In het nieuws

Likeability of5

Slechtvalkjes goed geringd op dak van deze bank

Rob Kuilder is de man die over het hek durft en elk jaar de jonge slechtvalkjes aan de ringer overhandigt

Foto van 'Iris Hermans'

7 MEI 2019

Deze bank heeft eigen Nestflix dankzij webcam familie slechtvalk. Maandag werden de drie jonge slechtvalkjes bovenop ABN AMRO geringd en is hun geslacht bepaald. „Twee meisjes en een jongen... Wat mooi!”

Duif op menu

Als je op de Amsterdamse Zuidas goed op de grond kijkt, ontwaart zich daar een minislagveld, vol afgekloven duiven. Afzender: de slechtvalk. „Hun lievelingskostje”, weet Jos Blakenburg. Doordeweeks is hij huisarts in Assendelft, in zijn vrije tijd vogelaar en ringer. Zo’n 23 jaar geleden haalde hij zijn vergunning en sindsdien is de huisarts een goede bekende in het ringcircuit. De ABN AMRO is elk jaar een van de eerste, „slechtvalkjes worden hier vroeg in het seizoen geboren.”

Het ringen van de vogels is belangrijk voor onderzoek. Op deze maandagochtend staat hij op het dak van de bank, waar de nestkast van de slechtvalken zich bevindt met hierin ook de webcam, sinds 2012. „Ik was toen de enige die over het hek durfde te stappen.” Rob Kuilder heeft zijn abseil-outfit aan en is er klaar voor. Hij is een echte daredevil, lacht zijn dochter Melanie die vandaag is meegekomen. Rob werkt niet meer voor de bank, maar wordt samen met collega Kevin elk jaar nog gevraagd voor dé klus. Vindt-ie alleen maar leuk, „het zijn mooie beestjes, hoor.” En de kleintjes zijn erg schattig, beaamt hij, met hun pluizige witte vachtje en nog kleine pootjes. Maar lief zijn ze niet, „als je te lang wacht en ze al veren in plaats van dons hebben, dan kunnen ze je behoorlijk te grazen nemen.” Hij houdt zijn vingers omhoog, „ik heb hier ooit vier sneden in gehad.” Afzender: de slechtvalk.

Nextflix via webcam

Vliegende ratten

Genoeg gepraat. Op 80 meter hoogte stapt Kuilder over de reling en opent de nestkast. Een lucht die het midden houdt tussen een XL-kattenbak en dood vlees stroomt de neusgaten in. „Kijk, ze hebben goed gegeten.” Hij houdt een ringetje met daarin nog een stuk duivenpoot omhoog. Dat wordt straks goed de handen wassen: „Vliegende ratten, die duiven, ze dragen allerlei ziektes met zich mee.” Glazenwassers zijn erg blij met de slechtvalk, grijnst hij, „scheelt weer een hele hoop duivenpoep.” Wedstrijdduivenmelkers wat minder; regelmatig wordt een van hun lievelingen gepakt. Hij haalt zijn schouders op, „dat is de natuur, hè.”

Hij buigt voorover en pakt de eerste babyslechtvalk vast. Hij of zij -dat zal tijdens het ringen blijken - begint luid te piepen. Jos reikt hem een linnen Albert Heijn tas aan, waarop ‘tas vol lekkers’ prijkt - „maar dat mag ook een andere tas zijn, als het maar geen plastic is” - en Rob stopt de vogel er voorzichtig in. Nog twee te gaan. Veertjes dwarrelen in het rond en moeder valk komt poolshoogte nemen. Ze lijkt niet blij en met een blik op haar kroost, ontsnapt een klaaglijk gekrijs uit haar snavel. „Zou ik ook doen als ik haar was...” Een nieuwsgierige bankmedewerkster kijkt met grote ogen naar het schouwspel. „Heb jij kinderen?”

Ringuur

Huisarts slash ringman Jos Blakenburg

Met drie gevulde linnen tassen kan binnen ‘het ringuur’ beginnen. Een aantal bankmedewerkers komt een kijkje nemen, foto’s en filmpjes voor op hun Intranet worden gemaakt. Bewapend met zijn koffertje vol ringinstrumenten als een liniaal, schuifmaat en ringtang, en waarvan het te hopen is dat hij het koffertje niet per ongeluk omwisselt met zijn andere voor zijn huisartsbezoek. Samen met schoonvader Piet gaat hij altijd op pad. De rolverdeling is duidelijk: Jos neemt de vogels in zijn hand en meet, Piet noteert. „Ik doe even een zak over zijn kop”, zegt de ringman, die zelf een mat zilveren ring draagt, gedecideerd. „Dan wordt hij wat rustiger.” Of zij, blijkt niet veel later, wanneer hij het beestje weegt (840 gram) en onder meer de achtste handpen meet (78 millimeter). „Het is een dame, die zijn zwaarder en groter.”

