Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 28 mei 2019 / 16:55 uur

Rutte hield doorrekening klimaatplannen op

Mark Rutte heeft vorig jaar de publicatie van de eerste doorrekening van het klimaatakkoord uitgesteld tot na Prinsjesdag. Dat blijkt uit documenten die Nieuwsuur heeft opgevraagd.

De premier zou het ‘zeer onwenselijk’ hebben gevonden om de documenten vlak voor Prinsjesdag en de Algemene Beschouwingen, die gezien worden als het belangrijkste politieke debat in de Tweede Kamer, naar buiten te brengen omdat het dan volledig in het teken van de gevoelige kwestie zouden komen te staan.

Het ministerie ven Economische zaken wilde juist wel dat de rapporten zo snel mogelijk naar buiten werden gebracht uit vrees voor het mogelijk uitlekken van de documenten.

Week na Prinsjesdag

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Planbureau (CPB) zagen er op aandringen van de premier toch vanaf om de doorrekingen op 13 september al naar buiten te brengen. De rapporten werden ruim een week na Prinsjesdag naar buiten gebracht, namelijk pas op 28 september.

Ed Nijpels, de voorzitter van het klimaatberaad en formeel gezien de opdrachtgever van de planbureaus wilde de documenten eerst ook zo snel bekendmaken, maar stuurde toch een brief waarin hij om uitstel vroeg. De reden die hij opvoerde was „het grote aantal opmerkingen dat door de tafels en de departementen is geleverd”.

Verantwoording

GroenLinks en Forum voor Democratie roepen Mark Rutte ter verantwoording. „Het is niet aan Mark Rutte om te bepalen of deze cijfers belangrijk zijn”, twitter Jesse Klaver. Hij wil zo snel mogelijk met Rutte in debat over de kwestie en noemt het „bizar dat de minister president informatie achterhoudt over de cijfers van het voorlopige klimaatakkoord”.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rutte hield doorrekening klimaatplannen op
Sluiten