In het nieuws

Op veel stations gratis kunst: 'Beste plek ever'

In Zwolle blijf je staan kijken naar Tijdtunnel, van kunstenaarsduo <EP>Hertog Nadler. Ook te zien op portalzwolle.nu. Foto: Jannes Linders

Foto van 'Iris Hermans'

29 MEI 2019

Stations staan/hangen/zitten vol met gratis kunst, waar je vaak zo voorbij loopt. Alles is nu geïnventariseerd, zodat je je eigen kunstroute kunt uitstippelen.

Muurschildering van Peter Alma op Amsterdam Amstel. Foto door Jannes Linders.

Tijdtunnel

,,Oh nee, ik heb mijn treinreis gemist door jullie Tijdtunnel!” Het klinkt misschien als een ietwat surrealistische zin uit een scifi-filmscript, maar het is iets wat kunstenaarsduo Hertog Nadler (Chaja Hertog en Nir Nadler) regelmatig hoort, als reactie op het videokunstwerk dat ze samen met Ram Katzir maakten op station Zwolle. En je begrijpt helemaal waarom, als je oog in oog staat met de videowand van twee bij vijf meter waarop 24/7 een film wordt getoond, waarnaar je gewoon blijft kijken, zelfs als het treinfluitje je kortstondig uit de focus haalt.

Van de oude Romeinen tot een herder met een kudde schapen en marsmannetjes, maar ook een groep Joden op weg naar hun laatste bestemming... In de video zie je indringende stationstaferelen uit het verleden, heden en de toekomst van Zwolle, gespeeld door 500 figuranten uit de omgeving. Een productie die niet onderdoet voor ‘een grote Hollywood-productie’, maar dan in slechts vijf weken tijd en met weinig budget. Hoe het ze is gelukt, afgezien van hun tomeloze doorzettingsvermogen en hun rammend-hard-werken-instelling?

Dankzij de inzet van vele kleine bedrijven en instanties, zo mochten ze kostuums en props lenen van het Stedelijk Museum Zwolle, en de figuranten die het voor een appel en een ei, of een professionele portretfoto en een goede lunch, deden. ,,We zijn iedereen zo dankbaar, het was fantastisch om dit te mogen doen.”

Intens

De productie was zowel vrolijk en uitgelaten als emotioneel en intens, blikt het kunstenaarsduo dat niet alleen een grote liefde voor kunst, maar ook die voor elkaar deelt, terug. Vrolijk was het onder meer tijdens de opnames met de schapen, ,,die hebben alles onder gepist en gepoept”, lacht Chaja, ,,maar dat brengt geluk!” Heftig werd het tijdens de scène van de Joodse Zwollenaren die werden gedeporteerd, ,,de figuranten liepen met hun gele ster op de jas en al gebeurde er verder niets, het werd ineens doodstil.”

Dat hun kunstwerk op zo’n publieke plek als het station hangt, vinden ze ‘de beste plek ever’. ,,Het is ideaal om kunst te maken voor iedereen die er maar langsloopt. We zijn geen kunstenaars die hun werk op een sokkel en met een wijntje in de hand tonen, wij maken het toegankelijk voor iedereen.”

Voor alle reizigers

Sunny Cloud van John Körmeling op Den Haag Centraal / Foto: Jannes Linders

Haar eerste kunst-op-station-ervaring beleefde ze ‘lang geleden’, toen ze studeerde en vanaf haar ouderlijk huis naar Eindhoven reisde. ,,Prachtige glas-in-lood, al greep het me pas later, je neemt het heel snel voor lief als je er dagelijks langsloopt.” Precies een van de redenen waarom het boek Kunst op Nederlandse stationsis gemaakt, zodat je er even (of heel lang) stil bij kunt blijven staan, beaamt Evelien de Munck Mortier, kunstcommissielid van Bureau Spoorbouwmeester dat in opdracht van ProRail en NS de kunst heeft geïnventariseerd. En om je te verwonderen, gewoon op het station, zonder een museumkaartje te kopen, ,,deze collectie is voor alle reizigers, het museum van het spoor.”

Al vanaf de bouw van het eerste station wordt kunst gebruikt om mensen te verleiden met de trein te gaan, toentertijd een echte omschakeling met alle trekschuiten en koetsen met paarden. ,,Het is altijd de bedoeling van de makers geweest dat kunst zou bijdragen aan het reisplezier en om het wachten te veraangenamen.” Ze noemt de Sunny Cloud van John Körmeling die meerdere stations hangt als voorbeeld. ,,Het is toch veel leuker om af te spreken onder een vrolijk knipperende wolk dan een bordje met meetingpoint?”

