In het nieuws

Op veel stations gratis kunst: 'Beste plek ever'

In Zwolle blijf je staan kijken naar Tijdtunnel, van kunstenaarsduo <EP>Hertog Nadler. Ook te zien op portalzwolle.nu. Foto: Jannes Linders

Foto van 'Iris Hermans'

29 MEI 2019

Stations staan/hangen/zitten vol met gratis kunst, waar je vaak zo voorbij loopt. Alles is nu geïnventariseerd, zodat je je eigen kunstroute kunt uitstippelen.

Muurschildering van Peter Alma op Amsterdam Amstel. Foto door Jannes Linders.

Tijdtunnel

,,Oh nee, ik heb mijn treinreis gemist door jullie Tijdtunnel!” Het klinkt misschien als een ietwat surrealistische zin uit een scifi-filmscript, maar het is iets wat kunstenaarsduo Hertog Nadler (Chaja Hertog en Nir Nadler) regelmatig hoort, als reactie op het videokunstwerk dat ze samen met Ram Katzir maakten op station Zwolle. En je begrijpt helemaal waarom, als je oog in oog staat met de videowand van twee bij vijf meter waarop 24/7 een film wordt getoond, waarnaar je gewoon blijft kijken, zelfs als het treinfluitje je kortstondig uit de focus haalt.

Van de oude Romeinen tot een herder met een kudde schapen en marsmannetjes, maar ook een groep Joden op weg naar hun laatste bestemming... In de video zie je indringende stationstaferelen uit het verleden, heden en de toekomst van Zwolle, gespeeld door 500 figuranten uit de omgeving. Een productie die niet onderdoet voor ‘een grote Hollywood-productie’, maar dan in slechts vijf weken tijd en met weinig budget. Hoe het ze is gelukt, afgezien van hun tomeloze doorzettingsvermogen en hun rammend-hard-werken-instelling?

Dankzij de inzet van vele kleine bedrijven en instanties, zo mochten ze kostuums en props lenen van het Stedelijk Museum Zwolle, en de figuranten die het voor een appel en een ei, of een professionele portretfoto en een goede lunch, deden. ,,We zijn iedereen zo dankbaar, het was fantastisch om dit te mogen doen.”

Intens

De productie was zowel vrolijk en uitgelaten als emotioneel en intens, blikt het kunstenaarsduo dat niet alleen een grote liefde voor kunst, maar ook die voor elkaar deelt, terug. Vrolijk was het onder meer tijdens de opnames met de schapen, ,,die hebben alles onder gepist en gepoept”, lacht Chaja, ,,maar dat brengt geluk!” Heftig werd het tijdens de scène van de Joodse Zwollenaren die werden gedeporteerd, ,,de figuranten liepen met hun gele ster op de jas en al gebeurde er verder niets, het werd ineens doodstil.”

Dat hun kunstwerk op zo’n publieke plek als het station hangt, vinden ze ‘de beste plek ever’. ,,Het is ideaal om kunst te maken voor iedereen die er maar langsloopt. We zijn geen kunstenaars die hun werk op een sokkel en met een wijntje in de hand tonen, wij maken het toegankelijk voor iedereen.”

Voor alle reizigers

Sunny Cloud van John Körmeling op Den Haag Centraal / Foto: Jannes Linders

Haar eerste kunst-op-station-ervaring beleefde ze ‘lang geleden’, toen ze studeerde en vanaf haar ouderlijk huis naar Eindhoven reisde. ,,Prachtige glas-in-lood, al greep het me pas later, je neemt het heel snel voor lief als je er dagelijks langsloopt.” Precies een van de redenen waarom het boek Kunst op Nederlandse stationsis gemaakt, zodat je er even (of heel lang) stil bij kunt blijven staan, beaamt Evelien de Munck Mortier, kunstcommissielid van Bureau Spoorbouwmeester dat in opdracht van ProRail en NS de kunst heeft geïnventariseerd. En om je te verwonderen, gewoon op het station, zonder een museumkaartje te kopen, ,,deze collectie is voor alle reizigers, het museum van het spoor.”

Al vanaf de bouw van het eerste station wordt kunst gebruikt om mensen te verleiden met de trein te gaan, toentertijd een echte omschakeling met alle trekschuiten en koetsen met paarden. ,,Het is altijd de bedoeling van de makers geweest dat kunst zou bijdragen aan het reisplezier en om het wachten te veraangenamen.” Ze noemt de Sunny Cloud van John Körmeling die meerdere stations hangt als voorbeeld. ,,Het is toch veel leuker om af te spreken onder een vrolijk knipperende wolk dan een bordje met meetingpoint?”

