In het nieuws

Likeability of5

Slechtvalkjes goed geringd op dak van deze bank

Rob Kuilder is de man die over het hek durft en elk jaar de jonge slechtvalkjes aan de ringer overhandigt

Foto van 'Iris Hermans'

7 MEI 2019

Deze bank heeft eigen Nestflix dankzij webcam familie slechtvalk. Maandag werden de drie jonge slechtvalkjes bovenop ABN AMRO geringd en is hun geslacht bepaald. „Twee meisjes en een jongen... Wat mooi!”

Duif op menu

Als je op de Amsterdamse Zuidas goed op de grond kijkt, ontwaart zich daar een minislagveld, vol afgekloven duiven. Afzender: de slechtvalk. „Hun lievelingskostje”, weet Jos Blakenburg. Doordeweeks is hij huisarts in Assendelft, in zijn vrije tijd vogelaar en ringer. Zo’n 23 jaar geleden haalde hij zijn vergunning en sindsdien is de huisarts een goede bekende in het ringcircuit. De ABN AMRO is elk jaar een van de eerste, „slechtvalkjes worden hier vroeg in het seizoen geboren.”

Het ringen van de vogels is belangrijk voor onderzoek. Op deze maandagochtend staat hij op het dak van de bank, waar de nestkast van de slechtvalken zich bevindt met hierin ook de webcam, sinds 2012. „Ik was toen de enige die over het hek durfde te stappen.” Rob Kuilder heeft zijn abseil-outfit aan en is er klaar voor. Hij is een echte daredevil, lacht zijn dochter Melanie die vandaag is meegekomen. Rob werkt niet meer voor de bank, maar wordt samen met collega Kevin elk jaar nog gevraagd voor dé klus. Vindt-ie alleen maar leuk, „het zijn mooie beestjes, hoor.” En de kleintjes zijn erg schattig, beaamt hij, met hun pluizige witte vachtje en nog kleine pootjes. Maar lief zijn ze niet, „als je te lang wacht en ze al veren in plaats van dons hebben, dan kunnen ze je behoorlijk te grazen nemen.” Hij houdt zijn vingers omhoog, „ik heb hier ooit vier sneden in gehad.” Afzender: de slechtvalk.

Nextflix via webcam

Vliegende ratten

Genoeg gepraat. Op 80 meter hoogte stapt Kuilder over de reling en opent de nestkast. Een lucht die het midden houdt tussen een XL-kattenbak en dood vlees stroomt de neusgaten in. „Kijk, ze hebben goed gegeten.” Hij houdt een ringetje met daarin nog een stuk duivenpoot omhoog. Dat wordt straks goed de handen wassen: „Vliegende ratten, die duiven, ze dragen allerlei ziektes met zich mee.” Glazenwassers zijn erg blij met de slechtvalk, grijnst hij, „scheelt weer een hele hoop duivenpoep.” Wedstrijdduivenmelkers wat minder; regelmatig wordt een van hun lievelingen gepakt. Hij haalt zijn schouders op, „dat is de natuur, hè.”

Hij buigt voorover en pakt de eerste babyslechtvalk vast. Hij of zij -dat zal tijdens het ringen blijken - begint luid te piepen. Jos reikt hem een linnen Albert Heijn tas aan, waarop ‘tas vol lekkers’ prijkt - „maar dat mag ook een andere tas zijn, als het maar geen plastic is” - en Rob stopt de vogel er voorzichtig in. Nog twee te gaan. Veertjes dwarrelen in het rond en moeder valk komt poolshoogte nemen. Ze lijkt niet blij en met een blik op haar kroost, ontsnapt een klaaglijk gekrijs uit haar snavel. „Zou ik ook doen als ik haar was...” Een nieuwsgierige bankmedewerkster kijkt met grote ogen naar het schouwspel. „Heb jij kinderen?”

