Metro
Metro Nieuws 19 mei 2019 / 19:48 uur

Palestijnse vlaggen kunnen IJsland straf opleveren

De deelname van IJsland aan het Eurovisie Songfestival 2019 is er al eentje die je sowieso moeilijk vergeet als je hem gezien hebt. De uitermate excentrieke performance kon vooral op veel commentaar van andere landen rekenen en iets minder op hoge punten. Maar uiteindelijk krijgt het optreden van Hatari nog een staartje voor IJsland. En dat kan slecht nieuws betekenen voor het land.

Gestraft

De Israëlische omroep die het Eurovisie Songfestival uitzond heeft namelijk gemeld dat IJsland gestraft kan worden voor het feit dat Hatari bij het bekendmaken van de publieksstemmen een aantal Palestijnse vlaggen omhoog hield op camera. Het protest van Hatari kon rekenen op een fluitconcert en boe-geroep in de zaal, maar ook op veel support van mensen online.

Beveiligingsmedewerkers handelden snel en namen de vlaggen van de band in beslag. Dat is weer te zien op een video op Twitter van één van de bandleden.

„De IJslanders zullen uiteindelijk gestraft worden door de European Broadcasting Union (EBU), die absoluut niet tolerant is op het gebied van het schenden van de regels", aldus Eldad Koblenz, CEO van de Israëlische publiekszender Khan.

Niet politiek

Het Eurovisie Songfestival wordt geacht ‘niet politiek’ te zijn, dus deelnemers kunnen gediskwalificeerd worden of een boete krijgen voor het verbreken van die regels. De EBU heeft verklaard dat de actie van Hatari ‘rechtstreeks in tegenspraak is met de wedstrijdregels’.

Voorafgaand aan het Songfestival was Hatari al openhartig over hun steun aan de Palestijnen. Ze verklaarden dat ze een tegenstrijdig gevoel hadden over hun deelname. Ze bezochten voorafgaand aan de wedstrijd Hebron op de Westelijke Jordaanoever en vertelden op een fanblog van het Songfestival dat de ‘apartheid en segregatie zo duidelijk was daar’.

Niet alleen Hatari maakte een statement tijdens hun optreden: ook Madonna liet een Palestijnse vlag terugkomen tijdens haar optreden. Eén van haar dansers droeg een Palestijnse vlag op de rug, een ander een Israëlische. De twee hielden elkaars hand vast. Dit aspect van het optreden was voorafgaand tevens niet goedgekeurd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Palestijnse vlaggen kunnen IJsland straf opleveren
Sluiten