In het nieuws

'Psychologisch spelletje tussen mij en hen'

Hij zit er weer helemaal klaar voor / Jurgen Jacob Lodder

Foto van 'Iris Hermans'

20 MEI 2019

Nieuwe ronde, nieuwe kansen bij BankGiro Miljonairs (voorheen: Weekend Miljonairs), waarin Robert ten Brink zich weer met potentiële miljonairs in de hot seats nestelt.

Back!

Wie herinnert zich niet de zwarte leren stoelen aka de hot seats, de intense blik van Robert waarvan je je altijd even afvroeg of hij niet stiekem aan het seinen was („absoluut niet, nóóit!”) en het bijna té spannende van hoog naar laag aflopende muziekje wanneer de volgende vraag werd in gestart? Ja, die goeie ouwe Weekend Miljonairs-tijd ligt al sinds 2008 achter ons, als je de afleveringen met Jeroen van de Boom even niet meetelt, maar goed nieuws voor de liefhebber van de beroemde multiple choicequiz en/of Robert ten Brink: beide zijn back en vanaf zaterdag 25 mei op RTL 4 te zien. Het interview is in Hilversum, waar hij de hele dag door interviews heeft en waar vele voetstappen en herinneringen liggen.

„Kijk, daarboven zat ooit de redactie van de All You Need”, wijst hij naar een klein raam in een gebouw tegenover. Járen geleden alweer, of decennia zelfs, want Ten Brink (1955) gaat al eventjes mee. Zijn geheim, zowel van zijn nog altijd best jongensachtige hoofd als presentator-zonder-houdbaarheidsdatum? Visagiste Toop, die tussen de bedrijven en fotoshoots door Roberts wangen bij blusht, weet het kort doch treffend te omschrijven: w

„Karakter. Dat heb je of heb je niet. Hij heeft het.”

Hij vraagt nog een cappuccino en gaat met alle plezier even met ondergetekende op de foto, in de hot seats, waarin overigens géén verwarming zit en waar Robert géén zelf regelbare thermostaat van heeft -,,dat was een grapje...”-.

Kippenvel

„Dan moet ik hier, en jij zo tegenover me”, dirigeert hij geroutineerd. Als die zwarte leren stoelen toch eens konden praten... Talloze kandidaten ploften er in, draaiden er ongedurig en ineens aan alles, vooral zichzelf, twijfelend in rond. Broedend, hardop in zichzelf pratend, hopend op een blik van Robert, en zwetend op die 1000 / 16.000 / 250.000 of misschien zelfs wel de miljoen euro vraag, die nog maar één keer goed werd beantwoord. Zelf speelt hij het weleens in het vliegtuig, maar dat is toch anders, om er met zijn welbekende diepe lach aan toe te voegen: „ik kom nooit ver!”

Hij is blij dat Weekend Miljonairs, vanaf nu BankGiro Miljonairs en dat hij zelf afkort tot ‘Miljonairs’, weer terug is. Een understatement, ,,het was nog nét geen zeuren, maar ik liet geen gelegenheid voorbij gaan om het onder de aandacht te brengen.” De aanhouder wint, een vlieger die overigens niet altijd opgaat in zijn All You Need is Loveen ‘helemaal niets!’ roept hij het bijna uit op de vraag wat 20 jaar na dato van de allereerste is veranderd. Of nou ja, voor de hele goede verstaander, het beginmuziekje (níet het zenuwslopende tu-du-tu-du-du-du-muziekje na elke vraag, een geluid dat hij eng goed na kan doen, waarna je als vanzelf kippenvel en een nerveus gevoel in de onderbuik krijgt) en voor de goede kijker het logo, dat nu hetzelfde is als het Engelse origineel.

Zelfvertrouwen

In de studio, met de lampen en camera’s, het publiek en Ten Brink voor je, al dan niet met zijn befaamde wijsvinger licht tikkend op zijn mond-pose, is het natuurlijk wel even wat anders spelen, dan thuis op de bank. Zelfvertrouwen is ‘het geheim’, ,,Je moet in jezelf blijven geloven, elke vraag opnieuw, en daarnaast de durf hebben om te spelen en je niet laten tegenhouden door de hoogte van het bedrag.”

