In het nieuws

Likeability of5

Slechtvalkjes goed geringd op dak van deze bank

Rob Kuilder is de man die over het hek durft en elk jaar de jonge slechtvalkjes aan de ringer overhandigt

Foto van 'Iris Hermans'

7 MEI 2019

Deze bank heeft eigen Nestflix dankzij webcam familie slechtvalk. Maandag werden de drie jonge slechtvalkjes bovenop ABN AMRO geringd en is hun geslacht bepaald. „Twee meisjes en een jongen... Wat mooi!”

Duif op menu

Als je op de Amsterdamse Zuidas goed op de grond kijkt, ontwaart zich daar een minislagveld, vol afgekloven duiven. Afzender: de slechtvalk. „Hun lievelingskostje”, weet Jos Blakenburg. Doordeweeks is hij huisarts in Assendelft, in zijn vrije tijd vogelaar en ringer. Zo’n 23 jaar geleden haalde hij zijn vergunning en sindsdien is de huisarts een goede bekende in het ringcircuit. De ABN AMRO is elk jaar een van de eerste, „slechtvalkjes worden hier vroeg in het seizoen geboren.”

Het ringen van de vogels is belangrijk voor onderzoek. Op deze maandagochtend staat hij op het dak van de bank, waar de nestkast van de slechtvalken zich bevindt met hierin ook de webcam, sinds 2012. „Ik was toen de enige die over het hek durfde te stappen.” Rob Kuilder heeft zijn abseil-outfit aan en is er klaar voor. Hij is een echte daredevil, lacht zijn dochter Melanie die vandaag is meegekomen. Rob werkt niet meer voor de bank, maar wordt samen met collega Kevin elk jaar nog gevraagd voor dé klus. Vindt-ie alleen maar leuk, „het zijn mooie beestjes, hoor.” En de kleintjes zijn erg schattig, beaamt hij, met hun pluizige witte vachtje en nog kleine pootjes. Maar lief zijn ze niet, „als je te lang wacht en ze al veren in plaats van dons hebben, dan kunnen ze je behoorlijk te grazen nemen.” Hij houdt zijn vingers omhoog, „ik heb hier ooit vier sneden in gehad.” Afzender: de slechtvalk.

Nextflix via webcam

Vliegende ratten

Genoeg gepraat. Op 80 meter hoogte stapt Kuilder over de reling en opent de nestkast. Een lucht die het midden houdt tussen een XL-kattenbak en dood vlees stroomt de neusgaten in. „Kijk, ze hebben goed gegeten.” Hij houdt een ringetje met daarin nog een stuk duivenpoot omhoog. Dat wordt straks goed de handen wassen: „Vliegende ratten, die duiven, ze dragen allerlei ziektes met zich mee.” Glazenwassers zijn erg blij met de slechtvalk, grijnst hij, „scheelt weer een hele hoop duivenpoep.” Wedstrijdduivenmelkers wat minder; regelmatig wordt een van hun lievelingen gepakt. Hij haalt zijn schouders op, „dat is de natuur, hè.”

Hij buigt voorover en pakt de eerste babyslechtvalk vast. Hij of zij -dat zal tijdens het ringen blijken - begint luid te piepen. Jos reikt hem een linnen Albert Heijn tas aan, waarop ‘tas vol lekkers’ prijkt - „maar dat mag ook een andere tas zijn, als het maar geen plastic is” - en Rob stopt de vogel er voorzichtig in. Nog twee te gaan. Veertjes dwarrelen in het rond en moeder valk komt poolshoogte nemen. Ze lijkt niet blij en met een blik op haar kroost, ontsnapt een klaaglijk gekrijs uit haar snavel. „Zou ik ook doen als ik haar was...” Een nieuwsgierige bankmedewerkster kijkt met grote ogen naar het schouwspel. „Heb jij kinderen?”

