij, de gebeden verhoord, vrijwel alle vlaggen waaien eindelijk in de goede richting.

Fundament

Het fundament is al gelegd in de Tweede Wereldoorlog, letterlijk. Burgemeester Henri van Alphen wilde Zandvoort op de kaart zetten met autoraces. De eerste bolides scheurden al in 1939 met 60 coureurs tegelijk door de dorpsstraten. Het circuit zelf liet nog even op zich wachten, daar stak de Duitse bezetting een stokje voor. Toen zij ruim 400 woningen en 60 hotels tegen de vlakte werkten voor een beter uitzicht op aankomende vijanden over zee, suggereerde Van Alphen om het puin langs de duinen te storten.

Daar kon een brede boulevard worden aangelegd, waarover de bezetter kon paraderen na de overwinning op de geallieerden. Gewiekst, dat werd het fundament voor het circuit van Zandvoort. Na de oorlog zou het nog enkele jaren duren voordat het parcours af was, maar in 1948 werd de eerste Grand Prix van Zandvoort verreden en gewonnen door een Thaise prins in een oude Maserati. Vanaf 1952 tot midden jaren tachtig telden behaalde punten op het circuit van Zandvoort mee voor het WK. Legendarische coureurs als Niki Lauda, Alain Prost en Ayrton Senna stonden in 1985 op het laatste Zandvoortse F1-podium, daarna werd het stil.

Ondernemers sorteren voor

Toen Formule 1-commentator Olav Mol op tv liet vallen dat de FOM, het Formula One Management, een harinkje zou komen happen in Zandvoort, stroomden de telefoontjes al binnen bij het Amsterdam Beach Hotel. Hoewel sommige Zandvoorters de naam maar niets vinden, wordt het dorp vanuit de hoofdstad vaak gepromoot als Amsterdams strand. Op zich niet gek, vanaf Amsterdam Centraal is het een half uur met de trein naar Zandvoort. Vanaf daar wandel je in een paar minuten naar het strand, of via de Burgemeester van Alphenstraat naar het circuit.

Topless tappen voor Max Verstappen

Hoteleigenaresse Suzanne Jansen, de voorbereidingen voor het Formule 1 seizoen in Zandvoort zijn al in gang gezet. Foto: Tim van der Steen

„We hadden al drie keer vol kunnen zitten”, zegt hoteleigenaresse Suzanne Jansen (38) enthousiast. „Data waren nog niet bekend, over prijzen hadden we nog niet eens nagedacht. ‘Maakt me niet uit’, zeiden ze. ‘Zet me maar op de lijst.” Mogelijk bieden gehuurde stapelbedden straks ruimte voor extra fans in het kleine hotel, een man of duizend hoopt Jansen zelfs te huisvesten op een naburige gelegenheidscamping.

Bier en tieten

„Iedereen wacht natuurlijk op de definitieve aankondiging. Het is gissen, maar we denken dat die deze week komt.” Maar dat weerhield haar er natuurlijk niet van alvast wilde plannen te beramen. „Eerder hadden we hier topless vrouwen achter de bar, waarom zouden we dat nu niet doen? Het blijft toch een mannenevenement. Op het circuit is het op een gegeven moment afgelopen, waar houd je hen dan mee bezig op het plein? Bier en vrouwen.”

Stadion voor Verstappen

Jansen is zeker niet de enige ondernemer die voorsorteert op de rentree van de Formule 1. Bij lunchroom Rabbel stroomt brandstof door de aderen. De ogen van eigenaar Marcel Busscher (48) vatten vlam bij het ophalen van herinneringen aan de V12-bolides die zijn jeugd opluisterden. „Nederland heeft een held nodig. Nu de internationale voetbalprestaties uitblijven, scharen we ons massaal achter Formule 1.”

Topless tappen voor Max Verstappen

Marcel Busscher (in auto) stak zijn team in F1-geïnspireerde werkkleding. Hier op de foto in de pitstop op het Circuit van Zandvoort.