Hij heeft er weer zin in / Jurgen Jacob Lodder

Of door de stoïcijnse blik van de quizmaster, die in tegenstelling tot de meeste andere tv-hosts juist niét de kandidaten op hun gemak stelt. „Het is een psychologisch spelletje tussen mij en hen.” Soms hopen mensen iets in zijn ogen te zien en roepen ietwat verloren ‘ik gok C... of toch niet?’, waarna Robert zijn handen in de lucht gooit, ‘ik weet het niet...’ Hij glimlacht als hij aan de eerste opnames van het nieuwe seizoen denk,t met daarin deelnemers uit de BankGio Loterij,  ,,het is een heen en weer spelletje, en kan heel lang doorgaan.”

Voorzeggen in de vorm van linkerwenkbrauw omhoog voor A of krabbelen aan zijn rechteroorlel voor D, of op wat voor manier dan ook, doet hij pertinent niet. Al zal hij bij iemand die stiknerveus is en bij de eerste vraag Kwok wil antwoorden als het derde neefje van Donald Duck, ‘heus wel even: kom op nou, denk even na!’ zeggen. Zo is Robert dan ook wel weer, „maar al zou ik het vaker willen, ik weet de antwoorden ook niet van tevoren.”

Die ene kandidaat...

Bedankkaarten, flessen wijn of überhaupt contact met kandidaten is er na de uitzending niet. ,,Het is niet zoals All You Needof Love is in the Air waar ik vaak weken op pad ben met kandidaten, dit is allemaal studiowerk.” Ze komen uit het publiek en na de vliegensvlugge vraag bij hem in de hot seat, en na gemiddeld een uurtje is het weer klaar. Vindt-ie ook prima, „juist die combinatie van programma’s houdt het voor mij leuk.”

Toch zal hij één kandidaat nooit vergeten. Een ontzettend slimme, leuke jongen, begint hij te vertellen. ,,Net vader geworden, zijn vrouw zat op de tribune en hij speelde de miljoenvraag.” Waar heeft Einstein gestudeerd, herinnert hij het zich, waarschijnlijk net als de jongen in kwestie, nog als de dag van gisteren. ,,Hij dacht het te weten en speelde. Het was fout, terwijl zijn vrouw wel het goede antwoord wist...” (Leipzig) Hij viel terug naar 16.000 euro. Bijzonder sneu voor de jongen, ,,Maar hij had niet hoeven spelen... Het was fantastische televisie natuurlijk, maar we hebben na afloop nog wel heel lang met hen nagepraat.”

Valsspelen?

De vraag herkauwen, afpellen, hardop nog een keer stellen, en nog een keer... Neem je tijd, tipt hij, ,,er zit altijd een cluein, er staan niet zomaar vier antwoorden bij elkaar en vergeet niet dat de vragen door mensen zijn bedacht, niet door computers.”

Of er weleens is valsgespeeld? Nee, niet dat hij weet tenminste. ,,De opnames zijn in een soort arena waarin elk geluidje of fluppertje meteen opvalt, al weet je natuurlijk niet wat mensen tegenwoordig kunnen uithalen met hypermoderne oortjes en zendertjes en iemand die heel snel zit te googelen en...” Hij moet nu lachen, ,,nee joh, dat zou echt wel in de gaten lopen.”

1 miljoen

Slechts een keer werd de hoofdprijs gewonnen. In de uitzending van 6 januari 2001 beantwoordde Hans Peters uit Deventer alle vijftien vragen goed. Hij won daarmee 1 miljoen gulden en werd dus miljonair. Dé vraag: wie ontwierp zowel de huidige Nederlandse munten, alsook de zijde van de Nederlandse euromunten? A: Luc Luycx, B: Bruno Ninaber van Eyben, C: Jaap Drupsteen, D: R.D.E. Oxenaar. Het goede antwoord was B.