Ringuur

Huisarts slash ringman Jos Blakenburg

Met drie gevulde linnen tassen kan binnen ‘het ringuur’ beginnen. Een aantal bankmedewerkers komt een kijkje nemen, foto’s en filmpjes voor op hun Intranet worden gemaakt. Bewapend met zijn koffertje vol ringinstrumenten als een liniaal, schuifmaat en ringtang, en waarvan het te hopen is dat hij het koffertje niet per ongeluk omwisselt met zijn andere voor zijn huisartsbezoek. Samen met schoonvader Piet gaat hij altijd op pad. De rolverdeling is duidelijk: Jos neemt de vogels in zijn hand en meet, Piet noteert. „Ik doe even een zak over zijn kop”, zegt de ringman, die zelf een mat zilveren ring draagt, gedecideerd. „Dan wordt hij wat rustiger.” Of zij, blijkt niet veel later, wanneer hij het beestje weegt (840 gram) en onder meer de achtste handpen meet (78 millimeter). „Het is een dame, die zijn zwaarder en groter.”

„Ik heb een elfje nodig”, knikt de bevlogen vogelaar naar zijn schoonvader. „Of toch een dertien...” Piet reikt de ring aan, Jos pakt de rode tang erbij en het ringen kan beginnen. Ze vindt het duidelijk hoorbaar niet leuk, „ik hoop maar niet dat ze zo gaat poepen, dan straalt het zo mijn kruis in!” Gebeurt weleens, vaker in elk geval dan dat een vogel in zijn schoot bezwijkt. Is slechts één keer gebeurd in zijn twintig jaar als ringer, bij een buizerd. „Ik voelde hem in één keer slap worden, waarschijnlijk een heel zwak hartje.” Hij doet alles heel voorzichtig en praat tegen de vogels. „Sorry makker, maar ik wil het wel goed doen.” Op deze ring staat ARK, „ik heb ook een keer een ABN gehad, die vliegt nu ergens rond.” Als het goed is, „anders kunnen we dankzij de ringen altijd opzoeken of ABN ergens gevonden is, dood of levend.”

Frits...

„Hoe zou het eigenlijk met onze Frits gaan?” vraagt iemand zich hardop af. Het kan rekenen op meerdere ‘oh jaaaa’s’ en glimlachen op het gezicht bij haar collega’s. ‘Hun Frits’ was een van de eerste slechtvalkjes die in 2013 tijdens een ‘oefenvlucht’ op een vensterbank landde en niet meer verder kon. „Door een klein raampje hebben we stukjes kipfilet gegooid, net zolang tot hij weer aansterkte.” En de wijde wereld in kon vliegen. Al is ‘die wijde wereld’ niet zo heel wijd, weet Jos. „Ze komen op zijn verst tot België, of Duitsland.”

Gouden team

Na de eerste dame worden de andere twee geringd, buiten klinkt meermaals de bezorgde schreeuw van moeders. „Ik ben te laat... Wat is het geworden?” Een bankier komt aangesneld. Twee meisjes en een jongen. Hij zucht, „wat mooi...” Hij is niet de enige die de vogels op ‘de poot’ volgt. Dankzij de webcam in de nestkast zijn de slechtvalkjes een geliefd gespreksonderwerp bij de koffieautomaat en in de verschillende appgroepen. „Het is heel bijzonder om live mee te maken dat de natuur gewoon zijn gang gaat aan de Zuidas en nota bene op het gebouw waar ik zelf werk”, vertelt Marc Paul Stufkens, Strategic Issue Manager. „Het is fascinerend om op elk moment van de dag naar de opgroeiende slechtvalken te kunnen kijken.”

De baby’s worden weer in het nest gezet, moeder valk vliegt langs en haar gekrijs lijkt nu op een diepe zucht van opluchting. Het koffertje gaat dicht. Maar niet voor lang, want deze weken staan onder meer ook NUON en ING op het ringprogramma en vorige week heeft de huisarts slash ringman, die alles vrijwillig doet, al een paar ransuiltjes ‘met een hoge aaibaarheidsfactor’ geringd. Hij wrijft zich verheugd in de handen. „Het mooie seizoen is begonnen.”

