In het nieuws

Topless tappen voor Max Verstappen

Topless tappen voor Max Verstappen

Max Verstappen tijdens de Spaanse Grand Prix op het Catalaanse circuit. Foto: AFP - Pau Barrena

Foto van 'Tim van der Steen'

14 MEI 2019

Het gonst door de straten van Zandvoort: 'De Grand Prix van Formule 1 komt terug.' Inwoners zijn het erover eens: de vraag is niet of, maar wanneer de kogel definitief door de kerk wordt gejaagd.

Vandaag, 14 mei, lijkt die dag te zijn dat de droom werkelijkheid wordt. Dat kan haast niet anders als je alle berichtgeving ziet. Zelfs Max Verstappen zei gisteren in De Telegraaf dat het zo mooi is dat Zandvoort terugkeert op de F1-kalender.

Topless tappen voor Max Verstappen

Een luchtopname van Circuit Zandvoort. Het circuit hoeft maar enkele kleine ingrepen uit te voeren om het weer geschikt te maken voor een grand prix in de Formule 1 in 2020. ANP - Frank Maters

Zandvoort ademt Formule 1. Van de Walk Of Fame-gedenkstenen in de betegeling van de Kerkstraat, tot straatnamen, werkkleding van horecapersoneel en cadeauwinkels. De badplaats maakt onmiskenbaar deel uit van de rijke geschiedenis die de autosport kent, maar moest het ruim dertig jaar stellen zonder Grote Prijs op hun eigen asfalt. Het wachten lijkt nu voorbij, de gebeden verhoord, vrijwel alle vlaggen waaien eindelijk in de goede richting.

Fundament

Het fundament is al gelegd in de Tweede Wereldoorlog, letterlijk. Burgemeester Henri van Alphen wilde Zandvoort op de kaart zetten met autoraces. De eerste bolides scheurden al in 1939 met 60 coureurs tegelijk door de dorpsstraten. Het circuit zelf liet nog even op zich wachten, daar stak de Duitse bezetting een stokje voor. Toen zij ruim 400 woningen en 60 hotels tegen de vlakte werkten voor een beter uitzicht op aankomende vijanden over zee, suggereerde Van Alphen om het puin langs de duinen te storten.

Daar kon een brede boulevard worden aangelegd, waarover de bezetter kon paraderen na de overwinning op de geallieerden. Gewiekst, dat werd het fundament voor het circuit van Zandvoort. Na de oorlog zou het nog enkele jaren duren voordat het parcours af was, maar in 1948 werd de eerste Grand Prix van Zandvoort verreden en gewonnen door een Thaise prins in een oude Maserati. Vanaf 1952 tot midden jaren tachtig telden behaalde punten op het circuit van Zandvoort mee voor het WK. Legendarische coureurs als Niki Lauda, Alain Prost en Ayrton Senna stonden in 1985 op het laatste Zandvoortse F1-podium, daarna werd het stil.

Ondernemers sorteren voor

Toen Formule 1-commentator Olav Mol op tv liet vallen dat de FOM, het Formula One Management, een harinkje zou komen happen in Zandvoort, stroomden de telefoontjes al binnen bij het Amsterdam Beach Hotel. Hoewel sommige Zandvoorters de naam maar niets vinden, wordt het dorp vanuit de hoofdstad vaak gepromoot als Amsterdams strand. Op zich niet gek, vanaf Amsterdam Centraal is het een half uur met de trein naar Zandvoort. Vanaf daar wandel je in een paar minuten naar het strand, of via de Burgemeester van Alphenstraat naar het circuit.

Topless tappen voor Max Verstappen

Hoteleigenaresse Suzanne Jansen, de voorbereidingen voor het Formule 1 seizoen in Zandvoort zijn al in gang gezet. Foto: Tim van der Steen

„We hadden al drie keer vol kunnen zitten”, zegt hoteleigenaresse Suzanne Jansen (38) enthousiast. „Data waren nog niet bekend, over prijzen hadden we nog niet eens nagedacht. ‘Maakt me niet uit’, zeiden ze. ‘Zet me maar op de lijst.” Mogelijk bieden gehuurde stapelbedden straks ruimte voor extra fans in het kleine hotel, een man of duizend hoopt Jansen zelfs te huisvesten op een naburige gelegenheidscamping.