„Ik heb een elfje nodig”, knikt de bevlogen vogelaar naar zijn schoonvader. „Of toch een dertien...” Piet reikt de ring aan, Jos pakt de rode tang erbij en het ringen kan beginnen. Ze vindt het duidelijk hoorbaar niet leuk, „ik hoop maar niet dat ze zo gaat poepen, dan straalt het zo mijn kruis in!” Gebeurt weleens, vaker in elk geval dan dat een vogel in zijn schoot bezwijkt. Is slechts één keer gebeurd in zijn twintig jaar als ringer, bij een buizerd. „Ik voelde hem in één keer slap worden, waarschijnlijk een heel zwak hartje.” Hij doet alles heel voorzichtig en praat tegen de vogels. „Sorry makker, maar ik wil het wel goed doen.” Op deze ring staat ARK, „ik heb ook een keer een ABN gehad, die vliegt nu ergens rond.” Als het goed is, „anders kunnen we dankzij de ringen altijd opzoeken of ABN ergens gevonden is, dood of levend.”

Frits...

„Hoe zou het eigenlijk met onze Frits gaan?” vraagt iemand zich hardop af. Het kan rekenen op meerdere ‘oh jaaaa’s’ en glimlachen op het gezicht bij haar collega’s. ‘Hun Frits’ was een van de eerste slechtvalkjes die in 2013 tijdens een ‘oefenvlucht’ op een vensterbank landde en niet meer verder kon. „Door een klein raampje hebben we stukjes kipfilet gegooid, net zolang tot hij weer aansterkte.” En de wijde wereld in kon vliegen. Al is ‘die wijde wereld’ niet zo heel wijd, weet Jos. „Ze komen op zijn verst tot België, of Duitsland.”

Gouden team

Na de eerste dame worden de andere twee geringd, buiten klinkt meermaals de bezorgde schreeuw van moeders. „Ik ben te laat... Wat is het geworden?” Een bankier komt aangesneld. Twee meisjes en een jongen. Hij zucht, „wat mooi...” Hij is niet de enige die de vogels op ‘de poot’ volgt. Dankzij de webcam in de nestkast zijn de slechtvalkjes een geliefd gespreksonderwerp bij de koffieautomaat en in de verschillende appgroepen. „Het is heel bijzonder om live mee te maken dat de natuur gewoon zijn gang gaat aan de Zuidas en nota bene op het gebouw waar ik zelf werk”, vertelt Marc Paul Stufkens, Strategic Issue Manager. „Het is fascinerend om op elk moment van de dag naar de opgroeiende slechtvalken te kunnen kijken.”

De baby’s worden weer in het nest gezet, moeder valk vliegt langs en haar gekrijs lijkt nu op een diepe zucht van opluchting. Het koffertje gaat dicht. Maar niet voor lang, want deze weken staan onder meer ook NUON en ING op het ringprogramma en vorige week heeft de huisarts slash ringman, die alles vrijwillig doet, al een paar ransuiltjes ‘met een hoge aaibaarheidsfactor’ geringd. Hij wrijft zich verheugd in de handen. „Het mooie seizoen is begonnen.”

250 paartjes

Dankzij de nestkasten op de daken van onder meer banken en energiebedrijven, neemt de populatie slechtvalken, de snelste roofvogel in ons land (en de rest van de wereld), toe. Ongeveer 250 broedparen zijn er nu, eigenlijk te veel voor het aantal kasten dat er is, weet ringer Jos Blakenburg. ,,Er wordt regelmatig geknokt om een plekje, de sterkste overwint.” Je ziet daarom ook steeds meer nesten op hoogspanningsmasten en in kraaiennesten, ,,maar die mislukken vaak, omdat de omstandigheden daar minder goed zijn.” ABN AMRO op de Zuidas is een van de locaties waar het goed gaat met de slechtvalk. Op de webcam kun je het reilen en zeilen van de familie slechtvalk volgen.