250 paartjes

Dankzij de nestkasten op de daken van onder meer banken en energiebedrijven, neemt de populatie slechtvalken, de snelste roofvogel in ons land (en de rest van de wereld), toe. Ongeveer 250 broedparen zijn er nu, eigenlijk te veel voor het aantal kasten dat er is, weet ringer Jos Blakenburg. ,,Er wordt regelmatig geknokt om een plekje, de sterkste overwint.” Je ziet daarom ook steeds meer nesten op hoogspanningsmasten en in kraaiennesten, ,,maar die mislukken vaak, omdat de omstandigheden daar minder goed zijn.” ABN AMRO op de Zuidas is een van de locaties waar het goed gaat met de slechtvalk. Op de webcam kun je het reilen en zeilen van de familie slechtvalk volgen.

'Pootnoot' van Jos Blakenburg

De slechtvalken krijgen eigenlijk 2 ringen om: de standaard ring van het vogeltrekstation met 7 cijfers volgens protocol, op grond waarvan hij altijd teruggevonden kan worden in de database van het vogeltrekstation (en daar ook gemeld kan worden via de website) en daarnaast de kleurring met 3 heel goed afleesbare letters: deze zijn op de webcams goed af te lezen in de nestkasten en door vogelaars met telescoop of verrekijker en vogelfotografen met telelens. Deze kunnen aan de ringers rechtstreeks gemeld worden via de mail. De kleurringprojecten van alle Europese vogelsoorten zijn terug te vinden op www.cr-birding.org  

BEKIJK OOK


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Nelleke Stolk, advocaat van de nabestaanden van Humeyra, komt aan bij de rechtbank waar voor het eerst Bekir E. voor de rechter verschijnt.

OM eist 20 jaar cel en tbs tegen Bekir E. voor moord op Hümeyra

Nelleke Stolk, advocaat van de nabestaanden van Humeyra, komt aan bij de rechtbank waar voor het eerst Bekir E. voor de rechter verschijnt. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

45 MIN

Het Openbaar Ministerie wil dat Bekir E. (32) een celstraf krijgt van twintig jaar cel en tbs met dwangbehandeling voor het doodschieten van de 16-jarige Hümeyra op haar school in Rotterdam, op 18 december vorig jaar.

De aanklagers vinden dat er sprake is van moord, omdat de verdachte vooraf al van plan zou zijn geweest om haar te doden. Omdat hij van heel dichtbij zeven kogels op haar heeft geschoten, sprak de officier van justitie van een liquidatie.

Geen gedachte om te doden


Politieagenten krijgen stroomstootwapen

Politieagenten krijgen stroomstootwapen

Politieagenten krijgen stroomstootwapen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

50 MIN

Agenten krijgen een stroomstootwapen om zich te verdedigen. De politie ziet het als prima middel om zwaarder geweld, zoals een gevecht, hond of vuurwapen, achterwege te kunnen laten.

Het is de bedoeling dat ongeveer 17.000 agenten met de zogenoemde taser worden voorzien, bevestigen bronnen in Den Haag een bericht van De Telegraaf. Het kabinet stelt 30 miljoen euro beschikbaar.

Uitvoerig getest


'Ook verkeersslachtoffers zijn slachtoffer'

'Ook verkeersslachtoffers zijn slachtoffer'

'Ook verkeersslachtoffers zijn slachtoffer'. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Mensen die slachtoffer worden van een verkeersongeval, zoeken vaak geen hulp. Daardoor komt de klap vaak pas weken of zelfs maanden later. De campagne Als verkeersslachtoffer ben je ook slachtoffer, roept mensen op tijdig hulp te zoeken.

„Uit gesprekken die wij hebben gevoerd met verkeersslachtoffers blijkt dat zij zich niet altijd slachtoffer voelen, terwijl zij dat wel zijn en daardoor dus ook recht hebben op hulp", zegt Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Vaak bagatelliseren mensen volgens haar zo'n ongeval. Dan zeggen ze 'het is niet zo erg' of 'het had een ander ook kunnen overkomen'.