Bier en tieten

„Iedereen wacht natuurlijk op de definitieve aankondiging. Het is gissen, maar we denken dat die deze week komt.” Maar dat weerhield haar er natuurlijk niet van alvast wilde plannen te beramen. „Eerder hadden we hier topless vrouwen achter de bar, waarom zouden we dat nu niet doen? Het blijft toch een mannenevenement. Op het circuit is het op een gegeven moment afgelopen, waar houd je hen dan mee bezig op het plein? Bier en vrouwen.”

Stadion voor Verstappen

Jansen is zeker niet de enige ondernemer die voorsorteert op de rentree van de Formule 1. Bij lunchroom Rabbel stroomt brandstof door de aderen. De ogen van eigenaar Marcel Busscher (48) vatten vlam bij het ophalen van herinneringen aan de V12-bolides die zijn jeugd opluisterden. „Nederland heeft een held nodig. Nu de internationale voetbalprestaties uitblijven, scharen we ons massaal achter Formule 1.”

Topless tappen voor Max Verstappen

Marcel Busscher (in auto) stak zijn team in F1-geïnspireerde werkkleding. Hier op de foto in de pitstop op het Circuit van Zandvoort.

Alle lichten staan op groen, de frisse Max Verstappen gaf de sport een enorme boost toen hij in 2016 als achttienjarige de jongste Grand Prix-winnaar ooit werd. „Hij verdient nu een Nederlands stadion, dat is het circuit van Zandvoort.”

De liefde wordt ook niet onder stoelen of banken gestoken. Busscher paste onder meer de bedrijfskleding aan. Wie aan het Kerkplein neerstrijkt voor een pitstop en een tosti, lijkt er zo zijn banden te kunnen laten verwisselen. Voor de gelegenheid bottelde hij ook Pitspils, ‘het snelste biertje van Nederland’. Hij overhandigde de eerste flessen aan de burgemeester en de gemeenteraad, begeleid door een betoog voor de terugkeer van Formule 1 in de badplaats.

Piekmoment

„Je zag het drie jaar geleden. Voor het weekend hadden we ingekocht, toen won Max zijn eerste race.” Volgens medewerker Patrick Verkruisen (34) leggen de prestaties van Verstappen de raceminded cadeauzaak Pole Position geen windeieren. „Voor ons was het niet aan te slepen, alles wat we hadden liggen, was weg dat weekend.” Momenteel zijn de Jumbo Racedagen het piekmoment voor de winkel, daarvoor is het dit weekend weer raak. Volgend jaar zal dat waarschijnlijk de GP zijn.

Topless tappen voor Max Verstappen

Racefan Patrick Verkruisen, voor de Red Bull kleding in racewinkel Pole Position. Foto: Tim van der Steen

Die hoopt Verkruisen niet vanuit de winkel mee te maken. „Ik werk ook al ruim vijftien jaar op het circuit, als baanofficial.” Deze mannen met de vlaggen langs de kant van het circuit hebben natuurlijk het beste zicht van iedereen, beter nog dan het publiek op de tribune. De mooiste plek om te staan? „Insturen Scheivlak, die blinde bocht schuin naar beneden. Dan heb ik ook nog eens de radio aan, dus ik hoor alles wat er gebeurt op de rest van de baan.”

Beren op de weg

De stemmen voor terugkeer van de Grand Prix in Zandvoort zijn niet unaniem. Bewonersplatform Rust Bij De Kust roert zich uiteraard. Volgens de lokale bevolking is dit vooral een vocale minderheid die de het geronk van de Formule 1-bolides niet op waarde kan schatten. Een veelgehoorde mening: dat zijn mensen van buitenaf, geen Zandvoorters van origine. Het circuit ligt hier al ruim zeventig jaar, dat wist je toen je hier kwam wonen. Bovendien gaat het maar om een paar dagen per jaar!

Ook logistiek worden de nodige kanttekeningen geplaatst bij het evenement. Voorstanders menen dat de NS met een paar extra lange dubbeldekkers in no-time in staat moet zijn om duizenden bezoekers af en aan te voeren. Volgens de Nederlandse Spoorwegen is de treinverbinding naar Zandvoort hier alleen niet op berekend.

Topless tappen voor Max Verstappen

Max Verstappen finisht derde op het Catalaanse circuit. Foto: AFP - Pierre-Philippe Marcou

Op dit moment worden er hoogstens 5000 reizigers per dag naar de badplaats vervoerd, tijdens het Formule 1-weekend wordt dagelijks het tienvoudige verwacht. De NS wil daarvoor twaalf treinen per uur laten rijden, maar dat kunnen de bovenleidingen nog niet aan.

