Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 6 mei 2019

Starters vissen achter het net door pandjesbazen

Als starter is het lastig om de woningmarkt op te komen en dankzij pandjesbazen wordt dat ook steeds lastiger. Steeds meer investeerders zien dat ze goed geld kunnen verdienen met het verhuren van woningen. Koopwoningen die ze in bezit hebben of aankopen, dopen ze om tot huurhuizen in de vrije sector.

Dit is in sommige wijken met 1 op de 10 koophuizen het geval. RTL Nieuws meldt dit op basis van een analyse, gebaseerd op gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De redactie vergeleek de functie van 7,5 miljoen huizen in 2017 met het jaar daarop. Door deze praktijken vissen vooral starters achter het net.

Vooral particuliere verhuur

De grootste verschuiving vond plaats tussen koopwoningen en woningen voor particuliere verhuur (geen corporatie). Bijna 100.000 koopwoningen uit 2017 werden door particulieren in 2018 te huur aangeboden. Omgekeerd gebeurde dat veel minder, waardoor er ruim 27.000 woningen minder beschikbaar waren voor de koopmarkt.

Tegen RTL Nieuws zegt stadsgeograaf Cody Hochstenbach van de Universiteit Amsterdam dat deze ontwikkeling slecht is voor starters, omdat die vaker worden overboden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Starters vissen achter het net door pandjesbazen
Sluiten