Ook hulp bij praktische zaken


Jongeren kritischer op abortus dan hun ouders

Jongeren kritischer op abortus dan hun ouders

Jongeren kritischer op abortus dan hun ouders. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Nederlandse twintigers en dertigers denken behoudender over zaken als abortus en euthanasie dan de generaties voor hen. Dat is een trendbreuk: tot nu toe werd ons land juist steeds progressiever, meldt het AD.

Onderzoekers van de Universiteit van Tilburg bespeuren een ‘nieuw conservatisme’, dat los staat van religie. „Jongere generaties lijken een nieuwe structuur te zoeken om hun identiteit aan op te hangen", zegt socioloog Quita Muis. „Daarbij komen ze uit bij dingen van vroeger."

Acceptatie


'Slob wil inkomsten Ster inzetten voor Songfestival'

'Slob wil inkomsten Ster inzetten voor Songfestival'

'Slob wil inkomsten Ster inzetten voor Songfestival'. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Het kabinet denkt een oplossing te hebben gevonden voor het tekort van 12,4 miljoen euro voor het organiseren van het Eurovisiesongfestival door de publieke omroep. Dat melden bronnen aan De Telegraaf.

Minister Slob (Media) wil het volgens ingewijden bijeenbrengen door plots meevallende Ster-inkomsten in te zetten. In feite komt het geld dus uit de eigen portemonnee van de publieke omroep en zou er geen belastinggeld mee gemoeid zijn.

26,5 miljoen


Likeability of6

Metro, ondergrondscher dan Hitler’s schuilkelder!

Bij de drukpers van D.A.V.I.D. de makers van verzetskrant Metro, met Jo Pellicaan (zonder hoofd), Bram Noordhoff, Dirk Huizinga, Marten Toonder, Piet Beishuizen en Jan Gerhard Toonder (van boven naar beneden).

Foto van 'Marc Kok'

3 UUR

De vermaarde striptekenaar Marten Toonder bralde in de Tweede Wereldoorlog niet over Moffentuig. Hij transformeerde zijn vlammende haat juist in scherpe cartoons voor Metro, de verzetskrant die vandaag precies 75 jaar geleden voor het eerst verscheen. „Want één tekening kan meer zeggen dan duizend woorden.”

Het is november 1944. Twee maanden nadat Nederland op Dolle Dinsdag danste omdat de bevrijding aanstaande zou zijn, woekert de oorlog tegen de Duitsers in alle hevigheid door. Sterker: de kou van de beruchte hongerwinter krijgt ons land in z’n greep, terwijl de landelijke voedselvoorraad in ijzingwekkend tempo slinkt.

Het is de tijd dat Marten Toonder een belangrijke beslissing neemt. De man die al drie jaar lang zijn strips over (zijn later wereldberoemd geworden creaties) Tom Poes en Olivier B. Bommel voor De Telegraaf maakt, besluit zich door een bevriende arts manisch-depressief te laten verklaren. De reden? De 32-jarige Toonder wil absoluut niet meer werken voor een krant, waar inmiddels een SS’er aan het roer staat en trots het Duitse woord verkondigt. Net als zijn geesteskind Tom Poes vaak doet, verzint Toonder een list. Alleen door officieel ziek te zijn, kan hij onder zijn contractverplichtingen bij De Telegraaf uitkomen.


like
user_fe9b807184abdb2a995d7b6eb98557712ad3ca77_avataruser_ba97a1fae22ad32c12d2c4603e28eb334c7c1f32_avatar

Deurwaarders in actie voor mensen met schuld

Deurwaarders in actie voor mensen met schuld

Foto: Getty

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 06:56

Deurwaarders startten donderdag een petitie: voer de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet uit. De wet had eigenlijk al in werking moeten zijn, maar actie bleef uit bij de overheid. „We zijn echt pissed off.”

De beslagvrije voet is het geld dat over moet blijven voor de rekeningen van iemand met schulden nadat de deurwaarder heeft aangeklopt. In driekwart van de gevallen wordt die te laag ingeschat. Hierdoor komen schuldenaren nog dieper in de problemen, en dat moet anders, zeggen de deurwaarders nu.

Zwaar verouderde regels


Bij 't Taphuys vind je drankjes voor twijfelkonten en snobs

Biertjes die een foto waard zijn. / Jasper Heppener | Wildschieters.