Ringuur

Huisarts slash ringman Jos Blakenburg

Met drie gevulde linnen tassen kan binnen ‘het ringuur’ beginnen. Een aantal bankmedewerkers komt een kijkje nemen, foto’s en filmpjes voor op hun Intranet worden gemaakt. Bewapend met zijn koffertje vol ringinstrumenten als een liniaal, schuifmaat en ringtang, en waarvan het te hopen is dat hij het koffertje niet per ongeluk omwisselt met zijn andere voor zijn huisartsbezoek. Samen met schoonvader Piet gaat hij altijd op pad. De rolverdeling is duidelijk: Jos neemt de vogels in zijn hand en meet, Piet noteert. „Ik doe even een zak over zijn kop”, zegt de ringman, die zelf een mat zilveren ring draagt, gedecideerd. „Dan wordt hij wat rustiger.” Of zij, blijkt niet veel later, wanneer hij het beestje weegt (840 gram) en onder meer de achtste handpen meet (78 millimeter). „Het is een dame, die zijn zwaarder en groter.”

„Ik heb een elfje nodig”, knikt de bevlogen vogelaar naar zijn schoonvader. „Of toch een dertien...” Piet reikt de ring aan, Jos pakt de rode tang erbij en het ringen kan beginnen. Ze vindt het duidelijk hoorbaar niet leuk, „ik hoop maar niet dat ze zo gaat poepen, dan straalt het zo mijn kruis in!” Gebeurt weleens, vaker in elk geval dan dat een vogel in zijn schoot bezwijkt. Is slechts één keer gebeurd in zijn twintig jaar als ringer, bij een buizerd. „Ik voelde hem in één keer slap worden, waarschijnlijk een heel zwak hartje.” Hij doet alles heel voorzichtig en praat tegen de vogels. „Sorry makker, maar ik wil het wel goed doen.” Op deze ring staat ARK, „ik heb ook een keer een ABN gehad, die vliegt nu ergens rond.” Als het goed is, „anders kunnen we dankzij de ringen altijd opzoeken of ABN ergens gevonden is, dood of levend.”

Frits...

„Hoe zou het eigenlijk met onze Frits gaan?” vraagt iemand zich hardop af. Het kan rekenen op meerdere ‘oh jaaaa’s’ en glimlachen op het gezicht bij haar collega’s. ‘Hun Frits’ was een van de eerste slechtvalkjes die in 2013 tijdens een ‘oefenvlucht’ op een vensterbank landde en niet meer verder kon. „Door een klein raampje hebben we stukjes kipfilet gegooid, net zolang tot hij weer aansterkte.” En de wijde wereld in kon vliegen. Al is ‘die wijde wereld’ niet zo heel wijd, weet Jos. „Ze komen op zijn verst tot België, of Duitsland.”

Gouden team

Na de eerste dame worden de andere twee geringd, buiten klinkt meermaals de bezorgde schreeuw van moeders. „Ik ben te laat... Wat is het geworden?” Een bankier komt aangesneld. Twee meisjes en een jongen. Hij zucht, „wat mooi...” Hij is niet de enige die de vogels op ‘de poot’ volgt. Dankzij de webcam in de nestkast zijn de slechtvalkjes een geliefd gespreksonderwerp bij de koffieautomaat en in de verschillende appgroepen. „Het is heel bijzonder om live mee te maken dat de natuur gewoon zijn gang gaat aan de Zuidas en nota bene op het gebouw waar ik zelf werk”, vertelt Marc Paul Stufkens, Strategic Issue Manager. „Het is fascinerend om op elk moment van de dag naar de opgroeiende slechtvalken te kunnen kijken.”

De baby’s worden weer in het nest gezet, moeder valk vliegt langs en haar gekrijs lijkt nu op een diepe zucht van opluchting. Het koffertje gaat dicht. Maar niet voor lang, want deze weken staan onder meer ook NUON en ING op het ringprogramma en vorige week heeft de huisarts slash ringman, die alles vrijwillig doet, al een paar ransuiltjes ‘met een hoge aaibaarheidsfactor’ geringd. Hij wrijft zich verheugd in de handen. „Het mooie seizoen is begonnen.”

250 paartjes

Dankzij de nestkasten op de daken van onder meer banken en energiebedrijven, neemt de populatie slechtvalken, de snelste roofvogel in ons land (en de rest van de wereld), toe. Ongeveer 250 broedparen zijn er nu, eigenlijk te veel voor het aantal kasten dat er is, weet ringer Jos Blakenburg. ,,Er wordt regelmatig geknokt om een plekje, de sterkste overwint.” Je ziet daarom ook steeds meer nesten op hoogspanningsmasten en in kraaiennesten, ,,maar die mislukken vaak, omdat de omstandigheden daar minder goed zijn.” ABN AMRO op de Zuidas is een van de locaties waar het goed gaat met de slechtvalk. Op de webcam kun je het reilen en zeilen van de familie slechtvalk volgen.