'Spannend'

Een echte ontdekkingstocht, omschrijft ze het afgelopen jaar waarin ze de ruim 330 werken inventariseerde. ,,Het was spannend om dit te onderzoeken, elk station heeft zo zijn eigen reden gehad om er kunst op te plaatsen of maken. Soms ten tijde van een verbouwing, soms ter ere van een viering, of herdenking. Of op initiatief van iemand die vond dat het station wel iets kon gebruiken.” Zoals op Assen, waar het jongste kunstwerk staat sinds Dierendag 2018: trouwe lobb

Ook op ministations als Loppersum is kunst te ontdekken: de Twee Reistassen, gemaakt door Chris Verbeek.

es Mannes, de grote houten hond die oplicht wanneer mensen (of de trein) voorbij komen en pluimpjes stoom ‘blaft’ als vriendelijk tegen hem wordt gesproken.

Het is overigens niet zo dat de kunst alleen op grote stations te vinden is, weet ze inmiddels. Ook op ministations is van alles te vinden. Zo staan in Loppersum twee bronzen reistassen op het (enige) perron en in Breukelen, op het eerste gezicht zo’n klein opstapstation, valt je mond open van verbazing als je de wachtkamer vol reliëf en met mozaïek op de vloer betreedt.

Zin

De kraai met het jongetje, a.k.a. Akka van Kebnekaise bij station Twello, gemaakt door Herman Lamers. Foto door Henk Lamers.

In Twello is ook een verrassend mooi werk, vervolgt de kunstliefhebber met een grote lach. Een jongetje op de rug van een bronzen kraai, als variant op Nils Holgerson, ,,als je dat beeld ziet, krijg je meteen zin om op reis te gaan.” Maar niet té ver, bedacht kunstenaar Herman Lamers, gek op een kwinkslag. ,,Vandaar dat hij koos voor de kraai die erom bekend staat in de buurt te blijven, want in de eigen omgeving is vaak ook genoeg te ontdekken. Met de trein bijvoorbeeld.” En met behulp van het boek en de website, zo promoot ze de geïnventariseerde collectie tot besluit, ,,je kunt zo helemaal je eigen kunstreis uitstippelen.”

In de winkel

Op initiatief van NS, ProRail en Bureau Spoorbouwmeester zijn ruim 330 kunstwerken in en rond de stations geïnventariseerd en beschreven. Al die kunstwerken, waaronder ook vele schenkingen,zijn natuurlijk het beste te bekijken op de stations, maar vanaf nu staan alle werken ook met een uitgebreide omschrijving op kunst-op-nederlandse-stations.nl. Daarnaast ligt vanaf woensdag 29 mei Kunst op Nederlandse stations in de boekwinkel. Maar kijken, kijken, niet meenemen: ,,Alles is nagelvast", vertelt Mirjam Schokker, manager station Utrecht Centraal bij NS. ,,Daarmee willen we zeggen dat je het niet zomaar op kan pakken of van de muur kan halen en dat is natuurlijk ook bewust gedaan in het kader van veiligheid.”

BEKIJK OOK


Journaliste Boersma stelt Staat aansprakelijk

Journaliste Boersma stelt Staat aansprakelijk

Journaliste Boersma stelt Staat aansprakelijk. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

De Nederlandse staat wordt aansprakelijk gesteld door journaliste Ans Boersma vanwege de schade die zij heeft geleden toen zij begin dit jaar Turkije werd uitgezet wegens haar connectie met de zogeheten Balie-jihadist.

De uitzetting gebeurde op basis van informatie van het Openbaar Ministerie (OM). Advocatenkantoor Prakken d’Oliveira dat Boersma bijstaat heeft dat woensdag bekendgemaakt.

'Reputatieschade'


Agenten gewond bij demonstratie tussen Koerden en Turken in Rotterdam

Agenten gewond bij demonstratie tussen Koerden en Turken in Rotterdam

Agenten gewond bij demonstratie tussen Koerden en Turken in Rotterdam. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

In Rotterdam zijn bij botsingen tussen Koerden en Turken woensdagavond meerdere agenten gewond geraakt. 

De politie verrichtte op het Kruisplein tientallen arrestaties nadat een demonstratie van Koerden en een tegendemonstratie van Turken uit de hand waren gelopen.

