Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 12 mei 2019

Rouwen en protesteren met stille mars voor Julie

Zo’n 15.000 mensen kwamen vanmiddag samen en liepen in Antwerpen een stille tocht, mars voor de vermoorde Julie van Espen (23). De tocht werd niet alleen gelopen om te rouwen, maar ook om protest te voeren tegen seksueel geweld en tegen het rechterlijke systeem in België.

De moord op de 23-jarige studente heel veel impact. Rouw, boosheid en andere emoties komen massaal omhoog. De boodschap werd in alle stilte overgebracht. „Dit bewijst dat er zelfs in stilte een duidelijke boodschap kan worden gegeven”, zegt organisatrice Charlotte Ruytjens tegen NOS

AD sprak met de 19-jarige Zoë Van Derbeken, die rondliep met vlindervleugels om haar schouders. „Vrouwen zijn als vlinders”, zegt ze tegen de krant. „Mooi, maar ook heel kwetsbaar. Ik ben hier omdat ik pleit voor een samenleving waar vrouwen zich in alle veiligheid kunnen bewegen.”

Verkrachting

Julie fietste vorige week zaterdag rond 18.30 uur naar een vriendin, maar kwam daar nooit aan. Maandag werd haar lichaam gevonden in het Albertkanaal bij Antwerpen. Steve B. (39) bekende moord, eerder werd hij al twee keer veroordeeld voor verkrachting en was nu op vrije voeten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rouwen en protesteren met stille mars voor Julie
Sluiten