Alle lichten staan op groen, de frisse Max Verstappen gaf de sport een enorme boost toen hij in 2016 als achttienjarige de jongste Grand Prix-winnaar ooit werd. „Hij verdient nu een Nederlands stadion, dat is het circuit van Zandvoort.”

De liefde wordt ook niet onder stoelen of banken gestoken. Busscher paste onder meer de bedrijfskleding aan. Wie aan het Kerkplein neerstrijkt voor een pitstop en een tosti, lijkt er zo zijn banden te kunnen laten verwisselen. Voor de gelegenheid bottelde hij ook Pitspils, ‘het snelste biertje van Nederland’. Hij overhandigde de eerste flessen aan de burgemeester en de gemeenteraad, begeleid door een betoog voor de terugkeer van Formule 1 in de badplaats.

Piekmoment

„Je zag het drie jaar geleden. Voor het weekend hadden we ingekocht, toen won Max zijn eerste race.” Volgens medewerker Patrick Verkruisen (34) leggen de prestaties van Verstappen de raceminded cadeauzaak Pole Position geen windeieren. „Voor ons was het niet aan te slepen, alles wat we hadden liggen, was weg dat weekend.” Momenteel zijn de Jumbo Racedagen het piekmoment voor de winkel, daarvoor is het dit weekend weer raak. Volgend jaar zal dat waarschijnlijk de GP zijn.

Topless tappen voor Max Verstappen

Racefan Patrick Verkruisen, voor de Red Bull kleding in racewinkel Pole Position. Foto: Tim van der Steen

Die hoopt Verkruisen niet vanuit de winkel mee te maken. „Ik werk ook al ruim vijftien jaar op het circuit, als baanofficial.” Deze mannen met de vlaggen langs de kant van het circuit hebben natuurlijk het beste zicht van iedereen, beter nog dan het publiek op de tribune. De mooiste plek om te staan? „Insturen Scheivlak, die blinde bocht schuin naar beneden. Dan heb ik ook nog eens de radio aan, dus ik hoor alles wat er gebeurt op de rest van de baan.”

Beren op de weg

De stemmen voor terugkeer van de Grand Prix in Zandvoort zijn niet unaniem. Bewonersplatform Rust Bij De Kust roert zich uiteraard. Volgens de lokale bevolking is dit vooral een vocale minderheid die de het geronk van de Formule 1-bolides niet op waarde kan schatten. Een veelgehoorde mening: dat zijn mensen van buitenaf, geen Zandvoorters van origine. Het circuit ligt hier al ruim zeventig jaar, dat wist je toen je hier kwam wonen. Bovendien gaat het maar om een paar dagen per jaar!

Ook logistiek worden de nodige kanttekeningen geplaatst bij het evenement. Voorstanders menen dat de NS met een paar extra lange dubbeldekkers in no-time in staat moet zijn om duizenden bezoekers af en aan te voeren. Volgens de Nederlandse Spoorwegen is de treinverbinding naar Zandvoort hier alleen niet op berekend.

Topless tappen voor Max Verstappen

Max Verstappen finisht derde op het Catalaanse circuit. Foto: AFP - Pierre-Philippe Marcou

Op dit moment worden er hoogstens 5000 reizigers per dag naar de badplaats vervoerd, tijdens het Formule 1-weekend wordt dagelijks het tienvoudige verwacht. De NS wil daarvoor twaalf treinen per uur laten rijden, maar dat kunnen de bovenleidingen nog niet aan.

Op het circuit zelf maakt men zich daar schijnbaar niet zo druk over. Tussen de ronkende motoren door worden al wilde theorieën over de paddock geslingerd. Zo zou een consortium uit Rotterdam garant staan voor alle investeringen, de eerste tweehonderd miljoen zijn schijnbaar al gedekt. Een ondernemer wil kennelijk kunststof rijplaten neerleggen over het zes kilometer lange strand tussen Zandvoort en IJmuiden, zo kunnen bussen de bezoekers op- en neer pendelen. En als we deze heren mogen geloven, is er al een cruiseschip geregeld om 4.000 gasten te huisvesten voor het Zandvoortse strand zelf.