'Spannend'

Een echte ontdekkingstocht, omschrijft ze het afgelopen jaar waarin ze de ruim 330 werken inventariseerde. ,,Het was spannend om dit te onderzoeken, elk station heeft zo zijn eigen reden gehad om er kunst op te plaatsen of maken. Soms ten tijde van een verbouwing, soms ter ere van een viering, of herdenking. Of op initiatief van iemand die vond dat het station wel iets kon gebruiken.” Zoals op Assen, waar het jongste kunstwerk staat sinds Dierendag 2018: trouwe lobb

Ook op ministations als Loppersum is kunst te ontdekken: de Twee Reistassen, gemaakt door Chris Verbeek.

es Mannes, de grote houten hond die oplicht wanneer mensen (of de trein) voorbij komen en pluimpjes stoom ‘blaft’ als vriendelijk tegen hem wordt gesproken.

Het is overigens niet zo dat de kunst alleen op grote stations te vinden is, weet ze inmiddels. Ook op ministations is van alles te vinden. Zo staan in Loppersum twee bronzen reistassen op het (enige) perron en in Breukelen, op het eerste gezicht zo’n klein opstapstation, valt je mond open van verbazing als je de wachtkamer vol reliëf en met mozaïek op de vloer betreedt.

Zin

De kraai met het jongetje, a.k.a. Akka van Kebnekaise bij station Twello, gemaakt door Herman Lamers. Foto door Henk Lamers.

In Twello is ook een verrassend mooi werk, vervolgt de kunstliefhebber met een grote lach. Een jongetje op de rug van een bronzen kraai, als variant op Nils Holgerson, ,,als je dat beeld ziet, krijg je meteen zin om op reis te gaan.” Maar niet té ver, bedacht kunstenaar Herman Lamers, gek op een kwinkslag. ,,Vandaar dat hij koos voor de kraai die erom bekend staat in de buurt te blijven, want in de eigen omgeving is vaak ook genoeg te ontdekken. Met de trein bijvoorbeeld.” En met behulp van het boek en de website, zo promoot ze de geïnventariseerde collectie tot besluit, ,,je kunt zo helemaal je eigen kunstreis uitstippelen.”

In de winkel

Op initiatief van NS, ProRail en Bureau Spoorbouwmeester zijn ruim 330 kunstwerken in en rond de stations geïnventariseerd en beschreven. Al die kunstwerken, waaronder ook vele schenkingen,zijn natuurlijk het beste te bekijken op de stations, maar vanaf nu staan alle werken ook met een uitgebreide omschrijving op kunst-op-nederlandse-stations.nl. Daarnaast ligt vanaf woensdag 29 mei Kunst op Nederlandse stations in de boekwinkel. Maar kijken, kijken, niet meenemen: ,,Alles is nagelvast", vertelt Mirjam Schokker, manager station Utrecht Centraal bij NS. ,,Daarmee willen we zeggen dat je het niet zomaar op kan pakken of van de muur kan halen en dat is natuurlijk ook bewust gedaan in het kader van veiligheid.”

BEKIJK OOK


Meisje (15) overleden na mogelijke steekpartij
Likeability of2

15-jarige Megan overleden na steekpartij in Breda

De woning waarin het drama zich voltrok. / Erald van der Aa / ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

De 15-jarige Megan is maandag overleden na een steekpartij in een woning aan de Bilderdijkstraat in Breda, meldt de politie. Elders in Breda is een minderjarige verdachte van 16 jaar aangehouden. De politie onderzoekt nog wat er is gebeurd.

De politie kreeg volgens Omroep Brabant rond kwart over twee de melding van een steekpartij in het huis. Wie die melding heeft gedaan en Megan heeft gevonden, wil de politie niet zeggen.

Veel hulpdiensten


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Agenten Amsterdam geschorst om harddrugs

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Vier politiemedewerkers van de eenheid Amsterdam zijn geschorst en vier buiten functie gesteld vanwege „een vermoeden van plichtsverzuim". De medewerkers zouden in privétijd harddrugs in bezit hebben gehad en/of hebben gebruikt, maakte de politie bekend.

onderzoek

Het Bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten van de eenheid Amsterdam is een onderzoek begonnen tegen de medewerkers. De politie kan nog niet zeggen of er een verband is tussen de zaken. „Daar kan ik in dit stadium van het onderzoek geen zinnig woord over zeggen", aldus een woordvoerder.