BEKIJK OOK


Jongen (17) steekt school in brand en wordt opgepakt

Jongen (17) steekt school in brand en wordt opgepakt

De politie heeft een jongen (17) aangehouden voor brandstichting in een school aan de Dapperstraat in Amsterdam. Foto: Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

45 MIN

De politie heeft een jongen (17) aangehouden voor brandstichting in een school aan de Dapperstraat in Amsterdam.

Vorige week dinsdag deed iemand een poging tot het stichten van brand in de middelbare school. De verdachte rende vervolgens het gebouw uit. Volgens scholieren, die hem weg zagen gaan, stond hij half in brand. Kort daarna is de brand geblust en het schoolgebouw ontruimd.

Onrust en angst


Brandrups teistert ons land, Schouten wil 1 infopunt

Brandrupsen teisteren NL, Schouten wil 1 infopunt

De overlast van de processierups is dit jaar uitzonderlijk groot. Volgens onderzoekers zijn er driemaal zoveel rupsen als vorig jaar. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

1 UUR

Over haar hele lichaam heeft Angela Harberts uit Enkhuizen rode bultjes. „Overal jeukt het. Op mijn armen, benen, in mijn nek en op mijn buik. Het geeft een ontzettend brandend gevoel.” Habets was op een vakantiepark in het Overijsselse Holten en dacht in eerste instantie dat het om vlooienbeten ging. „Een vakantieganger waarschuwde ons dat er overal eikenprocessierupsen in de bomen van het park zitten.”

Harberts is niet de enige die op dit moment met rode bultjes op haar lijf rondloopt. Het aantal eikenprocessierupsen is het afgelopen jaar verdriedubbeld, blijkt uit een telling van het Kenniscentrum Eikenprocessierups. Het centrum heeft zo’n 20.000 bomen in Brabant, Gelderland, Noord-Limburg en Amsterdam onder de loep genomen. De telling is representatief voor heel Nederland.

Brandharen


Win een meet & greet met Maan, zondag op Parkpop

Win een meet & greet met Maan, zondag op Parkpop

Maan tijdens Vrienden van Amstel Live. / Levin den Boer | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

De hand schudden, misschien wel een knuffel krijgen, een gesprekje voeren en een selfie maken met Maan? Dat kan! Metro en festival Parkpop hebben met de zangeres een winactie opgezet en wie weet ontmoet jij haar komende zondag al.

Maan treedt zondag van 17.50 tot 18.35 uur op tijdens het gratis festival in het Zuiderpark in Den Haag. Kort voor of kort na het optreden is de meet & greet waaraan je kunt meedoen. Op Parkpop zie je die dag onder meer ook Waylon, Kovacs, Ronnie Flex, Jett Rebel en Ilse DeLange.

The Voice of Holland


Onveilig gevoel in de trein? App de NS!

De gloednieuwe sprinter van de NS, de Flirt. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Zit je soms niet helemaal op je gemak in de trein omdat je je onveilig voelt? Dan kan je vanaf 1 juli Whatsappen of sms’en - net wat jij fijner vindt - met de NS.

De Nederlandse Spoorwegen beginnen vanaf maandag in Zuidoost-Nederland met een proef met veiligheidsmeldingen via tekstberichten. Reizigers kunnen in treinen van het type Flirt (de nieuwe sprinters) en op de stations Eindhoven, Tilburg en Breda hulp krijgen via sms of WhatsApp als zij zich onveilig voelen.

De NS doet deze proef op verzoek van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat). „Ik wil dat reizigers zich veilig voelen in de trein, ook laat in de avond of in een lege coupé", zei Van Veldhoven begin dit jaar. „Het kan best fijn zijn als je de NS met dit alert een seintje kunt geven, bijvoorbeeld als je ziet dat een dronken reiziger mensen lastig valt of meubilair wordt vernield."