Foto van 'Casper van der Veen'

VANDAAG, 06:20

Terwijl ik een biertje bestel – een apple imperial stout om precies te zijn – zie ik mijn geld bij het tappen wegtikken. Niet figuurlijk dit keer, maar letterlijk.

Bij ‘t Taphuys in Utrecht tap je namelijk zelf je bier uit één van de 68 kranen. Op het scherm zie je het tegoed van je kaart afgaan.

Afrekenen per centiliter


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

13 NOV 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avataruser_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avatar

+1


Politie gaat niet extra controleren bij 100 kilometer per uur

Beeld ter illustratie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie is niet van plan om extra te gaan handhaven op de snelweg, als de maximumsnelheid volgend jaar omlaag wordt gebracht naar 100 kilometer per uur. Dat meldt de NOS.

De politie zegt geen capaciteit te hebben om vaker dan nu te controleren. Bovendien wordt er volgens de politie al relatief veel gehandhaafd op de Nederlandse wegen. Dat gebeurt met trajectcontroles, mobiele radarsets en surveillanceauto's.

Meer boetes


Wetenschappers ontdekken geheim om 100 te worden

Wetenschappers zijn erachter hoe je kwiek ouder wordt / Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Heb je de wens om ouder dan 100 te worden? Dan is er goed nieuws, wetenschappers hebben ontdekt hoe mensen zo oud worden.

In een onderzoek zijn ze gaan kijken naar de immuuncellen van honderdjarigen. Mensen die ouder zijn dan 110, blijken een abnormaal hoog aantal van deze cellen te hebben. De cellen kunnen volgens de wetenschappers verantwoordelijk zijn voor het lange leven.

Medicatie


Doden en gewonden bij schietpartij op school in VS

Beeld ter illustratie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een tiener heeft op zijn school in Californië het vuur geopend en een 16-jarig meisje en een 14-jarige jongen doodgeschoten en drie andere jonge leerlingen verwond.

De schutter heeft zichzelf door het hoofd geschoten, maar leeft nog. Volgens de politie is hij net zestien jaar geworden en van Aziatische afkomst. Hij handelde naar het zich laat aanzien alleen, maar over zijn motieven is nog niets bekend, berichtte NBC.

Veel incidenten


Persoon opgepakt in trein bij Eindhoven

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft in een trein in Eindhoven iemand aangehouden. Het treinverkeer van en naar Eindhoven werd eerder stilgelegd vanwege de zoektocht naar een gesignaleerd persoon".

Er rijden voorlopig nog even geen treinen, want er wordt nog gezocht naar „mogelijke voorwerpen", meldt de politie. Volgens BN De Stem is een man van rond de 35 met een Action-tas afgevoerd. De tas zou in beslag zijn genomen.

Zwaarbewapende teams


Oppositie nog steeds niet blij met stikstofaanpak

Het kabinet in debat over de stikstofproblematiek / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Volgens verschillende oppositiepartijen deugen de stikstofmaatregelen die het kabinet heeft gepresenteerd niet. Dat bleek tijdens een debat over de stikstofcrisis en de stappen die het kabinet woensdag presenteerde.

Te weinig en te laat. Of overbodige maatregelen voor een niet bestaand probleem. Het zijn uiteenlopende redenen voor de oppositie om de maatregelen te wantrouwen. PVV-voorman Geert Wilders zegde het vertrouwen in de regering op, maar zijn motie van wantrouwen kreeg alleen steun van Forum voor Democratie.

'Getreuzel'


Rekening op de mat? Die openen we meteen!

Rekening op de mat? Die openen we meteen!

Foto: Sean Gladwell

Foto van 'Quincy Brouwer'

GISTEREN

Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de Nederlanders zijn rekeningen meteen bij ontvangst opent.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van incasso- en gerechtsdeurwaardesorganisatie Flanderijn.


Boze klant slaat 14-jarige pizzabezorger

Een rij scooters van het bedrijf waar Siam pizza voor bezorgt / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een 14-jarige pizzabezorger gaat voorlopig niet meer aan het werk. Hij werd vrijdagavond toegetakeld door een klant die niet zou hebben betaald.

