In het nieuws

Likeability of5

Slechtvalkjes goed geringd op dak van deze bank

Rob Kuilder is de man die over het hek durft en elk jaar de jonge slechtvalkjes aan de ringer overhandigt

Foto van 'Iris Hermans'

7 MEI 2019

Deze bank heeft eigen Nestflix dankzij webcam familie slechtvalk. Maandag werden de drie jonge slechtvalkjes bovenop ABN AMRO geringd en is hun geslacht bepaald. „Twee meisjes en een jongen... Wat mooi!”

Duif op menu

Als je op de Amsterdamse Zuidas goed op de grond kijkt, ontwaart zich daar een minislagveld, vol afgekloven duiven. Afzender: de slechtvalk. „Hun lievelingskostje”, weet Jos Blakenburg. Doordeweeks is hij huisarts in Assendelft, in zijn vrije tijd vogelaar en ringer. Zo’n 23 jaar geleden haalde hij zijn vergunning en sindsdien is de huisarts een goede bekende in het ringcircuit. De ABN AMRO is elk jaar een van de eerste, „slechtvalkjes worden hier vroeg in het seizoen geboren.”

Het ringen van de vogels is belangrijk voor onderzoek. Op deze maandagochtend staat hij op het dak van de bank, waar de nestkast van de slechtvalken zich bevindt met hierin ook de webcam, sinds 2012. „Ik was toen de enige die over het hek durfde te stappen.” Rob Kuilder heeft zijn abseil-outfit aan en is er klaar voor. Hij is een echte daredevil, lacht zijn dochter Melanie die vandaag is meegekomen. Rob werkt niet meer voor de bank, maar wordt samen met collega Kevin elk jaar nog gevraagd voor dé klus. Vindt-ie alleen maar leuk, „het zijn mooie beestjes, hoor.” En de kleintjes zijn erg schattig, beaamt hij, met hun pluizige witte vachtje en nog kleine pootjes. Maar lief zijn ze niet, „als je te lang wacht en ze al veren in plaats van dons hebben, dan kunnen ze je behoorlijk te grazen nemen.” Hij houdt zijn vingers omhoog, „ik heb hier ooit vier sneden in gehad.” Afzender: de slechtvalk.

Nextflix via webcam

Vliegende ratten

Genoeg gepraat. Op 80 meter hoogte stapt Kuilder over de reling en opent de nestkast. Een lucht die het midden houdt tussen een XL-kattenbak en dood vlees stroomt de neusgaten in. „Kijk, ze hebben goed gegeten.” Hij houdt een ringetje met daarin nog een stuk duivenpoot omhoog. Dat wordt straks goed de handen wassen: „Vliegende ratten, die duiven, ze dragen allerlei ziektes met zich mee.” Glazenwassers zijn erg blij met de slechtvalk, grijnst hij, „scheelt weer een hele hoop duivenpoep.” Wedstrijdduivenmelkers wat minder; regelmatig wordt een van hun lievelingen gepakt. Hij haalt zijn schouders op, „dat is de natuur, hè.”

Hij buigt voorover en pakt de eerste babyslechtvalk vast. Hij of zij -dat zal tijdens het ringen blijken - begint luid te piepen. Jos reikt hem een linnen Albert Heijn tas aan, waarop ‘tas vol lekkers’ prijkt - „maar dat mag ook een andere tas zijn, als het maar geen plastic is” - en Rob stopt de vogel er voorzichtig in. Nog twee te gaan. Veertjes dwarrelen in het rond en moeder valk komt poolshoogte nemen. Ze lijkt niet blij en met een blik op haar kroost, ontsnapt een klaaglijk gekrijs uit haar snavel. „Zou ik ook doen als ik haar was...” Een nieuwsgierige bankmedewerkster kijkt met grote ogen naar het schouwspel. „Heb jij kinderen?”

Ringuur

Huisarts slash ringman Jos Blakenburg

Met drie gevulde linnen tassen kan binnen ‘het ringuur’ beginnen. Een aantal bankmedewerkers komt een kijkje nemen, foto’s en filmpjes voor op hun Intranet worden gemaakt. Bewapend met zijn koffertje vol ringinstrumenten als een liniaal, schuifmaat en ringtang, en waarvan het te hopen is dat hij het koffertje niet per ongeluk omwisselt met zijn andere voor zijn huisartsbezoek. Samen met schoonvader Piet gaat hij altijd op pad. De rolverdeling is duidelijk: Jos neemt de vogels in zijn hand en meet, Piet noteert. „Ik doe even een zak over zijn kop”, zegt de ringman, die zelf een mat zilveren ring draagt, gedecideerd. „Dan wordt hij wat rustiger.” Of zij, blijkt niet veel later, wanneer hij het beestje weegt (840 gram) en onder meer de achtste handpen meet (78 millimeter). „Het is een dame, die zijn zwaarder en groter.”