Max Verstappen Experience

Freek van der Mije (48) voetbalt bij SV Zandvoort, hun velden liggen pal naast het circuit. „Het is een behoorlijk hype nu. We zijn al door verschillende partijen benaderd of wij onze velden willen verhuren. Alle voetbalverenigingen hebben gevraagd of zij hun tentje hier mogen opzetten.” Grotere partijen die interesse tonen: Max Verstappen Holland en... Red Bull. Die laatste gegadigde, en eigenaar van het team waarvoor de jonge coureur rijdt, schijnt van plan te zijn een hele Max Verstappen-experience op het voetbalveld te plaatsen. Leuk detail: Van der Mije voetbalt in hetzelfde team als Jan Lammers, de oud F1-coureur en tevens beoogde directeur voor de Dutch Grand Prix Zandvoort, mits deze hier terugkeert. „Hij mag niets loslaten natuurlijk, daar sarren we hem wel mee.”

Topless tappen voor Max Verstappen

Max Verstappen. Foto: EPA - Enric Fontcuberta

Er moeten nog een paar drempels getrotseerd worden, of het nu om huisvesting en vervoer van fans gaat of het circuit waar toch echt nog een paar aanpassingen aan moeten worden gedaan. Toch lijkt het er wel op dat de terugkeer van de GP in Zandvoort vandaag eindelijk wordt bevestigd. Zo melden betrouwbare bronnen dat Chase Carey, topman van de commerciële rechtenhouder van de Formule 1, hoogstpersoonlijk naar Nederland komt om de Grand Prix op het circuit van Zandvoort aan te kondigen.


Voetbaltrainer Ron Jans weg bij FC Cincinnati

Voetbaltrainer Ron Jans weg bij FC Cincinnati

De trainer nam die beslissing nadat hij was beschuldigd van racisme. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

41 MIN

Voetbaltrainer Ron Jans heeft de Amerikaanse club FC Cincinatti per direct verlaten. Jans nam maandagavond ontslag, zo werd dinsdag duidelijk, na de ophef die was ontstaan nadat hij het racistische woord 'nigger' had meegezongen met een rapnummer.

Het 'n-woord' is extreem beladen in de Verenigde Staten. Maar de 61-jarige trainer achtte zich absoluut niet schuldig aan racisme en zei eerder niet te vrezen voor zijn baan. In afwachting van verder onderzoek besloot Jans aanvankelijk zijn taken neer te leggen. Hij heeft nu ontslag genomen, meldt Cincinnati.

Beste oplossing


De 5 leukste adoptiedieren

Afbeelding ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

2 UUR

Bij adoptiedieren denk je waarschijnlijk aan honden, konijnen en katten. Maar een lammetje? Vanaf zaterdag kan het bij de Rhedense schaapskudde. 

Niet echt overigens: de jonge schapen blijven veilig bij de kudde. Wel kun je ze een naam geven. Het gaat om een initiatief van Natuurmonumenten, waarbij aandacht wordt gevraagd voor het belang van schaapskuddes. En er zijn nog veel meer leuke dieren die je kunt adopteren. Metro somt ze voor je op.

Alpaca Arie


Dit zijn de 10 populairste uitvaartnummers

Dit zijn de 10 populairste uitvaartnummers

Claudia de Breij. | Foto: ANP / Marco de Swart

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 11:28

De drie meest gedraaide liedjes bij uitvaarten in 2019, zijn dezelfde populaire songs als die van een jaar eerder.

Het aloude Ave Maria (in diverse uitvoeringen) is weer op nummer 1 beland in die Uitvaartmuziek Top 10, opgetekend door uitvaartverzorger Monuta. Ook Andrea Bocelli & Sarah Brightman met Time To Say Goodbye (op 2) en Claudia de Breij met Mag Ik Dan Bij Jou (op 3) blijven onverminderd populair bij het afscheid van een dierbare.

Jarenlang werd Waarheen Waarvoor van Mieke Telkamp het meest gedraaid tijdens begrafenissen en crematies. Vorig jaar stond het lied nog op nummer 9, nu is het uit de Top 10 verdwenen.


