Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 17 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

‘Psychische problemen’ bij terreurverdachte A’dam CS

Uit onderzoek van het Pieter Baan Centrum (PBC) blijkt dat er aanwijzingen zijn voor psychische problemen bij Jawed S., de man die wordt verdacht van de terreuraanslag op het Centraal Station in Amsterdam.

Het onderzoek heeft niet uitgewezen of S. verminderd toerekeningsvatbaar was. S. heeft namelijk niet volledig meegewerkt aan het onderzoek, waardoor er niet genoeg conclusies kunnen worden getrokken over zijn geestelijke toestand.

Toezegging ingetrokken

Dat zei het Openbaar Ministerie vrijdag in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. Jawed S. had eerst gezegd dat hij zou meewerken aan het onderzoek, maar heeft die toezegging na een of twee gesprekken ingetrokken. Waarom hij dat deed, wilde zijn advocaat niet zeggen.

Jawed S. in de rechtbank. Foto: ANP

De verdachte stak op 31 augustus in een hal van het station twee Amerikaanse toeristen neer. De politie schakelde hem uit door hem met twee kogels neer te schieten. Een van de slachtoffers zit vandaag de dag in een rolstoel. Hij kan niet werken en krijgt volgens zijn advocaat ook niet betaald. Aan de schadeclaim wordt nog gewerkt.

Volgens het OM komen de slachtoffers naar de inhoudelijke behandeling van de zaak, begin september. Ze willen daar ook een slachtofferverklaring voorlezen.

Camerabeelden

S., die vrijdag twintig jaar is geworden, was niet in de zaal aanwezig. Zijn advocaat vroeg de rechtbank opnieuw om camerabeelden die zouden zijn gemaakt in de vijf minuten voordat zijn cliënt werd neergeschoten door de politie. S. meent volgens de raadsman dat het niet nodig was om hem neer te schieten. Het is niet bekend of die beelden er nog zijn.

De verdachte heeft verklaard dat hij vanuit zijn verblijfplaats in Duitsland naar Nederland was gereisd om de profeet Mohammed te verdedigen. PVV-leider Geert Wilders had de profeet volgens hem beledigd met het uitschrijven van een cartoonwedstrijd. Op een eerdere zitting zei hij nog een keer dat hij met Wilders wilde afrekenen.

De volgende keer dat Jawed S. voor de rechter moet verschijnen is op 16 juli.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.