Vechtpartijen


Boeren willen blijven slapen op Malieveld

Boeren willen blijven slapen op Malieveld

Boeren willen blijven slapen op Malieveld. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Enkele tientallen boeren die woensdag hebben gedemonstreerd in Den Haag willen overnachten op het Malieveld. Sommige hebben speciaal daarvoor een caravan meegenomen.

Andere willen overnachten in hun tractor. Volgens een woordvoerster van de boeren zijn de nieuwere modellen ruim genoeg om 'even horizontaal' te gaan.

De gemeente staat het niet toe dat er wordt overnacht op het Malieveld. Volgens de woordvoerster is er daarom sprake van 'langdurig demonstreren'.


Boeren hebben de deur van het provinciehuis met een tractor eruit geduwd.

Burgemeester boos op actieleider boerendemonstratie in Groningen

Boeren hebben de deur van het provinciehuis met een tractor eruit geduwd. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De burgemeester van Groningen, Koen Schuiling, is boos op een van de leiders van de boerendemonstratie afgelopen maandag in zijn stad. Volgens Schuiling heeft deze man boze boeren opgejut.

„Dat kan absoluut niet. Hij moet zichzelf nog maar eens diep in de ogen kijken", aldus Schuiling woensdag tijdens een extra bijeenkomst van de gemeenteraad over de demonstratie, waarbij boeren hekken omver reden en de deur uit het provinciehuis ramden.

Veiligheid in gevaar


Boeren staan met hun tractoren op het Malieveld.

Vier aanhoudingen bij boerenprotest Den Haag

Boeren staan met hun tractoren op het Malieveld. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Den Haag zijn woensdag bij het boerenprotest in totaal vier mensen aangehouden. Twee zijn gearresteerd voor het gooien van vuurwerk, een persoon voor belediging en iemand voor het niet opvolgen van een bevel of verordening. Volgens de politie is de demonstratie tot dusver „zonder grote incidenten verlopen."

Het Haagse Malieveld, waar woensdag duizenden boeren actievoerden, loopt maar langzaam leeg door verkeersopstoppingen. Rond 18.30 uur staan er nog honderden tractoren op het veld.

Vertrekkende landbouwvoertuigen vormen een lange file de stad uit. Ook in de binnenstad keert de rust langzaamaan weer terug. Tientallen boeren die hun tractoren aan de andere kant van de stad, in de buurt van de Dagelijkse Groenmarkt, hadden gestald op de tramrails zijn inmiddels vertrokken.


Boer hoort niet in Den Haag

Boer Galesloot

Foto van 'Quincy Brouwer'

GISTEREN

Boeren protesteerden woensdag voor de tweede keer grootschalig Metro volgde boer Galesloot, die kwam ‘per boot’ naar Den Haag. 

Het eerste wat opvalt bij het naderen van het Malieveld is een grote boot met spandoek. Daarop de tekst In de boot genomen door deze regering! Wij verzuipen in de regels!Maar hoe komt een boot in godsnaam terecht op een grasveld in Den Haag en wat heeft het te zoeken bij een boerenprotest?

Dichterbij gekomen blijkt dat er middenin de boot een groene tractor staat. Een groepje mannen keuvelt onder het genot van een biertje gezellig rond het flinke vaartuig. „Het is een amfibievoertuig, legt eigenaar André Galesloot (45) uit. „Je kan er dus zowel op de weg mee rijden als op het water mee varen”, vervolgt de melkveehouder uit Weesp. Hij heeft het voertuig zo’n vijftien jaar geleden met een aantal vrienden in elkaar gezet. „We hadden een oude boot liggen, maar we wisten niet hoe wij hem moesten vervoeren. Toen kwamen we op het idee om er een oude trekker in te bouwen. Zo kunnen wij hem altijd overal mee naar toe nemen en in het water leggen.” En dus ook naar het boerenprotest in Den Haag.


Wilders: meer of minder stikstofregels?

Wilders: meer of minder stikstofregels?

Wilders: meer of minder stikstofregels? / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

PVV-leider Geert Wilders richtte zich tot de protesterende boeren in Den Haag met de vraag: „willen jullie hier, in deze stad, meer of minder stikstofregels?" Het antwoord was een luidkeels „minder!", „nou, dan gaan we dat regelen."

Het was een variatie op de vraag die Wilders vijf jaar geleden stelde over Marokkanen in Nederland, die hem voor de rechter deed belanden wegens groepsbelediging.

