Metro
Metro Nieuws 2 mei 2019 / 05:50 uur

Primeur: drone levert nier af voor transplantatie

Een drone heeft voor het eerst een nier afgeleverd bij een ziekenhuis om getransplanteerd te worden. De drone had, in tegenstelling tot een auto, geen last van het verkeer, verkeerslichten en eventuele files. Bij het vervoeren van organen is het uitermate belangrijk dat de juiste temperatuur behouden wordt, daar was de drone speciaal voor ontworpen.

Snelle reis

De University of Maryland zit achter de dronebezorging, onderzoekers van deze school bestuurden de drone tijdens de 4,5 kilometer lange reis. De nier werd afgeleverd bij het medisch centrum van dezelfde universiteit, het duurde ongeveer vijf minuten.

Juist omdat drones het verkeer en dergelijke kunnen ontwijken, zijn ze goed inzetbaar voor dit soort doeleinden. Bij de transplantatie van een orgaan is het namelijk van groot belang dat alles zo snel mogelijk gaat. Na aankomst is het orgaan succesvol getransplanteerd bij een 44-jarige patiënte.

Speciale vervoering

De nier werd vervoerd in een speciale doos, de Human Organ Monitoring and Quality Assurance Apparatus for Long-Distance Travel, afgekort HOMAL. Deze doos monitort zowel gps-coördinaten als de luchtdruk en de warmte. Hierdoor behield de nier de juiste temperatuur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Primeur: drone levert nier af voor transplantatie
Sluiten