Op het circuit zelf maakt men zich daar schijnbaar niet zo druk over. Tussen de ronkende motoren door worden al wilde theorieën over de paddock geslingerd. Zo zou een consortium uit Rotterdam garant staan voor alle investeringen, de eerste tweehonderd miljoen zijn schijnbaar al gedekt. Een ondernemer wil kennelijk kunststof rijplaten neerleggen over het zes kilometer lange strand tussen Zandvoort en IJmuiden, zo kunnen bussen de bezoekers op- en neer pendelen. En als we deze heren mogen geloven, is er al een cruiseschip geregeld om 4.000 gasten te huisvesten voor het Zandvoortse strand zelf.

Max Verstappen Experience

Freek van der Mije (48) voetbalt bij SV Zandvoort, hun velden liggen pal naast het circuit. „Het is een behoorlijk hype nu. We zijn al door verschillende partijen benaderd of wij onze velden willen verhuren. Alle voetbalverenigingen hebben gevraagd of zij hun tentje hier mogen opzetten.” Grotere partijen die interesse tonen: Max Verstappen Holland en... Red Bull. Die laatste gegadigde, en eigenaar van het team waarvoor de jonge coureur rijdt, schijnt van plan te zijn een hele Max Verstappen-experience op het voetbalveld te plaatsen. Leuk detail: Van der Mije voetbalt in hetzelfde team als Jan Lammers, de oud F1-coureur en tevens beoogde directeur voor de Dutch Grand Prix Zandvoort, mits deze hier terugkeert. „Hij mag niets loslaten natuurlijk, daar sarren we hem wel mee.”

Topless tappen voor Max Verstappen

Max Verstappen. Foto: EPA - Enric Fontcuberta

Er moeten nog een paar drempels getrotseerd worden, of het nu om huisvesting en vervoer van fans gaat of het circuit waar toch echt nog een paar aanpassingen aan moeten worden gedaan. Toch lijkt het er wel op dat de terugkeer van de GP in Zandvoort vandaag eindelijk wordt bevestigd. Zo melden betrouwbare bronnen dat Chase Carey, topman van de commerciële rechtenhouder van de Formule 1, hoogstpersoonlijk naar Nederland komt om de Grand Prix op het circuit van Zandvoort aan te kondigen.


EU bereikt deal over brexit met Londen

EU bereikt deal over brexit met Londen

De onderhandelaars van de EU en het Verenigd Koninkrijk hebben een principeakkoord gesloten over de brexit. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 MIN

De onderhandelaars van de EU en het Verenigd Koninkrijk hebben een principeakkoord gesloten over de brexit. Dat melden Europees Commissievoorzitter Juncker en de Britse premier Boris Johnson. EU-onderhandelaar Michel Barnier geeft uitleg op een persconferentie in Brussel.

„Het is een evenwichtige overeenkomst voor de EU en het Verenigd Koninkrijk en het bewijs van onze vastberadenheid oplossingen te vinden", aldus Juncker. „We hebben een prachtige nieuwe deal die ons weer controle geeft", zegt Johnson.

Goedkeuring


Broer Josef B.: Hij voelde zich beter dan Jezus

Broer Josef B.: Hij voelde zich beter dan Jezus

De Oostenrijkse hoofdverdachte in de zaak rond een van de buitenwereld afgesloten gezin in Ruinerwold heeft jarenlang in een sekte geleefd in Oostenrijk. /ANP

Foto van 'Metro'

46 MIN

De Oostenrijkse hoofdverdachte in de zaak rond een van de buitenwereld afgesloten gezin in Ruinerwold, de 58-jarige Josef B., heeft jarenlang in een sekte geleefd in Oostenrijk. „Hij gedroeg zich in die sekte alsof hij nog beter was dan Jezus", vertelt zijn broer Franz aan Oostenrijkse media.

Ook vertelt zijn broer dat B. een sluwe en egoïstische man was, die bijvoorbeeld niet reageerde op de overlijdensberichten van zijn ouders. Franz had al tien jaar geen contact meer met zijn broer, die uiteindelijk opdook in Ruinerwold.

Verwaarloosde kinderen


DUP: geen steun voor huidige brexitvoorstellen

DUP: geen steun voor huidige brexitvoorstellen

De Noord-Ierse politieke bondgenoot van de regering van premier Boris Johnson zegt brexitvoorstellen niet te kunnen steunen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

De Noord-Ierse politieke bondgenoot van de regering van premier Boris Johnson zegt brexitvoorstellen die nu op tafel zouden liggen niet te kunnen steunen.