„Ik kom net van de rechtbank in Amsterdam, vanwege een vraag die ik heb gesteld, die misschien niet mocht", aldus Wilders tegen de betogers op de Koekamp. „Maar ik dacht, weet je wat, ik ga vanmiddag opnieuw een vraag stellen."


Huurder Ruinerwold vast voor vrijheidsberoving

De boerderij waar het gezin negen jaar lang verbleef, vanuit de lucht gezien / ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

GISTEREN

Josef B., huurder van de boerderij in Ruinerwold waar een gezin negen jaar werd opgesloten, wordt verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving. Dat maakt het OM bekend.

Deze week werd Nederland opgeschrikt door een verhaal dat gemakkelijk als filmscript zou kunnen dienen. In het Drentse dorp Ruinerwold werd een gezin gevonden dat negen jaar afgeschermd van de rest van de wereld zou hebben geleefd. Sinds 2010 zouden vader en zijn zes kinderen niet meer buiten zijn geweest.

De 58-jarige huurder van het pand, Josef B., werd maandag opgepakt. In eerste instantie omdat hij het onderzoek belemmerde. Woensdag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat de man wordt verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving en het benadelen van de gezondheid van anderen.


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

15 OKT 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Publiek tijdens Bevrijdingspop, het oudste bevrijdingsfestival van Nederland.

Kabinet en Tweede Kamer pleiten voor officiële vrije dag op 5 mei

„Laten we het voor elkaar proberen te boksen”, liet Rutte optekenen. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het kabinet en de Tweede Kamer willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk Nederlandse werknemers voortaan een dag vrij hebben op Bevrijdingsdag. Premier Rutte zei woensdag in de Kamer dat Minister Koolmees van Sociale Zaken met werkgevers en werknemers in overleg gaat over een jaarlijks doorbetaalde vrije dag op 5 mei.

Het CDA, de SP, GroenLinks, de ChristenUnie, de PVV en de PvdA reageerden positief op het voorstel van regeringspartijen VVD en D66.

Niet aan de politiek


Treinwifi moet nog sneller, maar kan dat ook?

Treinwifi moet nog sneller, maar kan dat ook?

Het internet in de trein moet een stuk beter, vinden CDA en ChristenUnie. /ANP

Foto van 'Ista van Galen'

GISTEREN

Het internet in de trein moet een stuk beter, vinden CDA en ChristenUnie. Een leuk idee, maar hoe haalbaar is dit?

Daar zit je dan. In de trein met je laptop op schoot. Klaar om nog even wat werk te verrichten, maar tot je grote frustratie komt hier weer niets van terecht: de wifi in de trein doet het voor de zoveelste keer niet goed.

Daar moet verandering in komen, vinden CDA en ChristenUnie. De verbinding is vaak te slecht, wat leidt tot veel frustraties onder reizigers. De partijen willen volgend jaar 1 miljoen euro steken in het verbeteren van de wifi in de trein. Deze week wordt het voorstel voorgelegd in een debat over de begroting van onder andere infrastructuur. Er kan volgens de initiatiefnemers gerekend worden op steun van een meerderheid in de Tweede Kamer. Maar, kan die betere verbinding er ook echt op korte termijn komen?


Postbezorger hield 99 postzakken achter in eigen schuur

Postbezorger hield 99 postzakken achter in eigen schuur

Postbezorger hield 99 postzakken achter in eigen schuur. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De problemen rondom het postbezorgen in het Bredase Brabantpark zijn inmiddels opgelost. De bewoners van de wijk trokken begin augustus aan de bel, omdat zij hun post niet of slechts deels op de mat kregen. Wat blijkt? Een postbezorger hield deze poststukken verborgen in zijn eigen schuur. Het zou gaan om 99 postzakken.

PostNL was bekend met de problemen. Het bedrijf zegt veel klachten te hebben ontvangen uit postcodegebied 4817. Een woordvoerder van de postdienst liet tegenover het AD weten dat er een onderzoek werd ingesteld, waarna bleek dat een wijkbezorger maar liefst 99 zakken post, goed voor duizenden brieven en pakketen, had achtergehouden.

Nooit eerder


Proces Wilders uitgesteld tot begin december

Proces Wilders uitgesteld tot begin december

De politicus en zijn advocaat hadden wederom om aanhouding van de zaak gevraagd./ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het gerechtshof Den Haag heeft de voortzetting van het hoger beroep in het 'minder Marokkanen'-proces van Geert Wilders uitgesteld tot 9 december. 

