Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 2 mei 2019
Leestijd: 1 minuut

‘Racistische’ MAGA-tiener eist 800 miljoen dollar

Nicholas Sandmann (16) uit het Amerikaanse Covington kreeg begin dit jaar heel veel over zich heen. Op een filmpje was te zien hoe hij strak een 64-jarige man van Indiaanse afkomst, Nathan Phillips, aan bleef kijken met een ‘uitdagende’ grijns op zijn gezicht.

Racisme

Doordat hij een rood MAGA-petje (Donald Trump zijn slogan Make America Great Again) droeg, legden verschillende media snel de link met bewuste provocatie en racisme. Iets wat werd overgenomen door vele mensen.

Uiteindelijk bleek de vork heel anders in de steel te zitten. Conservatieve jongeren hadden ruzie gekregen met aanhangers van de Black Hebrews. Net als Phillips claimde Sandmann de gemoederen juist geprobeerd te hebben bedaren. „Ik geloofde dat door kalm en bewegingsloos te blijven de situatie net zou stabiliseren", legde hij later uit.

714 miljoen euro

Nu is hij naar de rechter gestapt om drie van de grootste media die aan verkeerde berichtgeving deden aan te klagen. Het gaat om The Washington Post voor 250 miljoen dollar, CNN voor 275 miljoen dollar en ook NBC Universal voor 275 miljoen dollar. Dat is een totaalbedrag van 800 miljoen dollar oftewel 714 miljoen euro.

„Nicholas heeft geen haatmisdrijf uitgelokt en zich niet als een racist gedragen”, zegt zijn in smaadzaken gespecialiseerde advocaat L. Lin Wood. „Hij wil dat de media aansprakelijk gesteld worden voor hun valse beschuldigingen, die zeker een week lang gepubliceerd werden." Volgens Wood hebben de zenders „in ernstige mate bijgedragen aan de mediarel, waardoor Nicholas het lijdend voorwerp werd van publieke hoon, spot en ernstige fysieke bedreigingen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.