Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 3 mei 2019 / 14:58 uur

‘Steeds vaker riskant vervoer van lachgas’

Automobilisten gaan steeds vaker met te grote hoeveelheden lachgas in de kofferbak de weg op. Het gaat dan om meer dan de toegestane hoeveelheid van twee kilo.

Dat heeft de politie vrijdag laten weten. Exacte cijfers over de toename van het vervoer van lachgas zijn er niet, maar de landelijke eenheid van de politie zegt te worden overspoeld met meldingen van collega’s uit de regio.

Strengere regels

Vervoer van te grote hoeveelheden lachgas kan vooral bij ongevallen gevaarlijke situaties opleveren, zo waarschuwt de politie. Bovendien gelden er strengere regels voor het vervoeren van meer dan twee kilo lachgas. Zo moet de chauffeur bij een specifieke opleiding hebben gedaan voor het vervoeren van meer dan twee kilo. Volgens de politie zijn veel particuliere vervoerders zich niet van deze regels bewust. Overigens moeten ook hoeveelheden beneden de twee kilo voldoen aan bepaalde regels. Zo moet de gasfles dicht zijn en vast staan.

Automobilisten met te veel lachgas krijgen een proces-verbaal en moeten ter plekke het probleem oplossen, bijvoorbeeld door de lading op te spitsen in toegestane hoeveelheden. Als de politie niet meteen kan vaststellen of de lading aan de regels voldoet, kan de auto voor onderzoek worden meegenomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Steeds vaker riskant vervoer van lachgas’
Sluiten