'Pootnoot' van Jos Blakenburg

De slechtvalken krijgen eigenlijk 2 ringen om: de standaard ring van het vogeltrekstation met 7 cijfers volgens protocol, op grond waarvan hij altijd teruggevonden kan worden in de database van het vogeltrekstation (en daar ook gemeld kan worden via de website) en daarnaast de kleurring met 3 heel goed afleesbare letters: deze zijn op de webcams goed af te lezen in de nestkasten en door vogelaars met telescoop of verrekijker en vogelfotografen met telelens. Deze kunnen aan de ringers rechtstreeks gemeld worden via de mail. De kleurringprojecten van alle Europese vogelsoorten zijn terug te vinden op www.cr-birding.org  

BEKIJK OOK


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Trump haalt miljoenen op voor herverkiezing

President Donald Trump. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Dinsdagavond trapte de Amerikaanse president Donald Trump zijn herverkiezingscampagne af met een grote manifestatie in Orlando en haalde in een dag bijna 25 miljoen dollar (22 miljoen euro) binnen.

Campagnekas

Trump beschikte al over een goedgevulde campagnekas voor de presidentsverkiezing in 2020. Hij heeft de afgelopen twee jaar tientallen miljoen dollars ontvangen van geldschieters. Daar kwam volgens het bestuur van zijn Republikeinse Partij in 24 uur tijd nog eens 24,8 miljoen dollar bij.


Metro stil om man met vuurwapen, hond pakt hem

De Rotterdamse metro. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Woensdag is in Rotterdam een metro stilgezet op station Binnenhof, nadat passagiers hadden gezien dat een man in het voertuig een vuurwapen bij zich droeg. De passagiers alarmeerden hierop medewerkers van de vervoersmaatschappij RET, die de hulp van de politie inriep.

Ook een mes

De politie wilde de man inrekenen, maar die probeerde te ontsnappen. Daarbij gooide hij het wapen in de bosjes. Met behulp van een politiehond kon hij toch worden aangehouden. Omdat de verdachte daarbij werd gebeten, is hij voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht.


Moeder koopt ‘moordpop’ voor zoontjevideo icon
01:47

In samenwerking met Dutch Film Works

18 JUN 2019

Moeder koopt ‘moordpop’ voor zoontje

Met de beste bedoelingen heeft een moeder, Karen, een speelgoedpop voor de verjaardag van haar eenzame zoontje gekocht. Ze zijn pas verhuisd en de jonge Andy heeft het er maar wat moeilijk mee. De aankoop blijkt bepaald geen gelukkige. De pop beschouwt zich als beste vriend van het kind gaat gruwelijk los op iedereen die Andy op een of andere manier in de weg zit.

Horror

Komt dit verhaal je bekend voor? Klopt: Chucky is back! Donderdag kun je de re-make van de horrorklassieker Child’s Play in de bioscoop zien. De op het oog vriendelijke pop komt net als in 1988 op de verkeerde manier tot leven en zorgt voor bloederige taferelen. De vraag voor velen in Child’s Play: ben ik Chucky’s beste vriend of een grote vijand? Oftewel, vraagt de pop jou Wanna play?

Child’s Play 2019 geeft de bioscoopganger een totaal vernieuwde kijk op de klassieker van 31 jaar geleden. De makers presteerden dat eerder met de succesvolle reboot van IT.


Vermiste Anja Schaap dood in zee aangetroffen

Handout van Anja Schaap vrijgegeven door politie-eenheid Den Haag. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De uit Katwijk vermiste Anja Schaap is dood aangetroffen in de Noordzee. De bemanning van een Duitse boot vond haar lichaam dinsdag rond 13.30 uur ten noorden van de Waddeneilanden, meldt de politie woensdag.

Politieonderzoek

De 33-jarige inwoonster van Katwijk werd sinds 29 mei vermist, nadat ze was vertrokken uit een café in haar woonplaats. De afgelopen weken werden diverse zoektochten op touw gezet. Vorige week werd opnieuw gezocht in het water langs de Melkweg in Katwijk, waar een paar dagen na haar verdwijning haar tas werd teruggevonden.