Win 2 tickets voor de actiefilm Angel Has Fallen

Win 2 tickets voor de actiefilm Angel Has Fallen

In samenwerking met Dutch Film Works

GISTEREN

Twee gewone tickets voor Angel Has Fallen, of héle speciale. Metro heeft ze in elk geval voor deze actiefilm met Gerard Butler, die vanaf donderdag in de bioscoop draait.

2 x 2 tickets geven we weg voor de speciale Bier, Burgers en Blockbustersvoorstelling, op donderdag 22 augustus bij Kinepolis (Jaarbeurs Utrecht).

Speciale mannenavond


Agent New York ontslagen om dood door nekklem

Een vrouw tijdens een demonstratie tegen excessief politiegeweld tegen ongewapende Afro-Amerikanen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De New Yorkse agent die met een nekklem verantwoordelijk bleek voor de dood van Eric Garner, nu alweer vijf jaar geleden, is ontslagen. De politieagent, Daniel Pantaleo, werd eerder deze maand geschorst nadat een rechter had geoordeeld dat hij ontslagen moest worden.

Niet strafrechtelijk vervolgd

Vorige maand werd bekend dat Pantaleo niet strafrechtelijk wordt vervolgd in de geruchtmakende zaak. De affaire zorgde voor verdeeldheid bij de autoriteiten en voor landelijke protesten tegen excessief politiegeweld tegen ongewapende Afro-Amerikanen.


The Rock getrouwd met Lauren Hashian op Hawaï

Foto van de trouwerij van The Rock en Lauren. / Instagram @therock

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Voor alle vrouwen die ergens nog hoopten op die kans van 1 op 7,5 miljard (of zoiets) dat ze een relatie met The Rock konden krijgen: de kans is nu nóg kleiner. Hij is namelijk in het huwelijksbootje gestapt met zijn Lauren Hashian op het magische Hawaï!

Relatie van meer dan 12 jaar

De twee zeiden zondag het ja-woord tegen elkaar, na een relatie van meer dan twaalf jaar. Op Instagram plaatste de filmster (die meerdere malen werd uitgeroepen tot sexiest man alive) een tweetal jaloersmakende foto's van zijn trouwerij.


Auto op verkeerde weghelft oorzaak zware botsing

Foto van het ongeluk. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De zware botsing vorige week donderdag op de Deltaweg in Zeeland is veroorzaakt door een Duitse automobilist die met zijn auto op de verkeerde weghelft terechtkwam. Hoe dat kon gebeuren, kan de politie niet beantwoorden.

Bij de botsing raakten zestien mensen gewond, onder wie enkele kinderen. Zij zijn inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis.

Zaken uitsluiten


Ronaldo betaalde vermeend verkrachtingsslachtoffer

Cristiano Ronaldo. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Cristiano Ronaldo heeft publiekelijk toegegeven dat hij 375.000 dollar aan zwijggeld heeft betaald aan de vrouw die beweert dat ze in 2009 door de voetballer is verkracht. Dat blijkt uit documenten in handen van TMZ Sports.

Kathryn Mayorga beweert het geld van Ronaldo in 2010 te hebben gekregen als onderdeel van een privé-regeling. Eerder meldde zij al dat ze een geheimhoudingsverklaring ondertekende waarin stond vastgelegd dat zij zou zwijgen over het vermeende incident.

De vermeende verkrachting


Dit is het neushoorntje van Burgers Zoo
Likeability of6

Dit is het neushoorntje van Burgers' Zoo

Foto's: Robin van Lonkhuijsen / ANP

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Dit is het pasgeboren neushoorntje in de stal van Burgers' Zoo, samen met zijn moeder. Het is het tiende breedlipneushoorntje uit het fokprogramma van de Arnhemse dierentuin. Tien geboortes in Europa per jaar

Donderdag werd het neushoorntje geboren. Het mannetje maakte meteen een gezonde indruk, meldde Burgers' Zoo de Arnhemse dierentuin. In de Europese dierentuinen leven in totaal 269 breedlipneushoorns: 116 mannetjes en 153 vrouwtjes. Jaarlijks worden er in Europa gemiddeld maar tien breedlipneushoorns geboren. Een vrouwtje raakt niet makkelijk zwanger en lang niet alle volwassen mannetjes blijken vruchtbaar.