'Pootnoot' van Jos Blakenburg

De slechtvalken krijgen eigenlijk 2 ringen om: de standaard ring van het vogeltrekstation met 7 cijfers volgens protocol, op grond waarvan hij altijd teruggevonden kan worden in de database van het vogeltrekstation (en daar ook gemeld kan worden via de website) en daarnaast de kleurring met 3 heel goed afleesbare letters: deze zijn op de webcams goed af te lezen in de nestkasten en door vogelaars met telescoop of verrekijker en vogelfotografen met telelens. Deze kunnen aan de ringers rechtstreeks gemeld worden via de mail. De kleurringprojecten van alle Europese vogelsoorten zijn terug te vinden op www.cr-birding.org  

BEKIJK OOK


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Likeability of5

New York neemt strenge maatregelen tegen e-sigaretten met smaakjes

Foto ter illustratie. / Pexels

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

In de staat New York zijn gearomatiseerde e-sigaretten verboden voor kinderen onder de 18, maar ze voeren nog strengere regels in: de leeftijd gaat naar 21 jaar. Dit na verschillende sterfgevallen en longproblemen bij gebruikers.

Trump is bezig om een federaal verbod op de e-sigaretten in te voeren, maar de gouverneur van New York, Andrew Cuomo, heeft inmiddels al een emergency executive action ingelast om ervoor te zorgen dat de e-sigaretten niet meer verkocht worden.

„Vaping is gevaarlijk. Niemand kan zeggen dat vaping over een langere periode, waarbij je damp en chemicaliën tot diep in je longen inhaleert, gezond is", aldus Cuomo zondag volgens The New York Times. Hij zei dat hij de politie heeft opgedragen meer prioriteit te geven aan de controle op de verkoop van e-sigaretten aan jongeren.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Jan Smit deelt flinke sneer uit naar negatieveling op Twitter

Jan Smit. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Jan Smit had het even flink gehad met negatieve reacties op social media. In reactie op een reaguurder gaf hij een flinke sneer op Twitter.

Smit doet het lekker met zijn Beste Zangers, maar niet iedereen kan de zanger/presentator waarderen. Dat vindt hij normaal helemaal niet erg, maar zondag leek Smit het even zat te zijn.

Naamgenootje Jan Meijer tweette zondag: „Jij bent geen zanger. Jij teert alleen op je succes van toen je een klein jongetje was.”


App opent boekenwereld ook voor dove kinderen
Likeability of5

Kim Feenstra en Jim Bakkum zetten zich in voor dove kinderen

Vlnr Bettie, Jim Bakkum, Kim Feenstra, vader Peter, Douwe en moeder Judith. / Elisa Smook

In samenwerking met Huawei

10 SEP 2019

Dat kinderen leren lezen is voor de meesten volkomen vanzelfsprekend. Maar zo vanzelfsprekend is dat niet voor de 32 miljoen dove kinderen in de wereld.

Zij krijgen geen klanken mee en horen hun moeder bijvoorbeeld niet met de buurvrouw kletsen. Leren lezen is voor hen daarom een moeilijk verhaal. StorySign maakt lezen voor dove en zeer slechthorende kids veel gemakkelijker. Deze gratis app verandert een boek op je mobieltje in gebarentaal.

Première korte film


love
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

5x dit is er nog meer te doen op Prinsjesdag

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Prinsjesdag staat weer voor de deur. Wellicht denk jij dat het een beetje een saaie dag wordt in Den Haag, maar er is genoeg leuks te doen. Wat? Metro geeft je vijf tips als je iets anders wil doen dan de troonrede kijken. 

1. PrinsjesMarkt, pas en koop een hoed

Plein - 12:00-18:00 uur


wow
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Boek over kalifaatmeisje Laura H. valt in de prijzen

Thomas Rueb tijdens de uitreiking van De Tegel 2016. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Hebban Debuutprijs 2019 is zondag in Utrecht toegekend aan Thomas Rueb voor zijn boek Laura H.. Het al eerder bekroonde boek van de journalist gaat over een 'kalifaatmeisje' uit Zoetermeer.

De elfkoppige jury prijst Rueb om zijn „indrukwekkende research, zijn onbevangen blik en zijn snelle pen. Laura H. is een indrukwekkend journalistiek boek dat leest als een spannende thriller en op overtuigende wijze inzicht biedt in een complex onderwerp.’'

Hebban is een boekensite en een lezerscommunity van 175.000 leden in Vlaanderen en Nederland. Een lezersjury van meer dan 160 lezers bepaalde mede de shortlist van vijf boeken.


Auto rijdt publiek in na autocross Leende

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij de prijsuitreiking na een autocross in Leende is volgens de politie zondagmiddag een auto het publiek in gereden. Daarbij zouden tenminste vier gewonden zijn gevallen. Zij zijn naar het ziekenhuis gebracht. Over de aard en ernst van hun verwondingen is nog niets bekend.