Coen en Sander komen in actie voor Sesamstraat

Pino, Bert, Ernie en Tommie. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Coen en Sander, radio-dj’s bij 538 zijn een petitie gestart om te voorkomen dat de Nederlandse editie van Sesamstraat van de buis wordt gehaald. Via social media riepen de dj’s woensdag op de actie te steunen.

Schandalige manier

Sesamstraat mag niet stoppen. Laat je naam achter en steun het mooiste kinderprogramma dat er is”, schrijft Coen Swijnenberg op Twitter. De handtekeningenactie van de dj’s is het gevolg van een interview van de twee met Aart Staartjes. Staartjes vertolkt al bijna vier decennia de rol van meneer Aart.


KNMI: code oranje voor Noord-Brabant

Luchtfoto van de eerste zomerstorm van 2019 boven Brabant-Zuidoost. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Voor de provincie Noord-Brabant heeft het KNMI in ieder geval tot woensdagavond 20.00 uur, code oranje afgegeven. Het weerinstituut verwacht in het gebied zware onweersbuien met kans op grote hagelstenen van 2 tot 4 centimeter. Ook zijn zware windstoten mogelijk van 75 tot 90 kilometer per uur.

Hagel en windstoten

In de rest van het land kunnen ook onweersbuien voorkomen die vergezeld gaan van hagel en windstoten tot ongeveer 75 kilometer per uur. Vooralsnog blijft daar code geel van kracht. Maar als het nodig is, kan dat nog wijzigen de komende uren, aldus een woordvoerder.


Internationale drugsbende opgerold in Limburg

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In de provincie Limburg zijn in een internationaal onderzoek naar drugscriminaliteit zeven verdachten opgepakt bij zestien huiszoekingen in Echt, Geleen en Sittard. Agenten troffen een laboratorium voor synthetische drugs aan en namen bij een coffeeshopleverancier 2,4 miljoen euro cash in beslag. Ook stuitte de politie op twee loodsen met wietplantages en een loods met verpakkingsmateriaal voor cannabis.

24 locaties

Bij de operatie werden woensdagochtend tegelijkertijd 24 locaties doorzocht in België, Nederland en Duitsland. Er werden 160 Nederlandse, 85 Belgische en tien Duitse agenten ingezet.


Voor het eerst wolvenwelpen gespot op de Veluwe

Een jonge wolf verschuilt zich woensdag in het struikgewas van de wolvenvallei van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Woensdag meldt de provincie Gelderland dat er jonge wolven zijn gespot op de Veluwe. Het is de eerste keer sinds de terugkeer van de wolf in Nederland en daarmee ook de eerste keer in twee eeuwen dat er in Nederland wolven in het wild zijn geboren.

De jonge wolven zijn gefilmd in het noordelijke deel van de Veluwe. Te zien zijn drie welpen die de natuur aan het verkennen zijn. Volgens nu.nl zijn er aanwijzingen dat het om vijf jonge wolven gaat.

De plek blijft onbekend


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Diplomatieke stappen tegen Rusland om MH17

Premier Mark Rutte staat de pers te woord naar aanleiding van de persconferentie van het internationale Joint Investigation Team (JIT). / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Omdat Rusland niet meewerkt met het onderzoek naar het neerschieten van MH17 gaat Nederland ‘diplomatieke stappen’ zetten tegen het land. Dat is gebeurd op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM), heeft minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer laten weten.

Nieuwe fase

De minister schrijft dat „diplomatieke stappen zijn genomen richting de Russische Federatie omdat volgens het OM door de Russische autoriteiten onvoldoende, onjuist of niet is gereageerd op rechtshulpverzoeken." Vorige week is via diplomatieke kanalen Rusland opnieuw aangespoord om volledig mee te werken aan het strafrechtelijk onderzoek, verklaart een woordvoerster van het ministerie. De Nederlands ambassade in Moskou heeft die boodschap overgebracht.