De unionistische DUP-partij stelt in een verklaring niet te kunnen instemmen met wat wordt voorgesteld met betrekking tot douaneregelingen en inspraak. Ook zou er „onvoldoende duidelijkheid zijn over de omzetbelasting".

Struikelblok


Bokser overleden aan gevolgen knock-out
Likeability of3

Bokser overleden aan gevolgen knock-out

Bokser Patrick Day (links) is in het ziekenhuis overleden aan de gevolgen van de klappen op zijn hoofd die hij zaterdag had gekregen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De Amerikaanse bokser Patrick Day is in het ziekenhuis overleden aan de gevolgen van de klappen op zijn hoofd die hij zaterdag had gekregen.

De 27-jarige Day ging knock-out in zijn partij in het superweltergewicht tegen landgenoot Charles Conwell. Day bleef op het canvas liggen nadat hij twee keer vol op zijn hoofd was geraakt.

Coma


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

De housemuzikale fotoodyssee van Jos die zijn helden vastlegde

Technoheld en lachebek Carl Cox / Jos Kottmann

Foto van 'Iris Hermans'

2 UUR

Ineens wist fotograaf Jos Kottmann het: „Fuck man, ik ga gewoon een boek maken van al mijn helden!”

Hij is eigenlijk gewoon een ‘dikke groupie’, ,,en heb hiermee een manier gevonden om in contact te komen met mijn helden!” Fotograaf Jos Kottmann staat in het midden van 5&33 Gallery, waar donderdagavond de opening is van zijn expositie DJ Faces. Twaalf jaar lang legde hij grondleggers van de housemuziek wereldwijd op de gevoelige plaat vast.

Intens


23 aanhoudingen bij demonstratie in Rotterdam
Likeability of5

23 aanhoudingen bij demonstratie in Rotterdam

De politie heeft bij de botsingen tussen Koerden en Turken woensdagavond in Rotterdam in totaal 23 mensen aangehouden. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De politie heeft bij de botsingen tussen Koerden en Turken woensdagavond in Rotterdam in totaal 23 mensen aangehouden.

Zij worden verdacht van openlijk geweld, mishandeling, vernieling en belediging. Een aantal verdachten had boksbeugels, een ploertendoder en schroevendraaiers bij zich. Zij zitten nog vast.

Drie agenten raakten gewond. Een agent liep een polsbreuk op.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Boeren ontwaken in Den Haag

Boeren ontwaken in Den Haag

Enkele tientallen boeren hebben na de protestactie de nacht van woensdag op donderdag doorgebracht in Den Haag. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Enkele tientallen boeren hebben na de protestactie de nacht van woensdag op donderdag doorgebracht in Den Haag. Op het Malieveld hebben ze geslapen in tentjes, caravans of in de tractor.

De boeren bieden donderdagochtend een ontbijt aan de Hagenaars aan, 'om het ongemak, dat de demonstraties ongetwijfeld hebben opgeleverd, enigszins te verzachten'. Er staan bij de Hofvijver zo'n twintig kraampjes met onder meer eieren, jus d'orange, brood en zelfs shoarma. „We hopen dat er veel mensen komen, want er is genoeg", aldus protestleider Sieta van Keimpema van de actiegroep Farmers Defence Force.

Sommige Hagenaars steken een worst en een fles sap in hun tas, anderen halen een hele doos etenswaren en regelen zo alvast de bedrijfslunch. Ook de koffie vindt gretig aftrek.


Kabinet: 113 moet crisislijn worden

Kabinet: 113 moet crisislijn worden

Het kabinet wil dat het telefoonnummer 113 de echte crisislijn wordt voor mensen met suïcidale gedachten. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Voor de tweede keer in een paar maanden tijd blijkt dat iemand in psychische nood tevergeefs 113 heeft gebeld om korte tijd later een eind aan zijn leven te maken. Het maakt duidelijk hoe groot de verwarring over de crisislijn is: het nummer 113 bestaat niet.

Ook onder hulpverleners circuleert het verkeerde nummer, schrijft de Volkskrant.

Crisislijn


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

15 OKT 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Voor Europa werken, terwijl je bepaald geen EU-fan bent

Voor Europa werken, terwijl je bepaald geen EU-fan bent

Rob Rooken: liever aan tafel bij de EU, dan alleen maar roepen dat het niets is.