„Ik heb een elfje nodig”, knikt de bevlogen vogelaar naar zijn schoonvader. „Of toch een dertien...” Piet reikt de ring aan, Jos pakt de rode tang erbij en het ringen kan beginnen. Ze vindt het duidelijk hoorbaar niet leuk, „ik hoop maar niet dat ze zo gaat poepen, dan straalt het zo mijn kruis in!” Gebeurt weleens, vaker in elk geval dan dat een vogel in zijn schoot bezwijkt. Is slechts één keer gebeurd in zijn twintig jaar als ringer, bij een buizerd. „Ik voelde hem in één keer slap worden, waarschijnlijk een heel zwak hartje.” Hij doet alles heel voorzichtig en praat tegen de vogels. „Sorry makker, maar ik wil het wel goed doen.” Op deze ring staat ARK, „ik heb ook een keer een ABN gehad, die vliegt nu ergens rond.” Als het goed is, „anders kunnen we dankzij de ringen altijd opzoeken of ABN ergens gevonden is, dood of levend.”

Frits...

„Hoe zou het eigenlijk met onze Frits gaan?” vraagt iemand zich hardop af. Het kan rekenen op meerdere ‘oh jaaaa’s’ en glimlachen op het gezicht bij haar collega’s. ‘Hun Frits’ was een van de eerste slechtvalkjes die in 2013 tijdens een ‘oefenvlucht’ op een vensterbank landde en niet meer verder kon. „Door een klein raampje hebben we stukjes kipfilet gegooid, net zolang tot hij weer aansterkte.” En de wijde wereld in kon vliegen. Al is ‘die wijde wereld’ niet zo heel wijd, weet Jos. „Ze komen op zijn verst tot België, of Duitsland.”

Gouden team

Na de eerste dame worden de andere twee geringd, buiten klinkt meermaals de bezorgde schreeuw van moeders. „Ik ben te laat... Wat is het geworden?” Een bankier komt aangesneld. Twee meisjes en een jongen. Hij zucht, „wat mooi...” Hij is niet de enige die de vogels op ‘de poot’ volgt. Dankzij de webcam in de nestkast zijn de slechtvalkjes een geliefd gespreksonderwerp bij de koffieautomaat en in de verschillende appgroepen. „Het is heel bijzonder om live mee te maken dat de natuur gewoon zijn gang gaat aan de Zuidas en nota bene op het gebouw waar ik zelf werk”, vertelt Marc Paul Stufkens, Strategic Issue Manager. „Het is fascinerend om op elk moment van de dag naar de opgroeiende slechtvalken te kunnen kijken.”

De baby’s worden weer in het nest gezet, moeder valk vliegt langs en haar gekrijs lijkt nu op een diepe zucht van opluchting. Het koffertje gaat dicht. Maar niet voor lang, want deze weken staan onder meer ook NUON en ING op het ringprogramma en vorige week heeft de huisarts slash ringman, die alles vrijwillig doet, al een paar ransuiltjes ‘met een hoge aaibaarheidsfactor’ geringd. Hij wrijft zich verheugd in de handen. „Het mooie seizoen is begonnen.”

250 paartjes

Dankzij de nestkasten op de daken van onder meer banken en energiebedrijven, neemt de populatie slechtvalken, de snelste roofvogel in ons land (en de rest van de wereld), toe. Ongeveer 250 broedparen zijn er nu, eigenlijk te veel voor het aantal kasten dat er is, weet ringer Jos Blakenburg. ,,Er wordt regelmatig geknokt om een plekje, de sterkste overwint.” Je ziet daarom ook steeds meer nesten op hoogspanningsmasten en in kraaiennesten, ,,maar die mislukken vaak, omdat de omstandigheden daar minder goed zijn.” ABN AMRO op de Zuidas is een van de locaties waar het goed gaat met de slechtvalk. Op de webcam kun je het reilen en zeilen van de familie slechtvalk volgen.