OV-Ombudsman: 'Dorpen slechter bereikbaar door verdwijnen buslijnen'

OV-Ombudsman: 'Dorpen slechter bereikbaar door verdwijnen buslijnen'

Met het openbaar vervoer naar dorpen en sommige woonwijken van steden wordt steeds lastiger. / ANP

Foto van 'Vincent Smit'

VANDAAG, 11:10

Met het openbaar vervoer naar dorpen en sommige woonwijken van steden wordt steeds lastiger, dat zegt ov-ombudsman Bram Hansma. De reden hiervoor is het verdwijnen van minder goed bezette buslijnen. 

Doordat er meer wordt geïnvesteerd in ov-verbindingen met hogere frequenties en duurdere bussen, worden andere haltes soms afgestoten. Hierdoor moeten reizigers verder lopen van en naar een bushalte. Mensen zonder eigen vervoer, ouderen en mensen slecht ter been zijn kunnen daarom volgens de ombudsman in de problemen komen.

Vorig jaar werden er bushaltes geschrapt in onder andere in de Utrechtse wijk Schaakwijk, in De Bilt (Utrecht) en in Sint Willebrord (Noord-Brabant).


Almere moet oplossing worden voor woningnood

Almere moet oplossing worden voor woningnood

Als het aan CDA en D66 ligt komen er 30.000 nieuwe huizen in de stad / ANP

Foto van 'Vincent Smit'

VANDAAG, 11:09

Een nieuwe megawijk met 25.000 tot 30.000 huizen in Almere moet een oplossing bieden voor het woningtekort in Nederland. Althans dat is het plan van coalitiepartijen CDA en D66. De nieuwe wijk zou de naam 'Almere Pampus' moeten krijgen. 

Er liggen al lange tijd plannen voor een nieuwe woonwijk in het westen van Almere. Het gebied ligt nu braak. Op een paar windmolens na, is het een groot grasveld. Er zou eigenlijk pas in 2025 naar de plannen gekeken worden maar CDA en D66 roepen het kabinet op om dit jaar al een beslissing te nemen.

Het kabinet wil de komende jaren 300.000 extra huizen bouwen in Nederland om het woningtekort te verhelpen.


'Wit balkje': Betere bescherming privacy van slachtoffers

'Wit balkje': betere bescherming privacy van slachtoffers

'Wit balkje': Betere bescherming privacy van slachtoffers / Unsplash

Foto van 'Julia Osendarp'

VANDAAG, 10:38

Een zwart balkje voor de ogen of slechts het gebruik van de eerste letter van de achternaam. De privacy van daders wordt vaak goed beschermd. Slachtoffers krijgen deze identiteitsbescherming helaas niet altijd. 

Daarom start Slachtofferhulp Nederland deze week met de campagne Het Witte Balkje. De organisatie meldt dat de privacy van slachtoffers, ondanks allerlei regels, nog vaak slecht beschermd wordt.

Aanbevelingen


Oscarwinnaar Parasite breekt records

Op de filmlocaties is een ware hype ontstaan. /ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 10:15

Hoera voor Parasite! De film heeft wereldwijd meer dan 200 miljoen dollar opgebracht. 

Niet gek voor een titel die al vier Oscars won - naast onder meer een Gouden Palm, een Golden Globe en de publieksprijs van het IFFR (Rotterdam). Toch is het een zeldzaamheid dat een film uit Azië zulke cijfers haalt. Het Britse Screendaily meldde het tot nu toe opgebrachte bedrag.

130 filmzalen


Likeability of6

Kinderopvang mag niet-gevaccineerd kind afwijzen

De meerderheid van de Tweede Kamer is alsnog voor het initiatiefwetsvoorstel van D66. /Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 08:59

Kinderen die niet zijn gevaccineerd kunnen door kinderdagverblijven toch geweigerd worden in de toekomst. De meerderheid van de Tweede Kamer is alsnog voor het initiatiefwetsvoorstel van D66. 

Een blije Paul van Meenen (D66): „Dit is van groot belang voor kinderen en ouders die zo een geïnformeerde keus kunnen maken.”