Dit is het neushoorntje van Burgers Zoo

like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Amerikaan vindt 50 jaar oude Russische flessenpost
Likeability of5

Amerikaan vindt 50 jaar oude Russische flessenpost

Amerikaan vindt 50 jaar oude Russische flessenpost. Foto: Tyler Ivanoff.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Tyler Ivanoff, een Amerikaan uit de staat Alaska, stuitte tijdens het houthakken op een bijzondere vondst: een 50 jaar oude brief in een fles. De flessenpost kwam van de Russische marine en is in 1969 in zee gegooid.

Ivanoff moest een schroevendraaier gebruiken om de fles te openen, zegt hij tegen Amerikaanse media.  De brief was nog droog en goed te lezen. Ivanoff plaatste de foto's op Facebook met de vraag of iemand de handgeschreven Russische brief zou kunnen vertalen.


like
user_94f0e34327f6f6bdf7190366722b0b6719f94981_avatar

Konijn in brand gestoken
Likeability of2

Konijn in brand gestoken

Het konijn toen de politie het dier net had aangetroffen. / Foto: Politie Apeldoorn

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Onbekenden hebben in de nacht van zondag op maandag op de Woudhuizermark in Apeldoorn een konijn in brand gestoken. De politie, die het brandende beestje vond, is „ontzettend kwaad", schrijven agenten op Facebook. Het konijn heeft het incident niet overleefd.

Heb jij geen gevoel?

Agenten zagen een brandje midden op de weg. Toen zij erheen liepen sprong er opeens een brandend konijn uit de vuurhaard. Het dier was volgens de politie in een doos gestopt, bedekt met een jas en daarna aangestoken. De politie schrijft: „Was dat allemaal nodig? Had je het konijn dan niet beter ergens anders kunnen aanbieden? Heb jij geen gevoel?" En ook: „Blijkbaar vond jij het nodig om zo met jouw huisdier om te gaan. Wilde jij van het konijn af? Maakte hij teveel rotzooi?"


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Veel meer mensen vragen hulp bij stoppen met roken
Likeability of5

Veel meer mensen vragen hulp bij stoppen met roken

Foto: Lex van Lieshout | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

De vraag naar serieuze hulp om te stoppen met roken, is in zes jaar tijd geëxplodeerd, schrijft het AD. Twaalf keer zoveel mensen als in 2012 riepen vorig jaar de hulp van hun zorgverzekeraar in om een cursus te volgen of medicatie te kunnen gebruiken tegen hun rookverslaving.

Dat blijkt uit gegevens van drie grote verzekeraars. Ook het Trimbos Instituut ziet dat steeds meer rokers een poging doen om van hun verslaving af te komen.

Vergoeding


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Man verstrikt in kerstverlichting; fatale val op kat
Likeability of3

Man verstrikt in kerstverlichting; fatale val op kat

De man raakte verstrikt in kerstverlicht. Foto ter illustratie: Unsplash.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

'Beter laat dan nooit', moest Frans Oudshoorn uit de Amerikaanse staat North Carolina hebben gedacht toen hij begin deze maand zijn kerstverlichting opruimde. Maar of dat nu zo'n goed idee was? De 56-jarige man raakte verstrikt in de kerstlampjes en viel van de trap.

Kat

Maar dat was nog niet alles. De man viel bovenop zijn kat, die op slag dood was. Alex, de zoon van de man, vond de twee even later. Zijn vader was op dat moment nog in leven en bevrijdde hij van de lampjes.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Lowlands en de dood

Lowlands en de dood

Voor ik sterf wil ik nog... Lowlandsgangers kunnen hun wensen kwijt op de 'bucketlistwand'. Foto: Hogeschool Rotterdam

Foto van 'Tim van der Steen'

GISTEREN

Daar lig ik dan. Opgebaard, met mijn ogen dicht. The sound of silence van Simon and Garfunkel klinkt door een speaker naast de kist. Mijn vriendin kon het niet aanzien mij zo te zien liggen, dus zij is er niet bij om iets te zeggen en de stoelen in het kleine zaaltje zijn leeg.

Nog voor het tweede couplet ingezet wordt, verstoren beukende bassen de bescheiden uitvaart bruut vanuit de Alpha-tent waar Paul Kalkbrenner zijn set aftrapt. We zijn op Lowlands en op het Science-veld staat ook De Dooie Hoek. Een onderzoek vanuit Hogeschool Rotterdam en het Erasmus MC naar levenseinde bij jongeren. Specifieker: (hoe) denken jongeren zelf na over hun levenseinde en hun nalatenschap?