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 08:00

In een vierdelige reeks worden nieuwe en onlangs begonnen Nederlandse leden en gezichten van het Europees Parlement voorgesteld. Wie zijn zij en wat drijft hen? Deel 3: Rob Rooken van FvD.

Dat was wat bij de uitslag van de Europese verkiezingen. Zo heb je niemand in Brussel en Straatsburg, zo heb je drie zetels. Het overkwam Forum voor Democratie, kortweg FvD, terwijl de partij van de snel opgekomen Thierry Baudet niet bepaald als Europafan te boek staat. Dat is dus wat voor Rob Rooken. Zit de nummer 3 van de verkiezingslijst ‘zomaar’ op het Europese pluche. Zonder lange politieke achtergrond, maar wel als een van de drie oprichters van de succespartij. Dat moet dus wat zijn: in Europa werken terwijl je referenda over ‘de uitzichtloos mislukte’ euro en open grenzen wil. Terwijl je vindt dat de uitbreiding van de EU ‘direct moet stoppen’. En terwijl je dus tegen die EU bent en slechts Europese beschaving en economische samenwerking ziet zitten.

Zelf gekocht!


Landelijke ziekenhuisstaking op 20 november

Voor het eerst een landelijke ziekenhuisstaking

De vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91 en CNV Zorg & Welzijn organiseren een landelijke ziekenhuisstaking op 20 november. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:27

De vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91 en CNV Zorg & Welzijn organiseren een landelijke ziekenhuisstaking op 20 november. Dit doen zij vanwege het uitblijven van een goede cao voor 200.000 ziekenhuismedewerkers in Nederland.

Het is de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis dat dit gebeurt. De bonden verwachten dat minimaal de helft van de ziekenhuizen op 20 november de deuren gaat sluiten voor niet-spoedeisende zaken.

Loonsverhoging


Journaliste Boersma stelt Staat aansprakelijk

Journaliste Boersma stelt Staat aansprakelijk

Journaliste Boersma stelt Staat aansprakelijk. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Nederlandse staat wordt aansprakelijk gesteld door journaliste Ans Boersma vanwege de schade die zij heeft geleden toen zij begin dit jaar Turkije werd uitgezet wegens haar connectie met de zogeheten Balie-jihadist.

De uitzetting gebeurde op basis van informatie van het Openbaar Ministerie (OM). Advocatenkantoor Prakken d’Oliveira dat Boersma bijstaat heeft dat woensdag bekendgemaakt.

'Reputatieschade'


Agenten gewond bij demonstratie tussen Koerden en Turken in Rotterdam
Likeability of3

Agenten gewond bij demonstratie tussen Koerden en Turken in Rotterdam

Agenten gewond bij demonstratie tussen Koerden en Turken in Rotterdam. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Rotterdam zijn bij botsingen tussen Koerden en Turken woensdagavond meerdere agenten gewond geraakt. 

De politie verrichtte op het Kruisplein tientallen arrestaties nadat een demonstratie van Koerden en een tegendemonstratie van Turken uit de hand waren gelopen.

Vechtpartijen


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Boeren willen blijven slapen op Malieveld
Likeability of5

Boeren willen blijven slapen op Malieveld

Boeren willen blijven slapen op Malieveld. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Enkele tientallen boeren die woensdag hebben gedemonstreerd in Den Haag willen overnachten op het Malieveld. Sommige hebben speciaal daarvoor een caravan meegenomen.

Andere willen overnachten in hun tractor. Volgens een woordvoerster van de boeren zijn de nieuwere modellen ruim genoeg om 'even horizontaal' te gaan.

De gemeente staat het niet toe dat er wordt overnacht op het Malieveld. Volgens de woordvoerster is er daarom sprake van 'langdurig demonstreren'.


likedislike
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Boeren hebben de deur van het provinciehuis met een tractor eruit geduwd.
Likeability of5

Burgemeester boos op actieleider boerendemonstratie in Groningen

Boeren hebben de deur van het provinciehuis met een tractor eruit geduwd. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De burgemeester van Groningen, Koen Schuiling, is boos op een van de leiders van de boerendemonstratie afgelopen maandag in zijn stad. Volgens Schuiling heeft deze man boze boeren opgejut.

„Dat kan absoluut niet. Hij moet zichzelf nog maar eens diep in de ogen kijken", aldus Schuiling woensdag tijdens een extra bijeenkomst van de gemeenteraad over de demonstratie, waarbij boeren hekken omver reden en de deur uit het provinciehuis ramden.