Niet ingeënt


love
user_04ee10540af8976d413eb5033b537e3038f82f57_avataruser_b7a9854e14e8edfa66c7dc3e8fa7f91de0bfc6fe_avatar

Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Jan Smit zat met burn-out in Spaanse kliniek

Eenmaal terug in Volendam heeft Smit een appartement gehuurd waarin hij verblijft als de drukte van zijn gezin hem te veel wordt. /ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:22

Jan Smit is afgelopen najaar een maand lang in een kliniek in Spanje behandeld voor een burn-out.

Dat bevestigt de manager van de volkszanger maandag tegenover Privé. Half november maakten Smit en zijn management bekend dat de zanger de rest van het jaar niet meer zou optreden.

Keelklachten


Boete voor ouders van messendragende jongeren

Ahmed Aboutaleb. /ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 07:32

Rotterdamse ouders van een kind dat voor de tweede keer wordt betrapt met een mes, kunnen binnenkort een flinke boete krijgen. Zo moet het messengeweld in de stad bestreden worden. 

Dat kondigde burgemeester Ahmed Aboutaleb aan. Ook wil hij jongeren een gebiedsverbod opleggen. Die mogen dan bijvoorbeeld alleen de weg van school naar huis afleggen.

Laconieke reactie


De Uitvaart Pop-Up: zachte lijkwades en andere troostende schoonheid

Comfi lijkwade op links, duurzame rieten kist/mand op rechts en uitvaartondernemer Anneloes Kokshoorn in het midden, met pastelkleurige urn / De Uitvaart Pop-Up van Anneloes met Aandacht is nog tot en met 23 februari elke dag open van 11 – 19 uur, Gerard Doustraat 76 in Amsterdam.

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 06:45

Pop-up waar je alvast kunt shoppen voor ‘later, als ik dood ben’ en waar je ziet hoe het ook kan: duurzaam en persoonlijk.

Een stap over de drempel in de Uitvaart Pop-Up in de Pijp en die nog tot en met zondag open is, en je waant je in een oase van eeuwige rust, tussen de uitvaartproducten in veelal pastelkeuren. Een rieten kist, of eigenlijk mand, met een dekentje onderin, urnen in bijzondere vormen, sieraden waar je de as in kunt verwerken, een zachtroze lijkwade die er uitnodigend bij ligt en doet denken aan een riante hotelbadjas, in een bijna haute couture jasje. „Ik heb m’n vriend hier gisteren even ingerold, hij vond het heel lekker zacht, en veel minder claustrofobisch dan een kist.” Anneloes Kokshoorn is zelfstandig uitvaartondernemer en met haar bedrijf ‘Anneloes met Aandacht’ begeleidt ze mensen die weten dat ze komen te overlijden en nabestaanden om die laatste reis zo persoonlijk mogelijk te maken.


‘Max Verstappen, ga maar over zee naar Zandvoort’

‘Max Verstappen, ga maar over zee naar Zandvoort’

Eind januari reed Red Bull met toestemming al op het strand (in Scheveningen) voor een promotiefilm. | Foto: ANP / Sem van der Wal

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Formule 1-teams die door een strandreservaat naar circuit Zandvoort rijden? „Mesjogge, bizar.”

Discussies over hagedissen, rugstreeppadden en aantallen geluidsdagen zijn de revue al gepasseerd als het om de Formule 1 in Zandvoort gaat. Tot aan de rechter aan toe. Nu zijn de zeehonden en zeldzame broedvogels aan de beurt. Wat is er aan de hand?

Heen en weer pendelen


Wat is bewezen feit en virale fictie bij de coronavirus-epidemie?

Chinese hulpverleners maken zeer lange dagen, 1700 van hen raakten al besmet /AFP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

57 miljoen Chinese burgers zitten al wekenlang in quarantaine, stukje bij beetje komen knappe koppen van over de hele wereld meer te weten over de infectieziekte, de impact op de wereldeconomie is al goed merkbaar en de virale berichten volgen elkaar in rap tempo op.

