Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 2 mei 2019 / 15:49 uur

OVV doet geen nieuw onderzoek naar vuurwerkramp

Er komt geen nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede van 2000 van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Volgens de organisatie heeft een dergelijke onderzoek geen zin meer.

Historisch onderzoek

De binnenkort vertrekkend OVV-voorzitter Tjibbe Joustra heeft bovendien aan de Tweede Kamer laten weten, dat de raad niet in het leven geroepen is om historisch onderzoek te doen. Negentien jaar na het ongeluk onderzoek doen zou niet aan het OVV besteed zijn.

„Vaak wordt na een ernstig voorval in de loop der tijd regelgeving aangepast, gaat vluchtige informatie verloren en veranderen betrokkenen van functie of zijn zij niet meer beschikbaar”, zo schrijft Joustra volgens de NOS.

Dat de Kamer om een nieuw onderzoek had gevraagd, heeft alles te maken met een onlangs uitgelekt rapport van klokkenluider Paul van Buitenen. Hij stelde dat de werkelijke oorzaak van de ramp al jaren wordt verbloemd.

23 dodelijk slachtoffers

Op 13 mei is het precies negentien jaar geleden dat de vuurwerkfabriek ontplofte. Er kwamen 23 mensen om het leven en honderden raakten er gewond. De wijk Roombeek werd voor een groot deel verwoest.

Reageer op artikel:
OVV doet geen nieuw onderzoek naar vuurwerkramp
Sluiten