Horecabanen waarbij je het zelf voor het zeggen hebt

Horecabanen waarbij je het zelf voor het zeggen hebt

In samenwerking met Hospitality Heroes

GISTEREN

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar het bestaat. Werken in de horeca waarbij je zelf het aantal uren bepaalt; waarbij je ook nog van locatie naar locatie kunt hoppen en saaiheid dus ver weg is. En kwaliteit wordt beloond…

Opleiden tot horecaheld

Hospitality Heroes biedt al dat moois. Dit uitzendbureau staat al langere tijd voor kwaliteitshorecapersoneel en dat betekent dat er wel iets van je wordt verwacht als je eenmaal ‘binnen’ bent. Hospitality Heroes leidt je namelijk eerst op. Tot horecaheld, vandaar de naam. „Het horecavak is nu eenmaal een prachtig vak dat helden nodig heeft”, zo vindt de organisatie.


Verslaafd aan goedkope Chinese spulletjes

De app van AliExpress.

Foto van 'Cerise van Vliet'

1 UUR

De VVD vindt dat pakketjes uit China veel te goedkoop naar Nederland worden verstuurd. VVD-Kamerlid Weverling vindt het oneerlijke concurrentie voor Nederlandse ondernemers dat producten uit dat land zo goedkoop zijn. De partij hoopt hiermee staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken wakker te schudden.

Marjan Heemskerk, accountant en YouTuber onder de naam ‘The Happy Financial’, was eigenlijk best wel verslaafd aan het bestellen van goedkope spulletjes via de Chinese site AliExpress. „Ja het was wel echt een verslaving", vertelt ze. „Er staat daar zoveel online en zeker als je de app op je telefoon hebt is het ‘oh even snel kijken wat ze hebben’. Vervolgens krijg je automatisch suggesties van producten die je ook kan aanschaffen en zo blijf je doorgaan.”

Verlanglijstje


VVD: spullen uit China zijn spotgoedkoop

VVD: spullen uit China zijn spotgoedkoop

Nederlandse ondernemers worden de dupe van Chinese internetwinkels. Bron: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Spullen opgestuurd uit China zijn te goedkoop, vindt de VVD. Volgens de regeringspartij worden Nederlandse ondernemers hier de dupe van. De VVD wil dat het kabinet ingrijpt als het gaat om Chinese internetwinkels.

„We moeten onze bedrijven beschermen tegen oneerlijke concurrentie’’, spreekt VVD-Kamerlid Arne Weverling. „Het lijkt er sterk op dat we daar nu in falen, omdat er massaal pakketjes uit China verstuurd worden onder de kostprijs. Onze ondernemers kunnen daar nooit tegenop concurreren.’’

Spotgoedkoop


Trein rijdt scootmobiel aan, bestuurder overleden

Trein rijdt scootmobiel aan, bestuurder overleden

Tussen Amersfoort en Ede-Wageningen is donderdagochtend een scootmobiel aangereden, de bestuurder overleed. Foto: ANP

Foto van 'Naomi Defoer'

3 UUR

Tussen Amersfoort en Ede-Wageningen rijden donderdagochtend geen treinen, zo melden de Nederlandse Spoorwegen. Oorzaak is een aanrijding met een scootmobiel. De bestuurder is aangereden door de trein en overleden.

Het ongeluk gebeurde rond 07.45 uur ter hoogte van de Nijkerkerweg. De politie zoekt nu uit hoe het ongeval precies heeft kunnen gebeuren. Naar vermoeden wordt het spoor tussen Amersfoort en Ede-Wageningen rond 11.00 uur vrijgegeven.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

25 JUN 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


In deze Nederlandse stad komt geen songfestival. Foto: ANP

In deze Nederlandse stad komt geen songfestival

het Eurovisiesongfestival strijkt volgend jaar niet neer in Den Haag. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

Zondah dollûh: het Eurovisiesongfestival strijkt volgend jaar niet neer in Den Haag. Rotterdam maakt wel een grote kans, gesteund door de groen-gele stad. Dat laat wethouder Richard de Mos (Evenementen) weten.