Hoe zit de vork exact in de steel een kleine maand nadat de eerste berichten over een wereldwijde epidemie naar buiten kwamen?

De ontwikkeling van het aantal besmettingen vanaf januari /ANP


Burgemeesters roepen op tot landelijk messenverbod

Burgemeesters roepen op tot landelijk messenverbod

Messenverbod lijkt nog ver weg / ANP

Foto van 'Vincent Smit'

GISTEREN

Ridderkerk, Amsterdam, Drachten; door het hele land hebben de afgelopen maanden steekincidenten plaatsgevonden. Een landelijk messenverbod lijkt nog ver weg. 

De burgemeesters van Nissewaard, Foort van Oosten, en Ridderkerk, Anny Attema, riepen maandag op tot een messenverbod voor minderjarigen. In een brief in het Algemeen Dagblad nemen de twee stelling in. „De wet weerspiegelt wat wij als maatschappij vinden. Als wij het niet normaal vinden dat jongeren met een mes op zak lopen, laat dat dan uit de wet blijken.”

Een stille tocht ter nagedachtenis aan de neergestoken Roan uit Drachten /ANP


Proces Weinstein nadert ontknoping

Proces Weinstein nadert ontknoping

Proces Weinstein nadert ontknoping

Foto van 'Vincent Smit'

GISTEREN

Twaalf juryleden gaan vanaf dinsdag beslissen over het lot van de van verkrachting en seksueel misbruik verdachte hollywoodmagnaat Harvey Weinstein (67).

De afgelopen weken hebben zowel de openbaar aanklager en de verdediging van Weinstein alles op alles gezet om aan de jury te laten zien dat Weinstein schuldig of niet schuldig bevonden moet worden.

In Amerika werkt het rechtssysteem net even anders dan in Nederland. In het geval van Weinstein beoordeelt een twaalfkoppige jury de zaak. De rechter is het best te vergelijken met een scheidsrechter, hij beslist uiteindelijk de straf die Weinstein wellicht krijgt. De jury bestaat uit 'gewone' Amerikanen, zij zijn verplicht om te komen.


Woensdag weer boerenprotesten, mogelijk verkeershinder

Woensdag weer boerenprotesten, mogelijk verkeershinder

Eerder protesteerden boeren ook al meerdere keren / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Als je woensdag de weg op moet, houd dan rekening met verkeershinder. Mogelijk duizenden boeren trekken per tractor naar Den Haag.

Maar hoe groot de overlast zal zijn, en waar de problemen het grootst zijn, dat is vooraf moeilijk in te schatten, zeggen ANWB en Rijkswaterstaat.

Farmers Defence Force (FDF) wil met ongeveer 7500 mensen demonstreren. Het protest is op de Koekamp, naast station Den Haag Centraal. Boeren kunnen hun tractoren parkeren op drie wegen in de buurt van het Malieveld.


Smeltwater uit Groenland wordt straks geëxporteerd

Smeltwater uit Groenland wordt straks geëxporteerd

Een ijsberg in Groenland / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het klinkt als een marketingtruc, maar blijkt toch wel wat noodzakelijker dan dat. Groenland gaat namelijk smeltwater exporteren.

Groenland wordt zwaar getroffen door klimaatverandering. Het land is grotendeels bedekt door sneeuw en heeft daardoor veel last van de opwarming van de aarde. Veel sneeuw en ijs smelt, waardoor Groenland meer smeltwater heeft dan het zelf gebruikt.

Zuiver water


Carrièreswitch? NASA zoekt astronauten

Carrièreswitch? NASA zoekt astronauten

Zweef jij straks ook zo rond? / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Loop je vast in je carrière? Is het tijd voor een nieuwe uitdaging? Dan hebben we misschien wel een leuke vacature voor je gevonden. NASA is namelijk op zoek naar nieuwe astronauten.

Waar de meesten van ons niet dichterbij ruimtereizen komen dan tijdens het kijken van science fiction films, kan deze droom voor een paar mensen wel waarheid worden. Volgende maand houdt het agentschap de eerste sollicitatierondes. De gelukkigen mogen naar de maan.

Jubileum