Taboe


Inception: Brandweerwagen vliegt op snelweg in brand

Inception: Brandweerwagen vliegt op snelweg in brand

Ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro'

18 AUG 2019

„You have become the very thing you swore to destroy", oftewel „je bent precies hetgeen geworden dat je had gezworen te vernietigen." Het is een bekende quote uit de derde Star Wars-film, maar het is ook bijzonder toepasselijk op een incident op de A7. Daar was een brandweerauto onderweg naar een melding, maar de brandweerauto vloog, jawel, in brand.

De wagen was onderweg naar een melding in Den Helder om te helpen bij een situatie met een verward persoon. Maar toen de auto eenmaal ter hoogte van Middenmeer kwam, vloog hij plots in brand.

Iedereen ongedeerd


Man ontdekt na paar dagen dat hij gebit inslikte

Man ontdekt na paar dagen dat hij gebit inslikte

Foto: Colourbox

Foto van 'Metro'

18 AUG 2019

Een 72-jarige man uit Groot-Brittannië moest een operatie ondergaan om een gezwel uit zijn maag te laten verwijderen. Hij merkte echter niet dat hij onder narcose enkele valse tanden had doorgeslikt, die in zijn keel waren blijven vastzitten.

Een paar dagen na de operatie was de man naar de dokter gegaan, omdat hij bloed ophoestte. Hij werd echter naar huis gestuurd met antibiotica omdat hij een luchtwegeninfectie zou hebben.

Tweede keer, goede keer


Vrijpartij op balkon eindigt in flinke valpartij

Vrijpartij op balkon eindigt in flinke valpartij

Het huis waar het ongeluk gebeurde. / Google Maps

Foto van 'Metro'

18 AUG 2019

Een vrijpartij op een balkon tussen een 30-jarige Brit en een 28-jarige vrouw uit Canada heeft bepaald niet het gewenste einde opgeleverd. In plaats van te eindigen op een hoogtepunt, eindigden de twee lager dan toen ze begonnen. 3,5 meter om precies te zijn, want de geliefden vielen tijdens het vrijen naar beneden.

Het incident vond plaats op het balkon van een gehuurde vakantievilla in Le Cannet aan de Cote d'Azur, meldt France Bleu. Het ging mis toen de twee tijdens het vrijen een aantal keer tegen de railing van het balkon aankwamen. Daarbij gleden ze op een gegeven moment weg, waardoor zowel de man als vrouw naar beneden stortten.

Man zwaargewond


Vader (29) en zoon (4) verdrinken aan de Costa Brava
Likeability of2

Vader (29) en zoon (4) verdrinken aan de Costa Brava

Ter illustratie. / EPA

Foto van 'Metro'

18 AUG 2019

Een 29-jarige Franse man en zijn zoontje van vier zijn op vakantie in de Spaanse stad L'Escala verdronken, zo schrijft de Spaanse krant El Mundo. Dat gebeurde nadat de twee samen in de zee gingen zwemmen. Ze werden afgelopen zaterdag tussen 15.20 en 17.00 uur gevonden door de hulpdiensten.

Het vierjarige zoontje werd als eerste gevonden door de kustwacht. Men probeerde hem meerdere keren te reanimeren, helaas zonder succes. In de tussentijd waarschuwde de moeder de hulpdiensten dat ze haar man, met wie de vierjarige jongen was gaan zwemmen, al een tijd niet gezien had.

Drie meter diep


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Tienduizenden protesteren in Hongkong voor vrijheid

Tienduizenden protesteren in Hongkong voor vrijheid

De protestmars in Hongkong. Door het regenachtige weer hadden velen een paraplu meegenomen. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

18 AUG 2019

Tienduizenden demonstranten zijn zondag samengekomen in het Victoria Park in Hongkong. De demonstraties begonnen twee maanden geleden om het (inmiddels ingetrokken) plan om uitlevering aan het vasteland van China mogelijk te maken. Inmiddels zijn de demonstraties een bredere roep om meer democratie. Ook willen ze dat Carrie Lam, de bestuurder van Hongkong, het veld ruimt.

De protesten verliepen een stuk rustiger dan de afgelopen twee maanden gebruikelijk was, zonder confrontatie tussen de betogers en de politie. Het regende flink op het Chinese eiland, waardoor de menigte eruitzag als een zee van paraplu's.

Steeds minder rechten