Den Haag had zich in eerste instantie gemeld als geïnteresseerde, maar zegt nu niet te kunnen voldoen aan het eisenpakket. In 1980 was dit nog wel het geval, toen vond het festival plaats in het Nederlands Congresgebouw. Echter is het songfestival nu veel groter en het World Forum (nieuwe naam) te klein.

Niet haalbaar


Geen festivalzomer voor kickboxer: Ik word de beste

Geen festivalzomer voor kickboxer: Ik word de beste

De 23-jarige Levi met zijn twee wereldkampioen 'belts' / Jurgen Jacob Lodder

Foto van 'Anne Kersten'

VANDAAG, 08:59

Zijn de meeste twintigers in de zomer op festivals te vinden, zit dat er voor Levi Rigters niet in. De 23-jarige is professioneel kickboxer en is zelfs met de tropische temperaturen van afgelopen week gewoon in de sportschool te vinden. Vrijdag 28 juni vecht hij zijn zesde professionele wedstrijd, in Servië.

Schoenen uit

Vertrouwen heeft hij er zeker in, vertelt hij, terwijl hij gefixeerd naar de bokszak tegenover hem kijkt. „Linkerhoek, rechter highkick”, roept trainer Jamal. Bam bam, klinkt het in de zaal. Al jaren traint Levi in Kops Gym Amsterdam; een van de buitenkant vervallen gebouw, inclusief vergeelde affiches op de ramen. Bij binnenkomst ruik je nog net geen permanente zweetlucht, al zouden de bergen schoenen voor de dojo makkelijk anders kunnen doen denken. ‘Schoenen uit’, leest het papiertje op de deur die toegang geeft tot de sportruimte.


Dierenvrienden starten petitie voor hond Batman

Dierenvrienden starten petitie voor hond Batman

Ter illustratie. Foto: Unsplash

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:47

Wandelaars in Rijswijk troffen geen fraai tafereel. Tijdens hun wandeling maandag vonden ze namelijk op het Pieter Postmapad in het Wilhelminapark een hond in staat van ontbinding. De pitbull/stafford werd vastgebonden aan een boom met de dood tot gevolg.

Een man van 24 jaar en een vrouw van 22 jaar zijn aangehouden vanwege de betrokkenheid bij hond Batman, zoals zijn naam zou luiden. Hondenliefhebbers waren verontwaardigd vanwege de dood van het beestje en startten een petitie; 'Doe Batman postuum eer aan'. Hiermee roepen ze de politiek op om de straffen op dierenmishandeling flink te verzwaren.

Doodsbedreigingen


Brandweer Nederland in nieuws jasje

Brandweer Nederland in nieuw jasje

Brandweer Nederland wil één lijn trekken in brandweerkleding. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:47

Brandweer-, jassen, schoenen, waadpakken, mutsen en nekkappen. Nu nog in verschillende soorten en kleuren, maar straks nog maar één. Brandweer Nederland wil één lijn trekken en gaat voor kakikleurig met fluorescerend gele strepen, zo meldt De Telegraaf.

Ook de outfit die op de kazerne wordt gedragen, wordt vervangen voor een donkerblauw uniform met rode balk. Dat tenue kan ook worden gedragen bij 'lage risico-incidenten' zoals lichte hulpverlening en liftopsluitingen.

Eenheid


Nederland scheidt steeds beter!

Floating City van de Afvaljuf Carolien Adriaansche, gemaakt van afval plastic

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 07:10

Hoe scheid je zelf? Het klinkt als een zeer impertinente vraag, maar anno 2019 is het op veel plekken niet meer dan normaal om je afval te scheiden. In de Efteling bij Holle Bolle Gijs en op sommige festivals bijvoorbeeld, of in de trein. Er zijn ook mensen die om andere redenen scheiden.

