Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 21 mei 2019
Leestijd: 1 minuut

Syrische oorlogsmisdager aangehouden in Zeeland

In het Zeeuwse plaatsje Kapelle heeft de politie een man gearresteerd die ervan verdacht wordt terroristische en oorlogsmidaden te hebben gepleegd in Syrië. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

„De man zou als commandant van een bataljon van het terroristische Jabhat al-Nusra hebben deelgenomen aan de gewapende strijd", zo schrijft het OM op haar website. „De man vocht onder de strijdersnaam Abu Khuder. Het bataljon waarover de verdachte het commando zou hebben gehad is bekend geworden als Ghuraba’a Mohassan (Vreemdelingen van Mohassan)."

Sinds 2014

De verdachte is al sinds 2014 in Nederland en beschikt over een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd. „Het strafrechtelijk onderzoek tegen hem is begonnen met informatie van de Duitse politie, die beschikte over verklaringen van getuigen tegen de man."

De woning van de man is doorzocht. Daarbij is er beslag gelegd op documenten en diverse elektronica, zoals een computer en een telefoon. In Ede is een woning doorzocht van een man die in contact stond met de gearresteerde. Ook in Duitsland zijn er zes huiszoekingen gedaan bij vermoedelijke leden van Ghuraba’a Mohassan.

Snel voorgeleid

Er zal snel een proces komen. De verdachte wordt aanstaande vrijdag al voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank in Den Haag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.