Trump: geen excuses aan Central Park Five

Trump: geen excuses aan Central Park Five

Trump zegt dat er twee kanten aan het verhaal zitten en weigert zijn excuses aan te bieden aan de Central Park Five. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Je hebt er sowieso over gehoord en het misschien ook al gezien: de heftige miniserie When They See Us op Netflix. Het gaat over de Central Park Five, vijf donkere jongens die ten onrechte werden veroordeeld voor het verkrachten van een blanke vrouw. De jongens zijn inmiddels vrijgesproken, maar Trump wil zijn excuses niet aanbieden voor zijn gedrag ten tijde van de rechtszaak.

In de serie is te zien hoe Donald Trump een paginagrote advertentie heeft laten printen, waarin hij oproept de vijf jongens te veroordelen en om de doodstraf in New York weer legaal te maken.

'Twee kanten'


Na zwangere comateuze vrouw nu ook maden in kliniek
Likeability of2

Na zwangere comateuze vrouw nu ook maden in kliniek

Een therapeut trof maden aan op de operatiewond van een patiënt in de kliniek. Foto ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een speciale zorgkliniek in het Amerikaanse Phoenix is opnieuw in opspraak gekomen, nadat een therapeut maden op een operatiewond aantrof. Eerder al, in januari, beviel een comateuze patiënte opeens van een zoontje. Hierom willen de autoriteiten in Arizona de vergunning van de zorginstelling intrekken.

'Uitzonderlijk incident'

De op psychiatrische patiënten gerichte zorginstelling Hacienda HealthCare heeft laten weten dat dit een uitzonderlijk incident is en dat de patiënt meteen voor behandeling naar een ziekenhuis is gebracht. Hij is daarna teruggekeerd naar Hacienda, maar bleek last van nog meer maden te hebben. Volgens Hacienda is de patiënt toen weer naar een ziekenhuis gestuurd.


saddislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Net op tijd: verlamde hond gered uit hete zon
Likeability of3

Net op tijd: verlamde hond gered uit hete zon

De verlamde hond kon niet bij zijn waterbak en lag in de brandende zon. Foto ter illustratie. /Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Afgelopen maandag was het wel heel kantje boord voor een verlamde hond uit het Brabantse Raamsdonksveer. De hond lag in de brandende zon, maar omdat het dier sinds kort verlamd is aan zijn poten, kon hij zich niet verplaatsen. Even de schaduw opzoeken of wat water drinken zat er dus niet in. De politie heeft hem maar net op tijd kunnen reden.

Maandagmiddag kreeg de politie een melding dat er in Raamsdonksveer een verlamde hond in een achtertuin in de volle zon lag. De eigenaar van het dier was niet thuis, dus moest de politie in actie komen. En het was maar net goed dat ze er vaart achter hebben gezet.

Oververhit


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Verdachten neerhalen MH17 genoemd

Bellingcat noemt verdachten neerhalen MH17

Het herdenkingsmonument bij de plek waar de restanten van de cockpit van vlucht MH17 van Malaysia Airlines werden gevonden. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Onderzoekscollectief Bellingcat heeft in kaart gebracht wie er medeverantwoordelijk zouden zijn voor het neerhalen van vlucht MH17. Echter, wie opdracht heeft gegeven om de Buk-raket af te vuren en wie vervolgens de raket afvuurde, is nog altijd niet met zekerheid vast te stellen.

Er zijn aanwijzingen dat officier Sergej Doebinski, hoofd van de militaire inlichtingendienst van volksrepubliek Donetsk, het bevel tot schieten gaf, maar dat is nog niet hard te maken. Bij de ramp met het toestel van Malaysia Airlines kwamen alle 298 inzittenden om het leven.

Proces


Pak je kans: allereerste open dag bij NS Componenten

Pak je kans: allereerste open dag bij NS Componenten

Voor de allereerste keer kunnen treinliefhebbers een kijkje nemen bij het NS Componentenbedrijf, waar ervoor wordt gezorgd dat treinonderdelen als nieuw functioneren.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Op 22 juni kun je voor de allereerste keer allerlei interessante, ingewikkelde of gewoon gave treinonderdelen bewonderen bij NS Componentenbedrijf. De deuren worden dan namelijk geopend zodat iedereen die het leuk lijkt een kijkje kan komen nemen. Monteurs geven demonstraties, er worden foto's en video's getoond, je kunt rondkijken in een dubbeldekstrein en er is een kidsclub met allerlei leuke activiteiten.