Afvaljuf

Afval loopt bij Carolien Adriaansche a.k.a. de Afvaljuf als rode draad door haar werk. Of als blauw/gele/groen plastic, want ze sorteert plastic afval op kleur. Gele afwasmiddelfles bij dito boterbakje, witte terpentinefles bij dito melkpak. De kunstenares maakt er grote werken van en gebruikt het tijdens workshops, waar ze met name kinderen wil laten zien hoe je van alles met plastic kunt maken, zoals verfbakjes van melkpakken en vliegtuigjes van flessen, in plaats van weer allerlei nieuwe plastic dingen te kopen. ,,Bizar hoeveel plastic zooi we allemaal hebben.”


'Zelfmoordmiddelen' buiten bereik particulier houden

Hugo de Jonge/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Fabrikanten en verkopers van stoffen die mensen gebruiken om een eind aan hun leven te maken, gaan die niet meer aan particulieren leveren. Dat hebben ze afgesproken met minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

Zelfmoordpoeder

De Jonge kwam in actie toen vorig jaar bleek dat informatie over een 'zelfmoordpoeder' rondging onder mensen die zelf over hun levenseinde willen beschikken. Het ging om een gemakkelijk verkrijgbaar conserveringsmiddel dat voor dat doel geschikt zou zijn. Onder andere Coöperatie Laatste Wil wees haar achterban de weg naar dit middel, wat de coöperatie op een strafrechtelijk onderzoek kwam te staan. De minister beloofde dat hij ging kijken wat hij zou kunnen doen om de verspreiding van zulke stoffen tegen te gaan.


Verdachte neerschieten Karel Pronk opgepakt

Politielint/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De politie heeft dinsdag in Spanje Errol J. aangehouden, de 52-jarige man die wordt verdacht van het neerschieten van de 60-jarige Karel Pronk. Dat maakte de politie woensdag bekend. Het misdrijf werd op 7 augustus vorig jaar op klaarlichte dag gepleegd nabij een koffietent aan het Kalverbos in Delft.

Lid van de Hells Angels

Errol J. stond op de nationale opsporingslijst van de Nederlandse politie. J., volgens de politie lid van de Hells Angels, werd voor het laatst op 7 augustus in Delft gezien. De politie had al vermoedens dat hij zich in het buitenland ophield, "in de omgeving van andere Hells Angel-members".


Grote temperatuurverschillen in Nederland

Thermometer/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Nederland had woensdag te maken met opmerkelijk grote temperatuurverschillen. In het Limburgse Arcen steeg het kwik naar 29,2 graden, terwijl het op Terschelling 17,8 graden werd, meldt Weeronline.

De grote verschillen werden veroorzaakt door koele lucht vanaf de Noordzee. Dit was vooral te merken op de Waddeneilanden. Verder landinwaarts had de koele zeewind minder invloed.

Wolkenvelden


Verkeer op A12 stil vanwege brand in hooibalen

Hooibaal/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Op de snelweg A12 ter hoogte van Bodegraven is het verkeer gestremd vanwege een brand in de buurt van de berm. De rook belemmert het zicht op de rijbanen en levert gevaar op voor doorgaand verkeer. In beide richtingen is de weg afgesloten.

De brand woedt in een rij hooibalen, met een forse rookontwikkeling tot gevolg. De brandweer is bezig met blussen en probeert te voorkomen dat de brand overslaat naar de berm.

Lange files


Boeing 737 MAX mag na de zomer weer de lucht in

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De eerste vluchten met de Boeing 737 MAX zullen mogelijk tegen het einde van de zomer weer plaatsvinden. Dat zei Boeing-baas Dennis Muilenburg tijdens een forum in Aspen. Hij zei ook dat onderhandelingen lopen met maatschappijen over een compensatie voor geleden schade.

Eerder dit jaar werden de 737 MAX-toestellen wereldwijd aan de grond gezet, na twee dodelijke ongelukken in korte tijd. Boeing werkt sindsdien, in overleg met veiligheidsautoriteiten, aan een update van de toestellen.

Hogere lat