'Pootnoot' van Jos Blakenburg

De slechtvalken krijgen eigenlijk 2 ringen om: de standaard ring van het vogeltrekstation met 7 cijfers volgens protocol, op grond waarvan hij altijd teruggevonden kan worden in de database van het vogeltrekstation (en daar ook gemeld kan worden via de website) en daarnaast de kleurring met 3 heel goed afleesbare letters: deze zijn op de webcams goed af te lezen in de nestkasten en door vogelaars met telescoop of verrekijker en vogelfotografen met telelens. Deze kunnen aan de ringers rechtstreeks gemeld worden via de mail. De kleurringprojecten van alle Europese vogelsoorten zijn terug te vinden op www.cr-birding.org  

BEKIJK OOK


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

1400 bekeuringen voor 'corona-overtreders'

1400 bekeuringen voor 'corona-overtreders'

Wijkagenten handhaafden het afgelopen weekend in heel Nederland (en hier in Den Haag). | Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Foto van 'Metro en ANP'

28 MIN

De politie heeft in anderhalve week tijd ruim 1400 mensen beboet voor het overtreden van de coronamaatregelen. Ze waren met te veel mensen op pad of hielden niet genoeg afstand.

Een week geleden stond de teller op basis van de eerste vier dagen op 250 boetes voor mensen die zich niet hielden aan de regels om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

1400 bekeuringen voor 'corona-overtreders'

Deze te volle Haagse markt werd onlangs gesloten. Dat gebeurde ook met de markt Plein 40-45 in Amsterdam. | Foto: ANP / Robin Utrecht


234 nieuwe sterfgevallen door corona, minder besmettingen

Dodental door coronavirus stijgt tot boven de 2000

Een ambulancemedewerker brengt een coronapatient binnen bij de spoedeisende hulp van het Catharina ziekenhuis. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Het officiële dodental door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 2101. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 234 sterfgevallen doorgekregen.

Het aantal nieuwe meldingen over ziekenhuisopnamen is met 292 hoger dan maandag, toen hierover 260 meldingen binnenkwamen In totaal zijn nu 7427 mensen in ziekenhuizen opgenomen. Hoeveel van hen weer zijn ontslagen, houdt het RIVM niet bij. Het aantal positieve testen nam met 777 toe tot 19.580.


Artsen in opleiding in Tokio testen positief op corona na feest

Artsen in opleiding in Tokio testen positief op corona na feest

Het leven in Tokio is grotendeels doorgegaan ondanks het virus. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Een van de meest prestigieuze ziekenhuizen van Japan verontschuldigde zich voor een „onvergeeflijke blunder" nadat veertig artsen in opleiding op een feest waren geweest en achttien van hen daarna positief hadden getest op het coronavirus.

Het Keio Universiteits Ziekenhuis zei dat een arts in opleiding vorige week positief testte op het virus en dat na tests op nog eens 98 anderen er zeventien ook positief werden bevonden.

„Wat er gebeurde was een onvergeeflijke blunder bij een deel van onze artsen in opleiding", zei ziekenhuisdirecteur Yuko Kitagawa in een verklaring. „Ze misten het zelfbewustzijn dat nodig is om dokter te worden."


Nieuw-Zeelandse minister van Gezondheid niet weg om coronablunder
Likeability of3

Nieuw-Zeelandse minister van Gezondheid niet weg om coronablunder

Foto van 'Metro'

3 UUR

De Nieuw-Zeelandse minister van Gezondheid David Clark lapte de coronamaatregelen meermaals aan zijn laars, maar premier Jacinda Ardern heeft besloten hem niet te ontslaan. 

Clark reed in het eerste weekend van de 'niveau 4-lockdown in Nieuw-Zeeland' met zijn gezin naar een strand 20 kilometer verderop. Dat was overigens niet de enige keer dat hij de fout in ging: hij werd ook op de foto gezet toen hij op een paar kilometer afstand van zijn huis aan het mountainbiken was. Achteraf begrijpt Clark dat men boos op hem is.

Hij noemt zichzelf een „idioot" en heeft zijn ontslag aangeboden aan premier Ardern. „Als minister van Gezondheid is het niet alleen mijn verantwoordelijkheid om de regels op te volgen, maar ook om een voorbeeld te zijn voor andere inwoners van Nieuw-Zeeland."