De bestuurder van de auto die het publiek inreed is aangehouden en naar het politiebureau gebracht. Ook een tweede verdachte, een vrouw, is aangehouden.

Ruzie


Duikers halen 2500 kilo afval uit Noordzee
Likeability of5

Duikers halen 2500 kilo afval uit Noordzee

/ Stichting Duik de Noordzee Schoon

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Kleding, keukengerei, reiskoffers, vloerkleden, speelgoed en auto-onderdelen. De vrijwilligers van Stichting Duik de Noordzee Schoon hebben voor 2500 kilo aan afval uit de Noordzee gehaald.

De duikers hebben negen dagen lang gedoken naar overblijfselen van de containerramp met de MSC Zoe eerder dit jaar. Van de 2500 kilo die boven is gehaald, was 'maar' 500 kilo afkomstig uit de containers die de MSC Zoe eerder dit jaar kwijtraakte. De overige 2000 kilo zijn zogenoemde spooknetten.

/ Stichting Duik de Noordzee Schoon


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Medium maakt contact met overleden planten

/ Colourbox

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Geef maar toe. Je hebt zeker weten weleens een plant laten sterven. Goed nieuws, volgens een Noord-Hollands medium zijn je overleden plantjes niet boos op je. 

Medium Dieuwertje Daams heeft een bijzondere gave, schrijft het regionale NH Nieuws. Ze kan namelijk contact leggen met dode planten; tijdens een spreekuur komt ze achter de doodsoorzaak. Het doel van het spreekuur? Contact leggen met overleden kamerplanten om zo te horen wat je in de toekomst beter kunt doen voor je groene kindjes.

Lief


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Vrouw 'flitst' auto's met föhn als snelheidsmeter

Baumgartner met de föhn naast de weg / Screenshot Twitter

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Helemaal gek werd ze ervan: de auto's die véél te hard door haar straat reden. Daarom nam de Amerikaanse Patti Baumgartner het heft in eigen handen. 

Nee, ze begon niet met het strooien van spijkers op de straat. Haar methode was een stuk effectiever. Ze zit nu al een kleine maand aan de rand van de weg met haar föhn in de hand. In de hoop dat de automobilisten denken dat het een zogenoemde 'speed gun' is en zachter gaan rijden.


Dood jongetjes Strijbeek: burgemeester leeft intens mee
Likeability of3

Dood jongetjes Strijbeek: burgemeester leeft intens mee

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Burgemeester Joerie Minses van gemeente Alphen-Chaam is diep geschokt door de brand in Strijbeek. In de nacht van zaterdag op zondag kwamen daar twee jongens van 6 en 9 jaar oud om het leven. 

„Ik leef intens mee en heb mij gedurende de nacht en de ochtend voortdurend op de hoogte laten houden over de ontwikkelingen ter plaatse. Mijn gedachten gaan uit naar de familie en vrienden van de slachtoffers", aldus Minses.

Logeerpartijtje


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Man daagt grizzlybeer uit voor gevecht en krijgt torenhoge boete
Likeability of5

Man daagt grizzlybeer uit voor gevecht en krijgt torenhoge boete

/ Colourbox

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Wat doe je als je tegenover een grizzlybeer komt te staan? Wegrennen, op de grond gaan liggen en doen alsof je dood bent of stenen gooien en het dier uitdagen. Precies. Dat laatste. 

Dat is precies wat een 35-jarige Canadees moet hebben gedacht. In 2015 klom hij, zonder shirt, uit zijn auto en begon hij te schreeuwen naar een jonge grizzlybeer. Vervolgens nam hij een bokshouding aan en haalde hij uit naar het dier. Ook zou hij met stenen hebben gegooid. De beer was echter niet gediend van het potentiële gevecht en vluchtte de bosjes in.

Afgelopen week diende de rechtszaak tegen de Canadees, schrijft het lokale Rocky Mountains OutlookHij wordt beschuldigd van het lastigvallen van dieren in het Banff National Park, waar het voorval plaatsvond.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Welke spinnen zitten verstopt in je huis

Deze spinnen zitten verstopt in je huis

De kruisspin / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Helaas, het is waar. In ieder huis zitten wel een paar harige vrienden uit de geleedpotigenfamilie verstopt. En waarschijnlijk ook meer dan je eigenlijk had gehoopt. 

Tijdens de jaarlijkse spintelling wordt in kaart gebracht hoeveel spinnen er in je huis of tuin rondhangen. De kruisspin staat voor de zevende keer op rij stipt op een. Er werden 460 exemplaren in 75 tuinen en huizen geteld, meldt het Kenniscentrum Insecten op de site Nature Today.

