Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 26 mei 2019
Leestijd: 1 minuut

Schiphol spant kort geding aan om ov-staking

Schiphol spant een kort geding aan tegen de vakbonden. De luchthaven wil hiermee afdwingen dat Schiphol dinsdag tijdens de landelijke ov-staking bereikbaar blijft via het openbaar vervoer. Het kort geding is zondag om 10.00 uur op Schiphol begonnen.

De afgelopen dagen heeft de luchthaven overleg gevoerd met de bonden, maar dat heeft zondagochtend tot niets geleid.

Extra druk op de weg

Volgens Schiphol komt bijna de helft van de reizigers met het openbaar vervoer naar de luchthaven. Als het ov niet rijdt, zal het ook extra druk op de weg worden richting Schiphol. Bovendien zouden de vele mensen die landen, niet weg kunnen van het vliegveld.

De bonden willen met de landelijke staking een beter pensioenstelsel bij de werkgevers afdwingen. Het overleg over het pensioenstelsel tussen de bonden en het kabinet klapte eind vorig jaar. De bonden eisen onder meer dat de AOW-leeftijd wordt bevroren en pensioenen meestijgen met het prijspeil. Verder pleiten ze voor een pensioen voor iedereen, dus ook voor zelfstandigen. En mensen die zwaar werk doen, moeten eerder kunnen stoppen.

Algemene actiedag

Na de ov-staking van dinsdag volgt woensdag een algemene actiedag. Werknemers in tal van sectoren, waaronder metaal, industrie, bouw en de sociale werkvoorziening, leggen 24 uur het werk neer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.