Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 16 mei 2019 / 16:44 uur

Straf op bezit en gebruik handgranaten verdubbeld

Wie een handgranaat bezit of gebruikt, riskeert in de toekomst acht jaar cel. De Tweede Kamer wil de maximumstraf verdubbelen en heeft groen licht van justitieminister Ferd Grapperhaus.

Aantal incidenten verdubbeld

Criminelen grijpen steeds vaker naar handgranaten om bijvoorbeeld onderlinge rekeningen te vereffenen. Het aantal incidenten met zulke vaak spotgoedkope explosieven verdubbelde vorig jaar. De teller is nu alweer halverwege de eindstand van 2018. Ook bij de vele plofkraken gebruiken criminelen vaak explosieven.

Uit op slachtoffers

Om de georganiseerde misdaad te bestrijden moet daarom niet alleen de straf voor automatische wapens worden verdubbeld, zoals Grapperhaus voorstelde, maar ook de straf op het bezitten en gebruiken van handgranaten, vinden CDA en D66. Wie een handgranaat gebruikt is er immers overduidelijk op uit slachtoffers te maken. Hij neemt waarschijnlijk zelfs een nog groter risico een onschuldige te treffen.

De beide regeringspartijen hebben steun van een Kamermeerderheid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Straf op bezit en gebruik handgranaten verdubbeld
Sluiten