Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 5 mei 2019
Leestijd: 1 minuut

StemWijzer Europees Parlement 90.000 keer ingevuld

De StemWijzer voor de Europese Parlementsverkiezingen die sinds donderdag online is, werd de afgelopen drie dagen al 90.000 keer ingevuld. „Bij de vorige Europese verkiezingen, in 2014, duurde het twee weken voordat dat aantal werd gehaald", meldt ProDemos, de organisatie achter de StemWijzer.

In 2014 werd de Stemwijzer in totaal 950.000 keer ingevuld. „Daar gaan we dit jaar dik overheen", aldus een woordvoerster. Wie de vragenlijst volledig invult, krijgt automatisch een advies welke Europese politieke partijen het best bij hem of haar horen. „Dat gebeurt aan de hand van vragen als: moet de wintertijd permanent gaan gelden, bent u voor of tegen een Nexit (Nederland uit de EU) en moet Nederland van de euromunt af en een eigen munt invoeren."

Geen onthullingen

Welke adviezen het vaakst door de StemWijzer gegeven worden, kan ze niet vertellen. „Wel kun je direct na het invullen zien hoe jouw antwoorden zich verhouden tot wat de meeste anderen hebben gekozen."

De StemWijzer zou dinsdag al online gaan maar dat werd twee dagen uitgesteld omdat bij de stellingen bepaalde verschillen tussen GroenLinks en de PvdA waren weggevallen. StemWijzer heeft juist als doel om de verschillen tussen partijen inzichtelijk te maken. De verkiezingen voor het Europees Parlement zijn op donderdag 23 mei.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.