Siam, zoals de pizzabezorger heet, werkt voor een pizzaketen in Amersfoort. Vrijdagavond bezorgde hij een bestelling in zijn stad. Omdat de bestelling via de Thuisbezorgd was gedaan, ging de jongen er vanuit dat er al voor de pizza was betaald. Na de bezorging, kwam Siam erachter dat dit niet het geval was, vertelt hij aan AD Amersfoort.

Met zijn manager checkt hij of er inderdaad niet betaald is en dat blijkt het geval. Ze bellen de bestellers, maar er wordt niet opgenomen. Na zijn dienst gaat Siam terug om de verschuldigde 19 euro alsnog op te halen. Dat loopt al snel uit de hand.


Likeability of5

Cocaïne in omgebouwde accu gevonden bij Duitse grens

Beeld ter illustratie / Pixabay

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij drugscontroles aan de grensovergang Oldenzaal-Bad Bentheim heeft de Duitse politie onder meer 3 kilo cocaïne in een omgebouwde autoaccu gevonden en drie smokkelverdachten opgepakt.

De verdachten werden woensdag na een controle aangehouden en zijn donderdag op gezag van de onderzoeksrechter in de Duitse stad Nordhorn in voorlopig hechtenis genomen. Onder hen bevindt zich een 32-jarige Nederlander.

Daarnaast zijn een 32-jarige Litouwer en een 37-jarige Bulgaar aangehouden wegens de smokkel van verdovende middelen van Nederland naar Duitsland. Volgens de politie in Bad Bentheim bedraagt de straatwaarde van de in beslag genomen 5 kilo cocaïne, 20 kilo MDMA en 47 gram crystal meth circa 600.000 euro.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Pepperspray in eigen ogen en ongemakkelijke eerste straatpatrouilles

Bart en Louanne tijdens een van hun eerste straatpatrouilles / BNNVARA

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Nieuwe turbulente serie over acht jonge dienders aan de Politieacademie wringt, schuurt, ontroert en is bovenal levensecht.

Je ziet hem zichtbaar slikken en even diep ademhalen voordat hij die allereerste keer in z’n uniform naar binnen gaat, ergens in een flatgebouw in Rotterdam Zuid. „Voordat ik het goed en wel doorhad, had ik ineens een handboog in m’n handen. Zwaar ding wel, hoor.” Bart begon mei 2018 aan de Politieacademie en is een van de acht hoofdrolspelers in de documentaireserie Dienders, vanaf donderdag te zien bij BNNVARA op NPO3. In hun eerste jaar zijn ze bijna 24/7 gevolgd door regisseurs Daniël Aiss en Veerle Neger, die het achttal en hun ontwikkeling én falen zowel integer als confronterend in beeld brachten.

Pijnlijk wel die pepperspray, vond ook Louanne


Likeability of6

Brutale aap bestelt spullen via telefoon verzorger

De aap doet de term 'brutale aap' eer aan / Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

We kennen allemaal de term 'brutale aap'. Of de term klopt, daar hoef je niet meer aan te twijfelen. In China bestelde een brutale primaat eten via de telefoon van zijn verzorger.

Verzorger Lv Mengmeng was best even ondersteboven toen ze op haar telefoon een bestelling vond. Ze werkt in het Yancheng Wildlife Animal World in Jiangsu in het oosten van China. Ironisch genoeg verliet ze de ruimte waar haar telefoon nog lag om eten te halen voor de baviaan.

Het zoogdier kon blijkbaar niet langer wachten op voedsel en besloot het heft in eigen handen te nemen. Op de telefoon stond nog een lijst met boodschappen in haar app Taobao. Deze app lijkt op bijvoorbeeld Amazon.com. Mengmeng had haar boodschappen alvast in het digitale mandje gedaan en was aan het wachten tot Single Day. Op die dag zijn er namelijk fikse kortingen.


lol
user_93128fc22b33a8d9a8af06fe933f69a78f3b860b_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar