Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 10 mei 2019 / 14:45 uur

SP past berucht filmpje aan op verzoek cartoonist

Na een klacht van cartoonist Ruben L. Oppenheimer heeft de SP een trekpop die Mark Rutte voorstelde en te zien was in een omstreden campagnefilmpje, verwijderd. De pop was volgens de tekenaar identiek aan een tekening die Oppenheimer ooit maakte van toenmalig minister Ivo Opstelten. Het hoofd was van een andere cartoon.

De SP heeft de trekpop voor een ander model vervangen, dit keer met het hoofd van D66-voorman Rob Jetten. Het filmpje, waarin ene Hans Brusselmans de hoofdrol speelt, is bedoeld als kritiek op Europees Commissaris Frans Timmermans (PvdA).

Premier Rutte noemt het spotje „bagger, stom, belachelijk en vreselijk flauw". „Dit gaat de SP stemmen kosten en Frans stemmen opleveren."

‘Aanval op macht’

SP-voorzitter Ron Meyer verdedigt het filmpje als ‘aanval op de macht’. Timmermans is het gezicht van die Europese macht. Hij is niet links, aldus Meyer. „Timmermans wil baas van de commissie worden, wij willen die commissie afschaffen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
SP past berucht filmpje aan op verzoek cartoonist
Sluiten