Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 15 mei 2019

Snelheid 130 km/u zorgt meestal voor langere reis

Met 130 kilometer per uur over de snelweg kunnen racen. Het klinkt alsof je sneller bent dan wanneer je maar 120 kilometer per uur rijdt, maar dat is niet (per definitie) zo, dat blijk uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer.

64 procent

De Rekenkamer maakte een analyse op basis van gegevens van Rijkswaterstaat en zag dat op 64 procent van de trajecten waar de maximumsnelheid is verhoogd, de reistijd ook omhoog gegaan. Dat geldt in 177 van de 275 gevallen.

Er zijn ook trajecten waar op sommige momenten de snelheid van 100 naar 130 kilometer per uur wordt verhoogd, maar dat blijkt een averechts effect te hebben. In 88 procent van de gevallen duurt de reistijd dan langer. Overigens moet er bij aangetekend worden, dat de data niet gecorrigeerd zijn om rekening te houden met veranderde factoren zoals de verkeersdrukte.

Toch lijken er wel conclusies getrokken te mogen worden. Op de 327 trajecten waar de maximumsnelheid van 100 of 120 km/u bleven, viel er een lichte afname van de reistijd te bespeuren.

Tijdwinst

Volgens RTL Nieuws is Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat, op de hoogte gebracht van dit rapport. Zij sprak eerder de hoop uit „dat de tijdwinst eerder in de ordegrootte van 1 procent zal liggen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Snelheid 130 km/u zorgt meestal voor langere reis
Sluiten