Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 23 mei 2019 / 19:19 uur

PvdA de grootste bij Europese verkiezingen

Uit een exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS blijkt dat de PvdA de meeste stemmen heeft behaald bij de Europese verkiezingen. De officiële uitslag wordt zondagavond bekendgemaakt, nadat om 23.00 uur de laatste stembureaus in Italië zijn dichtgegaan.

De partij van eurocommissaris Frans Timmermans kreeg 18,4 procent van de stemmen, goed voor vijf van de in totaal 26 Nederlandse zetels in het Europees Parlement. VVD en CDA volgen met allebei vier zetels. Nieuwkomer Forum voor Democratie, in maart nog de grootste bij de provinciale verkiezingen, moet genoegen nemen met drie zetels.

400 miljoen kiezers

Ruim 13 miljoen Nederlanders mochten donderdag naar de stembus. Ook inwoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba mochten hun stem uitbrengen. Daar kan tot 21.00 uur lokale tijd worden gestemd, dan is het 03.00 uur in Nederland. In totaal mogen tot en met zondag meer dan 400 miljoen kiezers uit de 28 EU-landen hun stem uitbrengen.

De opkomst in de EU was vijf jaar geleden gemiddeld 42,6 procent, het laagste sinds de eerste Europese verkiezingen in 1979. In Nederland bracht 37,3 procent een stem uit in 2014.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
PvdA de grootste bij Europese verkiezingen
Sluiten