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Aantal coronadoden boven in België boven de 2000

Aantal coronadoden in België boven de 2000

Betonblokken bij de grens tussen België en Nederland.

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

In België zijn in totaal meer dan 2000 mensen overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. De afgelopen 24 uur werden 162 nieuwe sterfgevallen geregistreerd. Dat maakten de gezondheidsautoriteiten dinsdag bekend.

Het sterftecijfer stond maandag nog op 1632. Dinsdag werd bekend dat tussen 1 en 4 april 241 mensen zijn overleden in Vlaamse verzorgingstehuizen. Het gaat voor een groot deel om 85-plussers, die waarschijnlijk allen besmet waren met het virus. Dit maakt een totaal van 403 sterfgevallen en brengt het dodental daarmee op 2035.

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames was voor de vijfde keer op rij lager ten opzichte van de voorgaande dag. Maandag kwamen er 314 patiënten bij, terwijl er 171 werden ontslagen, waarmee het totaal op 6012 komt. Het aantal mensen op de intensive care is met 1260 vrij stabiel. Ruim de helft van de ic-bedden (56 procent) in België is bezet.


Boetes voor inzittenden van te volle bus in Venlo

Boetes voor inzittenden van te volle bus in Venlo

Alle inzittenden kregen een boete van 390 euro. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Inzittenden van een te volle bus in Venlo zijn maandag door de politie op de bon geslingerd. 

Met 38 mensen, 37 passagiers en een chauffeur, is 1,5 meter afstand houden lastig. In de bus zat personeel van een uitzendbureau. Het bedrijf had al meerdere waarschuwingen gehad, maar ondernam geen actie, zegt een woordvoerder van de gemeente Venlo.

Duidelijk signaal


Wedkantoren zetten nu ook in op coronamaatregelen

Wedkantoren zetten nu ook in op coronamaatregelen

Foto: Getty Images

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:19

Wanneer gaan de scholen weer open? Hoe loopt het voetbalseizoen af? En wanneer start EasyJet weer met commerciële vluchten? Wedkantoren proberen tijdens de coronacrisis ook aan dat soort vragen te verdienen.

Sport is normaal gesproken een bron van inkomsten voor wedkantoren, maar nu het stilstaat moet er op een andere manier geld aan verdiend worden. Dus kun je proberen te voorspellen welke Europese voetbalcompetitie als eerst begint of dat Liverpool uiteindelijk toch wordt uitgeroepen tot winnaar van de Premier League.

Vaccin


Lichaam vermiste Kennedy-kleindochter gevonden

Lichaam vermiste Kennedy-kleindochter gevonden

Maeve Kennedy McKean Foto: AFP

Foto van 'Sofie Smulders'

VANDAAG, 09:22

Het lichaam van de Amerikaanse Maeve Kennedy McKean, kleindochter van Robert F. Kennedy, is gevonden in de staat Maryland. Haar zoontje, eveneens sinds enkele dagen vermist, is nog niet gevonden.

Reddingswerkers zijn al dagenlang aan het zoeken naar de vermiste Kennedy en haar achtjarige zoon Gideon. Ze raakten afgelopen donderdag vermist. Maandagmiddag werd het lichaam van Maeve in het water gevonden, enkele kilometers van het huis van haar moeder vandaan, in de staat Maryland.

Vermist


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


ABN AMRO: Huizenprijzen gaan dalen door coronacrisis

ABN AMRO: Huizenprijzen gaan dalen door coronacrisis

Als de huizenprijzen inderdaad dalen, zou dat de eerste keer sinds 2014 zijn. | Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:13

De huizenmarkt krijgt door de coronacrisis zo'n knauw dat de huizenprijzen volgend jaar zullen dalen. Dat voorspellen economen van ABN AMRO.

Hoe sterk de daling wordt, is nog niet te zeggen. Dat hangt af van de precieze impact van de crisis.

Als de huizenprijzen inderdaad dalen, zou dat de eerste keer zijn sinds 2014. Sinds dat jaar werden koopwoningen jaar op jaar duurder, met in de afgelopen jaren spectaculaire prijsstijgingen door schaarste en grote vraag. Vorig jaar doorbrak de gemiddelde prijs voor een bestaande koopwoning voor het eerst de grens van 300.000 euro.