Veiligheid in gevaar


likedislike
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Boeren staan met hun tractoren op het Malieveld.
Likeability of5

Vier aanhoudingen bij boerenprotest Den Haag

Boeren staan met hun tractoren op het Malieveld. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Den Haag zijn woensdag bij het boerenprotest in totaal vier mensen aangehouden. Twee zijn gearresteerd voor het gooien van vuurwerk, een persoon voor belediging en iemand voor het niet opvolgen van een bevel of verordening. Volgens de politie is de demonstratie tot dusver „zonder grote incidenten verlopen."

Het Haagse Malieveld, waar woensdag duizenden boeren actievoerden, loopt maar langzaam leeg door verkeersopstoppingen. Rond 18.30 uur staan er nog honderden tractoren op het veld.

Vertrekkende landbouwvoertuigen vormen een lange file de stad uit. Ook in de binnenstad keert de rust langzaamaan weer terug. Tientallen boeren die hun tractoren aan de andere kant van de stad, in de buurt van de Dagelijkse Groenmarkt, hadden gestald op de tramrails zijn inmiddels vertrokken.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of5

Boer hoort niet in Den Haag

Boer Galesloot

Foto van 'Quincy Brouwer'

GISTEREN

Boeren protesteerden woensdag voor de tweede keer grootschalig Metro volgde boer Galesloot, die kwam ‘per boot’ naar Den Haag. 

Het eerste wat opvalt bij het naderen van het Malieveld is een grote boot met spandoek. Daarop de tekst In de boot genomen door deze regering! Wij verzuipen in de regels!Maar hoe komt een boot in godsnaam terecht op een grasveld in Den Haag en wat heeft het te zoeken bij een boerenprotest?

Dichterbij gekomen blijkt dat er middenin de boot een groene tractor staat. Een groepje mannen keuvelt onder het genot van een biertje gezellig rond het flinke vaartuig. „Het is een amfibievoertuig, legt eigenaar André Galesloot (45) uit. „Je kan er dus zowel op de weg mee rijden als op het water mee varen”, vervolgt de melkveehouder uit Weesp. Hij heeft het voertuig zo’n vijftien jaar geleden met een aantal vrienden in elkaar gezet. „We hadden een oude boot liggen, maar we wisten niet hoe wij hem moesten vervoeren. Toen kwamen we op het idee om er een oude trekker in te bouwen. Zo kunnen wij hem altijd overal mee naar toe nemen en in het water leggen.” En dus ook naar het boerenprotest in Den Haag.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Wilders: meer of minder stikstofregels?
Likeability of3

Wilders: meer of minder stikstofregels?

Wilders: meer of minder stikstofregels? / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

PVV-leider Geert Wilders richtte zich tot de protesterende boeren in Den Haag met de vraag: „willen jullie hier, in deze stad, meer of minder stikstofregels?" Het antwoord was een luidkeels „minder!", „nou, dan gaan we dat regelen."

Het was een variatie op de vraag die Wilders vijf jaar geleden stelde over Marokkanen in Nederland, die hem voor de rechter deed belanden wegens groepsbelediging.

„Ik kom net van de rechtbank in Amsterdam, vanwege een vraag die ik heb gesteld, die misschien niet mocht", aldus Wilders tegen de betogers op de Koekamp. „Maar ik dacht, weet je wat, ik ga vanmiddag opnieuw een vraag stellen."


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Huurder Ruinerwold vast voor vrijheidsberoving

De boerderij waar het gezin negen jaar lang verbleef, vanuit de lucht gezien / ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

GISTEREN

Josef B., huurder van de boerderij in Ruinerwold waar een gezin negen jaar werd opgesloten, wordt verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving. Dat maakt het OM bekend.

Deze week werd Nederland opgeschrikt door een verhaal dat gemakkelijk als filmscript zou kunnen dienen. In het Drentse dorp Ruinerwold werd een gezin gevonden dat negen jaar afgeschermd van de rest van de wereld zou hebben geleefd. Sinds 2010 zouden vader en zijn zes kinderen niet meer buiten zijn geweest.

De 58-jarige huurder van het pand, Josef B., werd maandag opgepakt. In eerste instantie omdat hij het onderzoek belemmerde. Woensdag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat de man wordt verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving en het benadelen van de gezondheid van anderen.