Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 23 mei 2019 / 20:14 uur

Reacties van partijen na ‘bizarre comeback’ PvdA

Lodewijk Asscher sprak donderdagavond van een ‘bizarre comeback’. De sociaaldemocraten lijken onder aanvoering van lijsttrekker Frans Timmermans met vijf zetels de grootste Nederlandse partij in het Europees Parlement te zijn geworden. Dat is ook goed nieuws voor Timmermans’ streven om de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie te worden. De PvdA leed de afgelopen jaren een reeks pijnlijke verkiezingsnederlagen.

Reacties politieke partijen

De PVV van Geert Wilders heeft volgens de exitpoll flink verloren bij de Europese verkiezingen. „Helaas heeft de PVV zetels verloren. We hadden op meer zetels gehoopt maar met onze zetel in het EP zullen we met nog meer strijdbaarheid samen met onze Europese vrienden keihard knokken tegen het EU-monster, de islam en massa-immigratie!", reageerde Wilders op Twitter.

De anti-EU-partij gaat van 13,3 procent naar 4,1 procent van de stemmen. Dat betekent dat de PVV drie van haar vier zetels in het Europees Parlement gaat verliezen.

Linkse politiek heeft gewonnen van rechtse politiek, maakt GroenLinks-leider Jesse Klaver op uit de voorlopige exitpoll van de Europese verkiezingen. Zijn partij boekt volgens die peiling een kleine winst, maar de vermoedelijke overwinning van de PvdA stemt Klaver „onwijs blij voor progressief en links Nederland.”

Kleine winst voor de liberalen

GroenLinks heeft het bovendien „weer beter gedaan dan bij de Provinciale Statenverkiezingen” van twee maanden geleden, zegt Klaver. Dat is „een uitslag waar we echt mee in onze handjes knijpen.”

Klaver ziet de voorlopige exitpoll als een nederlaag van ‘het negativisme’. „Met alle campagnegeweld en alle aandacht heeft de VVD één zeteltje gewonnen. En je ziet dat de PvdA en GroenLinks het samen beter hebben gedaan.”

VVD-lijsttrekker Malik Azmani spreekt van een ‘mooie uitslag’ voor de liberalen. De VVD haalt volgens de exitpoll een kleine winst en gaat van 12 procent naar 14,6 procent. Dat betekent een zetel winst. De partij komt nu met vier zetels in het Europees Parlement.

Hogere opkomst

Azmani feliciteerde de PvdA die in de exitpoll verrassend als grootste uit de bus kwam. Als Forum voor Democratie zou hebben gewonnen zou dat volgens Azmani in de EU een heel ander beeld hebben gegeven. „Ik ben blij dat de mensen verstandig hebben gekozen.”

De opkomst bij de Europese verkiezingen is een stuk hoger uitgevallen dan vijf jaar geleden. Volgens een peiling van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS is 41,2 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus gegaan om 26 Nederlandse afgevaardigden voor het Europees Parlement te kiezen. In 2014 was dat 37,3 procent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Reacties van partijen na ‘bizarre comeback’ PvdA
Sluiten