Voor de nieuwe zitting wil het gerechtshof worden geïnformeerd over 'aanvullende stukken die betrekking kunnen hebben op de vervolgingsbeslissing' van de PVV'er.

Bewijs


Remkes en Rutte waarschuwen boeren: Hou je aan de afspraken

Remkes en Rutte waarschuwen boeren: Hou je aan de afspraken

Vanwege de grote drukte bij het boerenprotest, besloot de politie in de loop van de dag de A12 af te sluiten./ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De demonstrerende boeren houden zich niet aan de vooraf gemaakte afspraken en dat is onacceptabel en gevaarlijk voor inwoners en winkelend publiek. Dat zegt burgemeester Johan Remkes van Den Haag woensdag in een verklaring.

Remkes roept de boeren op om zich aan de aanwijzingen van de politie te houden en de gemaakte afspraken wel te respecteren. Premier Rutte en minister Grapperhaus deden eenzelfde oproep.

Afgezette zone


Italië wil criminaliteit bestrijden met 'superpinbonus'

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Zwart werken is een probleem in tal van landen, ook in Italië. De regering wil deze vorm van criminaliteit nu ook gaan bestrijden en doet dat op een bijzondere manier.

Vanaf begin 2021 zullen er zogenaamde superbonussen worden uitgekeerd door de overheid aan Italianen die elektronisch gaan betalen in sectoren waar dat minder gebruikelijk is en nu nog veel in cash wordt gehandeld.

Loodgieter


Rotterdam wil de hoogte in met gebouw van 250 meter

De skyline van Rotterdam/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Projectontwikkelaars kunnen in het centrum van Rotterdam en daarbuiten hoger gaan bouwen. Waar nu 200 meter nog het streefmaximum is, wordt dat 250 meter. "Over 10 jaar moet het eerste gebouw van 250 meter er kunnen staan’’, zegt bouwwethouder Bas Kurvers (bouwen en wonen). Hij presenteerde woensdag de Hoogbouwvisie 2019 van de havenstad voor de komende jaren.

Nog hogere gebouwen zijn nodig omdat Rotterdam er tot 2040 50.000 nieuwe woningen bij wil krijgen. Het centrum van de stad wordt uitgebreid met de gebieden Pompenburg en Rijnhaven, waar bouwers tot maximaal 200 meter mogen gaan. De bouwambities van het college krijgen al vorm met de bouw van de Zalmhaventoren. In oktober vorig jaar is begonnen met de bouw van de 215 meter hoge woontoren, het hoogste gebouw van Nederland.

Feyenoord City


Stint-debat: 'Had nooit op de weg gemogen'

Bloemen op de plek waar vorig jaar het Stint-ongeluk plaatsvond/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De veiligheid moet op de eerste plaats komen, ook bij het toelaten van nieuwe voertuigen op de weg. Dat zeggen partijen in de Tweede Kamer na het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de toelating van de elektrische bolderkar de stint.

„Verkeersveiligheid moet gewoon op één staan bij de toelating van nieuwe voertuigen op de weg", zegt CDA-Kamerlid Wytske de Pater. „Het OVV-rapport laat zien dat die veiligheid uit het oog is verloren." Volgens het CDA moet de politiek lessen trekken uit het rapport.

Keuren voertuigen


Likeability of3

Playboymodel wil president Kroatië worden: Perfecte kandidaat

De Kroatische vlag/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

In de Verenigde Staten strijden momenteel de Democraten om een nominatie als president, maar niet alleen daar is de verkiezingsstrijd begonnen. Ook in Kroatië komen er verkiezingen aan. 

Playboymodel Ava Karabatic heeft aangegeven zich kandidaat te stellen als president, zo kondigde ze aan op social media. De 31-jarige heeft een paar voorstellen die binnen Kroatië voor de nodige opschudding zullen zorgen.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of5

Duitser gebruikt vuurwerk tegen mollen en raakt zwaargewond

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Een mollenplaag teisterde het Duitse stadje Bad Sulza. Dus werd er een gemeentewerker ingeschakeld om ze te bestrijden en die deed dat op zijn geheel eigen manier.

De 47-jarige man ging naar het mollenveldje met een aantal rotjes. Deze stopte hij in de gaten in de grond en stak ze vervolgens aan. Maar in plaats van dat de mollen werden getroffen, was de man zelf het slachtoffer.

Voet en ogen


lol
user_83a0b65530392d76888a793a548d4b49ea8e45b1_avatar