Speciaal voor de open dag rijdt de Diesel III - ook wel ‘rode duivel’ genoemd – als pendeltrein tussen station Tilburg en het terrein van het componentenbedrijf.

Heen en weer met de rode duivel


Aspirant-militair zwaargewond geraakt door bliksem

Hulpdiensten bij een militair oefenterrein in Ossendrecht. Veertien leerlingen zijn gewond geraakt door een blikseminslag. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een aspirant-militair is woensdag zwaargewond geraakt door een blikseminslag op een militair oefenterrein in Ossendrecht (Noord-Brabant). Hij is met een traumahelikopter naar een ziekenhuis vervoerd, meldt de Marechaussee. Dertien andere leerlingen zijn lichtgewond naar het ziekenhuis gebracht voor controle.

De gewonden door de blikseminslag zijn 16, 17 en 18 jaar oud en volgen de VeVa-opleiding. Daarbij combineren jongeren een mbo-opleiding met praktijkweken bij de marine, landmacht en luchtmacht. Ze zijn daarmee verzekerd van een stage bij een van de krijgsmachtonderdelen en worden voorbereid op een functie bij Defensie.


Flink schrikken: kinderen vinden dode tijdens kamp

Flink schrikken: kinderen vinden dode tijdens kamp

De kinderen van groep 6, 7 en 8 waren in het bos toen ze het lichaam ontdekten. Foto ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Leerlingen van een basisschool uit Vlijmen hebben tijdens een schoolkamp in het bos in Son en Breugel een stoffelijk overschot gevonden. Directeur Dominique Habraken van de betrokken school, De Vlechter, bevestigt berichtgeving van het Brabants Dagblad met die strekking.

'Hevig geëmotioneerd'

De kinderen van groep 6, 7 en 8 waren in het bos toen twee van hen op het lichaam stuitten. Het ging om iemand die zichzelf van het leven had beroofd. „De kinderen waren hevig geëmotioneerd", aldus Habraken. „Veel kinderen hebben nog nooit met de dood te maken gehad of een dood lichaam van dichtbij gezien."


René Karst ambassadeur Stichting Lezen & Schrijven

Volkszanger zet zich in voor laaggeletterden

De 'Liever te dik in de kist'-zanger gaat zich als kersverse ambassadeur inzetten voor mensen die moeite hebben met lezen schrijven. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De naam René Karst komt je misschien niet bekend voor, maar zijn hit Liever te dik in de kist waarschijnlijk wel. De volkszanger is sinds woensdag de nieuwe ambassadeur van Stichting Lezen & Schrijven en hij zal zich inzetten voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.

Karst heeft al eerder regelmatig in het theater gestaan om laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen. De komende jaren neemt dit een stapje toe en zal de volkszanger zich belangeloos inzetten voor Stichting Lezen & Schrijven om de aanpak van laaggeletterdheid nog bekender te maken bij het Nederlandse publiek.

'Geen leven zonder taal'


Ouders helpen minder op school, bemoeien zich meer
Likeability of3

Ouders helpen minder op school, bemoeien zich meer

Ouders van leerlingen in het basisonderwijs helpen minder op school, maar houden zich wel intensiever bezig met het onderwijs. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Ouders van leerlingen in het basisonderwijs zijn steeds moeilijker enthousiast te maken voor het begeleiden van schoolreisjes, het helpen bij schoolfeestjes en andere activiteiten van de school. Aan de andere kant zijn ouders zich wel meer gaan bezighouden met de wijze waarop de docenten hun kinderen begeleiden.

Schoolreisjes geschrapt

Dat blijkt uit een onderzoek door DUO Onderwijsonderzoek & Advies en onderwijsvakblad Didactief onder vijfhonderd leerkrachten in het basisonderwijs. Twee derde van de docenten (66 procent) laat weten dat het de afgelopen vijf jaar moeilijker is geworden ouders te vinden voor het leveren van hand-en-spandiensten. Ruim de helft van de leerkrachten (54 procent) zegt dat daarom weleens projecten, schoolreisjes of andere activiteiten moeten worden geschrapt.


sad
user_ea6f18687d4bcd126a7b2feadee879b472a171a8_avatar