'Geen verandering in toestand Johnson', wereldleiders leven mee

'Geen verandering in toestand Johnson', wereldleiders leven mee

Johnson werd maandag overgeplaatst naar de intensive care van een Londens ziekenhuis. | Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:43

Er is geen verandering opgetreden in de toestand van de Britse premier Boris Johnson. Dat zeggen twee bronnen dichtbij de premier dinsdag. Johnson werd maandag op de intensive care opgenomen na een verslechtering van zijn toestand door het coronavirus.

Johnson kreeg maandag zuurstof en werd naar een intensivecareafdeling gebracht in een centraal ziekenhuis in Londen. Volgens Johnson zelf was dat een voorzorgsmaatregel nadat de symptomen van het virus aanhielden, liet hij via Twitter weten.


Voor het eerst sinds geen sterfgevallen in China door corona

Voor het eerst sinds januari geen coronadoden in China

In Wuhan komt het leven langzaam maar zeker weer op gang. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:03

In China is sinds januari voor het eerst niemand overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat heeft de Nationale Gezondheidscommissie dinsdag bekendgemaakt.

Wel zijn er de afgelopen 24 uur 32 nieuwe gevallen van besmetting met het longvirus geregistreerd in het land. Alle geïnfecteerden raakten volgens de autoriteiten in het buitenland besmet.

Geen ziekteverschijnselen


Huiseigenaar hoeft geen gedwongen verkoop te vrezen door coronacrisis

Huiseigenaar hoeft geen gedwongen verkoop te vrezen door coronacrisis

Huiseigenaren hoeven zicht tot zeker 1 juli geen zorgen te maken. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:32

Mensen die vanwege de coronacrisis hun hypotheek tijdelijk niet kunnen betalen hoeven niet bang te zijn dat ze op straat komen te staan.

Minister Stientje van Veldhoven (Wonen) heeft daarover afspraken gemaakt met hypotheekverstrekkers en andere 'woonpartijen' zoals de Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars, Nationale Hypotheekgarantie en de Vereniging Eigen Huis.

De bedoeling is dat hypotheekverstrekkers met huiseigenaren naar oplossingen zoeken, bijvoorbeeld uitstel van betaling. De afspraken gelden tot tenminste 1 juli. Ze gelden niet als er sprake is van criminele activiteiten zoals fraude, wietteelt en/of het onderhouden van een drugslab.


Dodental VS door coronavirus stijgt met 1150

Dodental VS door coronavirus stijgt met 1150

De Amerikaanse immunoloog Anthony Fauci naast Donald Trump. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 06:59

In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur meer dan 1150 mensen overleden aan het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University.

Een dag eerder kwamen zeker 1200 mensen om. Afgelopen zaterdag werd nog een record gevestigd, toen stierven 1480 mensen aan het longvirus.

Het Amerikaanse dodental als gevolg van het virus bedraagt door de nieuwe cijfers 10.783. Bij minstens 366.000 inwoners is besmetting met het coronavirus vastgesteld, dat zijn er ruim 30.000 meer dan zondag.


Boris Johnson opgenomen op intensive care

Boris Johnson is vanaf de eerste symptomen open geweest over zijn coronabesmetting / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Britse premier Boris Johnson ligt sinds maandagavond op de ic.

Premier Boris Johnson werd op op advies van zijn arts zondagavond al in het St. Thomas' Hospital in Londen opgenomen, nadat hij last had van aanhoudende corona-klachten. In de loop van maandagmiddag is de toestand van de premier verslechterd en is hij overgeplaatst naar de intensive care van het ziekenhuis, blijkt uit een verklaring van Downing Street. Engelse media zeggen dat hij bij bewustzijn is en niet aan de beademing ligt. Wel zou hij zuurstof toegediend hebben gekregen.


Lol is eraf, zegt Van der Sar, 'wij voetballen voor onze supporters'

Ajax geeft het advies de eredivisie niet meer te hervatten, net als PSV, AZ en een aantal clubs dat tegen degradatie strijdt.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Vanwaar die haast bij Ajax? „We vinden dat er duidelijkheid moet komen voor spelers en supporters. De lol is eraf, laten we kijken naar volgend seizoen."

Edwin van der Sar was best wel een beetje verrast over de ophef die ontstond na het pleidooi van Marc Overmars over het onmiddellijk stopzetten van de eredivisie. „Maar niet over de boodschap zelf, want we staan er hetzelfde in", zegt de algemeen directeur van Ajax. „En ik wist dat hij een interview zou geven. Maar ik was achteraf gezien liever een dag later samen met een paar andere clubs naar buiten gekomen. Dat was misschien netter geweest."

