Tim van der Steen
Tim van der Steen Nieuws 8 mei 2019 / 13:15 uur

Populariteit regionale luchthavens groeit

De populariteit van Schiphol is afgenomen en regionale vliegvelden winnen terrein. Dit blijkt uit onderzoek van dé VakantieDiscounter, waarin het boekingsgedrag van hun klanten onder de loep is genomen. Hierdoor werd een interessante verschuiving geconstateerd.

Woordvoerder Petra Kok van Tui, de grootste reisaanbieder van Nederland, herkent de ontwikkeling. „Wij zien ook dat regionaal vliegen groeit, onder meer de bereikbaarheid en lagere parkeerkosten maken de regionale luchthavens aantrekkelijk.” Schiphol blijft toch het grootst als het gaat om de vertrekplaats voor vakantie. „Mede door het grotere aanbod en vanwege de keuze aan verre bestemmingen. Ook is Schiphol voor veel mensen de plaats waar hun vakantie al begint, met de winkels, horeca en ander aanbod. Schiphol is bijna een dorp op zich.”

Kip of het ei

Het is een beetje het verhaal van de kip en het ei: als het aanbod er is en het is goedkoop, dan maken reizigers er graag gebruik van. Kok: „We weten dat mensen graag vanuit hun eigen regio willen vliegen, in Groningen bijvoorbeeld. Maar als je wat verder weg wil, moet je toch naar Schiphol. Ga je richting Curaçao, dan moet dat met een dreamliner en die kunnen in Groningen niet landen.”

Dat is terug te vinden in de resultaten van dé VakantieDis- counter. Zij hielden een enquête onder 2426 reizigers, waaruit bleek dat 46 procent liever opstijgt van een regionale startbaan dan vanaf de Amsterdamse luchthaven. Door zo’n 42 procent van de ondervraagden werd Schiphol juist als favoriet werd bestempeld.

Gat wordt kleiner

Waar in 2018 ruim 70 procent van de vluchten vanaf Schiphol vertrok, was dit in het eerste kwartaal van 2019 nog 61,9 procent. Bovenstaande cijfers laten zien dat het gat kleiner wordt. De populariteit en het gebruik van kleinere vliegvelden groeien, toch vertrekken volgens deze resultaten nog steeds minder mensen van regionale luchthavens dan ze eigenlijk zouden willen.

Populariteit regionale luchthavens groeit
Ook de boekingen bij de VakantieDiscounter laten zien dat de populariteit van Schiphol als vertrekluchthaven afneemt.

Een woordvoerder van Schiphol kan het beeld dat dé VakantieDiscounter schetst niet bevestigen of ontkennen. Die cijfers zijn ten tijde van schrijven nog niet paraat.

De respondenten van de enquête werden ook gevraagd om de factoren te waarderen waarop zij hun boekingskeus baseren. Opvallend: reisafstand tot de luchthaven scoort het hoogst, daarna de prijs en de keuze aan bestemmingen pas op de derde plaats.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Populariteit regionale luchthavens groeit
Sluiten