Het zilver ging naar de grote trilspin. Die werd 186 keer op 55 adresjes gezien. De laatste podiumplaats gaat naar de venstersectorspin, met 186 exemplaren in 41 tuinen.


Omstreden documentaire over Michael Jackson wint Emmy

Omstreden documentaire over Michael Jackson wint Emmy

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De omstreden documentaire over Michael Jackson, Leaving Neverland, heeft zaterdag een Creative Arts Emmy gewonnen. Een Emmy is een prestigieuze prijs voor televisieprogramma's. 

De documentaire laat twee vermeende misbruikslachtoffers van de zanger aan het woord. De familie van Michael Jackson heeft lang geprobeerd het uitzenden tegen te houden, maar tevergeefs. Volgens de nabestaanden was de documentaire gebaseerd op valse beschuldigingen en hadden de vermeende slachtoffers een financieel motief om te liegen.

Belangrijkste prijs


Likeability of3

Twee kinderen om het leven gekomen bij brand in Strijbeek

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In de nacht van 14 op 15 september heeft zich een drama voltrokken in het Brabantse Strijbeek. Bij een brand in een woning kwamen twee jongetjes van nog geen tien jaar oud om het leven. 

De brand ontstond vlak na middernacht in een houten woning in bosrijk gebied. In het huis waren op dat moment een vrouw en drie kinderen aanwezig. Eén van de kinderen en de vrouw wisten nog op tijd uit de woning te ontsnappen.

Drama


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Kinderen straffen met een 'time-out' schaadt hun ontwikkeling niet

Zij vertoont op latere leeftijd niet meer angstig en agressief gedrag /ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

14 SEP 2019

De discussie over hoe je kinderen moet opvoeden is misschien wel een van de alleroudste die we onderling voeren en het nooit over eens worden.

Toch is er ook duidelijkheid. Uit een onderzoek van de Universiteit van Michigan, waar 1400 gezinnen en hun opvoedmethodes onder de loep werden genomen, blijkt dat een ongehoorzaam kind in de hoek zetten of een time-out-straf geven geen negatieve consequenties heeft voor zijn ontwikkeling.

Ook in de jaren '50 werd de straf al uitgedeeld /Getty Images


Likeability of6

Minstens 35 betogers opgepakt bij protest gele hesjes in Nantes

De politie zette waterkanonnen en traangas in /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

14 SEP 2019

De Franse stad Nantes veranderde zaterdag in een toneel van ongeregeldheden waarbij de politie hard moest ingrijpen. 

Bij schermutselingen tussen betogers en de ordetroepen raakten vijf agenten en twee demonstranten gewond. Er zijn zeker 35 mensen aangehouden tijdens het grimmig verlopen 'gillets jaunes'-protest.

Er kwamen zo'n 1800 mensen op de manifestatie af /ANP


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_1bfec9ccaef85e015d34abc5a381c8472c2d9640_avatar

BEELD: Nederlandse militairen en helikopters helpen mee op de Bahama’s

Een van de helikopters van de Koninklijke Luchtmacht /ANP, Tim van Dijk

Foto van 'Metro en ANP'

14 SEP 2019

Twee helikopters van de Koninklijke Luchtmacht hebben zaterdag op het eiland Abaco in de Bahama's geholpen met het bezorgen van noodgoederen.

Het Nederlandse materieel wordt ingezet om plekken te bevoorraden die moeilijk te bereikbaar zijn met voertuigen. ANP-fotograaf Tim van Dijk was erbij en maakte een fraaie beeldreportage.

550 militairen van defensie doen mee aan de operatie /ANP, Tim van Dijk


Likeability of2

Halsema vindt aanwezigheid revolver in ambtswoning geen publieke zaak

De aanhouding van de zoon van Halsema blijft de gemoederen bezighouden /ANP

Foto van 'Metro'

14 SEP 2019

„Mijn huis is geen publieke plek", benadrukte burgemeester Femke Halsema zaterdagmiddag tegen een cameraploeg van de Amsterdamse stadszender AT5.

Volgens oppositiepartijen in de Amsterdamse raad zou de aanwezigheid van een onklaar gemaakt revolver in de ambtswoning de zaak van het privé naar het publieke domein hebben verplaatst. Ze ging zaterdag in op de vragen die FvD, VVD, Partij van de Ouderen, Partij voor de Dieren en DENK hadden ingediend de kwestie.

Ambtswoning of privé-woning?


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_31c4a1ee7ff84917a49a895aa38e00f357274077_avatar