Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 9 mei 2019
Leestijd: 1 minuut

Ongeneeslijke hondenziekte gevonden in Nederland

Een ongeneeslijke hondenziekte die in zeldzame gevallen ook mensen ziek kan maken, is aangetroffen bij diverse honden van een Nederlandse fokker. De ziekte heet brucellose en wordt veroorzaakt door de bacterie Brucella canis, zo meldt de NOS.

Ontstekingen

Brucellose kan bij honden leiden tot veel ontstekingen op verschillende plekken en in het geval van vrouwtjes tot miskramen en bij mannen tot aantasting van de geslachtsorganen, hetgeen gepaard gaat met ontzettend veel pijn.

De honden waarbij de ziekte is aangetroffen hebben een spuitje gekregen. Verder wordt er nog gezocht naar mensen die een pup van de fokker hebben gekocht, om te kijken of deze honden ook de ziekte hebben.

Zelden naar mensen

Het komt zelden voor dat de ziekte ook overslaat naar mensen, dat zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Er zijn de voorbije halve eeuw mondiaal gezien wel een aantal gevallen bekend, maar het is dus heel zeldzaam.

In 2017 waren er ook al een paar gevallen van besmette honden in Nederland, maar deze waren geïmporteerd vanuit Oost-Europa. Dit is de eerste uitbraak in lange tijd onder in Nederland geboren honden. De ziekte komt dan ook eigenlijk nooit voor in Noord- en West-Europa.

De NVWA heeft een waarschuwing uitgestuurd naar alle Nederlandse dierenartsen. Brucellose wordt via lichaamssappen zoals sperma, ontlasting, speeksel, de placenta, vruchtwater en moedermelk overgedragen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.