Advies


Hoera: jarige kinderen uit Dordrecht krijgen kaartje van burgemeester

Om ze toch nog een beetje in het zonnetje te zetten, stuurt burgemeester Wouter Kolff jarige kinderen in Dordrecht een kaartje / GettyImages

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Jarig zijn in deze tijd is niet bepaald een kinderfeestje, maar een schrale troost voor jarige basisschoolleerlingen uit Dordrecht: de burgemeester stuurt iedereen een verjaardagswens.

„Het is een gekke tijd hè? Helaas even geen school, dus ook geen traktatie aan de meester of juf en klasgenootjes", schrijft burgemeester van Dordrecht Wouter Kolff aan alle jarige basisschoolkinderen. Niet in een mail of op social media, maar op een persoonlijk verjaardagskaartje, dat door de bus bij de jarig job gaat. Een kaartje met vrolijke ballonnen en een herkenbaar stadsbeeld van Dordt erop, binnenin de wens van de 100ste burgemeester van deze Zuid-Hollandse stad.

„Nog even volhouden. Over een tijdje speel je weer lekker op school met je klasgenootjes en mag je weer wat vaker op bezoek bij bijvoorbeeld opa of oma", schrijft hij ook. Waarom hij dit doet? Hij zegt het in de kaart. „Je verjaardag vieren gaat nu even anders. Misschien heb je minder visite dan vorig jaar. Daarom stuur ik je graag deze kaart om je extra in het zonnetje te zetten."


Vlamingen zitten massaal thuis en tellen dan maar mussen

Vlaamse 'verplichte huismussen' tellen massaal de mussen buiten

Foto: Getty Images

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bijna twee keer zo veel Belgen als vorig jaar hebben tot vreugde van de Vlaamse Vogelbescherming meegedaan aan het Huismussentelweekend.

De Belgen zitten nog in elk geval tot 19 april in een lockdown en dan doe je misschien wel heel andere dingen dan je normaal gesproken in het weekend doet. Vogels tellen bijvoorbeeld. Afgelopen weekend hebben 7.041 Vlamingen gehoor gegeven aan de oproep om tsjilpende huismusmannetjes in de tuin of onmiddellijke omgeving te tellen, meldt de organisatie. Dat was het goede nieuws. Uit de ingezonden telformulieren blijkt dat er vooral kleine groepjes van één tot vijf huismussen werden gespot. En dat is géén goed nieuws, want deze kleine groepjes, kolonies genoemd, zijn kwetsbaar. „Ze zijn minder goed in staat om tegenslagen op te vangen en lopen dus sneller het risico te verdwijnen. Een stabiele kolonie bestaat uit minstens 10 paren", stelt de vogelbescherming.

De deelnemende 'huismussen' moesten tellen hoeveel huismusmannetjes ze gelijktijdig hoorden of zagen tsjilpen. Op de mussenwebsite van de organisatie stonden tips om de zangvogeltjes gemakkelijk(er) te herkennen en een telformulier. Vanwege de grote hoeveelheid formulieren die nog steeds binnenlopen, is de deadline om in te sturen met een week verlengd. Hoewel er geen absolute cijfers zijn over het aantal mussen in Vlaanderen is wel duidelijk dat hun aantal, vooral in de steden, hard terugloopt.


Likeability of6

Kuzu voelt zich genaaid: 'Broedermoord op zijn pijnlijkst'

Toen Tunahan Kuzu nog in de Tweede Kamer kwam / ANP

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Tunahan Kuzu is boos en de hele wereld mag dat weten. In een post op zijn openbare Facebook-profiel haalt hij hard uit naar „oude kameraad en strijdmakker" Selçuk Öztürk.  

„Hoofdrolspelers in deze politieke klucht zijn Öztürk en ikzelf. Inmiddels ouwe kameraden, strijdmakkers en oprichters van DENK. Samen hebben wij een politieke partij uit het niets opgebouwd en parlementaire geschiedenis geschreven. Naaide uitgerekend Öztürk mij een oor aan?" Een van de alinea's uit het zéér uitgebreide Facebookbericht van Kuzu, dat hij maandagmiddag plaatste.

Onthullend


lol
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_b7a9854e14e8edfa66c7dc3e8fa7f91de0bfc6fe_avatar