In het nieuws

Nieuw: leren via Instagram Live: #vakmanbedankt!

ROC-studenten Jael en Reef kijken gewoon op hun telefoon naar vakman Maikel in actie, docent Badr Moustaïne kijkt over hun schouders mee.

Foto van 'Iris Hermans'

13 MEI 2019

Nieuw: onderwijs van vakmensen in het veld met behulp van interactieve helm en Instagram Live: „vakman, wat doet u nu?”

Vakman Maikel

Telefoon in de handen, oortjes in, Instagram aan en gaan met die live-verbinding. De Bouwkunde-studenten van het ROC van Amsterdam zitten er helemaal klaar voor, evenals elektricien Maikel de Goede van Breedveld & Schröder uit Almere. Al staat hij, met zijn blauwe interactieve helm op en gereedschap in de hand ergens in het land, en op het punt de studenten te laten zien hoe je een laadpaal voor elektrische hybride auto’s installeert.

„Ik heb geen Instagram...” roept een jongen achterin. „Oh nee hè, mijn telefoon is stuk”, panikeert een meisje voorin. Docent en opleidingscoördinator Badr Moustaïne blijkt de pragmatische redder in nood. „Kijk gewoon even bij je buurman.”

Het is een open Instagram-account, dus iedereen die wil, kan operatie laadpaal live volgen, maar het zijn op deze vrijdagmiddag voornamelijk ROC-studenten, wat ook op te maken valt uit de chatdynamiek. „Badr heeft sixpack”, schrijft een student. Er wordt gelachen, zowel op de chat als in het lokaal. Hun docent leest het, strijkt over zijn overhemd waaronder best een zespak spieren kan zitten, en lacht ook.

Alles vragen

Het duurt even voordat de verbinding goed is (’Ik hoor je wel vakman, maar ik zie je niet’), maar dan hebben ze ook wat: een vakman in het veld aan wie ze alles via de chat mogen vragen. En dat doen ze. Hoeveel palen hij op een dag installeert (gemiddeld twee) en hoeveel-ie weegt, de paal dan (drie kilo). Maar ook wat nou het leukste van zijn werk is. „Alle verschillende mensen en plekken waar ik kom.”

De vraag ’kan je er ook een telefoon mee opladen?’ kan rekenen op een ’nee natuurlijk niet, heb je het IQ van een kind ofzo?!’ Vakman De Goede reageert een stuk rustiger (maar nee, natuurlijk niet).

„Hoeveel verdien je?”, popt op in beeld en de vraag wordt net als alle andere vragen door het team van Klassewerk, zoals deze pilot heet, aan Maikel gesteld, die het via zijn helm hoort. „1800 euro per maand, veel te weinig”, antwoordt de elektricien met een grijns. De studenten reageren verdeeld, waarvan het misschien maar goed is dat de vakman op locatie dit niet kan horen. „Wat? Wat een zielig leven...” tot „Dat is best oké, toch?” en „Ik heb een tip voor hem: als zzp’er pak je meer dan het dubbele.”

In het volgende halfuur zien de studenten hoe de vakman alle draadjes, zowel in de paal als in de meterkast van de particulier voor wie de laadpaal wordt geïnstalleerd, op elkaar aansluit.

Hij legt alles geduldig uit en net zoals met natuurdocumentaires en voor sommigen ook kookprogramma’s, heeft het wel iets rustgevends. En je steekt er wat van op, erkent docent Moustaïne de meerwaarde van deze innovatieve educatievorm. „Zoiets als dit kun je nooit uit de boeken leren.”

Of de vakman zelf een laadpaal heeft? „Helaas nog niet. Ik ga van hot naar her en installeer ze door het hele land, maar mijn werk is nog niet rendabel genoeg om zelf een elektrische hybride auto te kopen.”

Duimen omhoog

Dan is hij klaar voor vandaag. Vele duimen omhoog, applaushanden, #vakmanbedankt! en zelfs een hartje komen voorbij. De vakman steekt nu zíjn duim omhoog. „Graag gedaan, hoor, en veel succes met jullie opleiding, misschien worden we ooit wel collega’s!”

Studenten Reef Schemmekes (19) en Jael de Heij (20) doen hun oortjes weer uit en leggen hun telefoon neer. „Deze manier van leren is anders dan normaal, omdat je er nu bijna letterlijk met je neus bovenop zit en dat is leuk”, vindt Reef die na deze opleiding voor bouwtechnische bedrijfskunde gaat. Grootste verschil met YouTube-filmpjes is de mate van interactie. „Via Instagram Live kun je alles direct vragen.”

Hij heeft geen vraag gesteld. „Wanneer het bijvoorbeeld zou gaan over beton storten, zou ik dat zeker wel doen, dat staat dichter bij me.” Dat is zo, beaamt toekomstig werkvoorbereider Jael die meerdere vragen stelde. „Ons vakgebied ligt meer op de bouwplaats, maar ook wij krijgen te maken met duurzaamheid in de vorm van laadpalen of bijvoorbeeld zonnepanelen, dit is een fijne manier om daarover te leren.”

Tijdens de les zie je ook dingen misgaan. Zo was iedereen er live getuige van dat de stroom er in het begin niet goed op zat. „Maikel zag de fout en liet meteen zien wat de oplossing was.” Zo’n interactieve helm zou ook door studenten zelf kunnen worden opgezet tijdens hun stage bijvoorbeeld, mijmert de ambitieuze Jael. „Zo weet je me-teen of het iets voor jou kan zijn.”

RSPCT

Wat ze van vakman De Goede vonden? Relaxte gast, knikken ze beiden. „Geen stresskip, hij legde alles rustig uit.” Ook docent en opleidingscoördinator Badr Moustaïne, die zelf Bouwkunde op de TU Delft studeerde en midden in zijn promotieonderzoek zit, is enthousiast over deze lesmethode die hij ’leuk en leerzaam’ noemt. „In de toekomst worden alle nieuwe huizen opgeleverd met een laadpaal voor de deur en dat maakt het onderdeel van de woningbouw en dus ook voor onze opleiding interessant.”

Het viel hem op dat iedereen netjes was en de vakman met respect benaderde, al was er ook iemand die schreef dat de vakman zijn laadpaal ergens (’...’) in kon steken. Tja, haalt hij zijn schouders op, „kwajongensstreken houd je niet tegen.”

Over Klassewerk

91 procent van de MBO-studenten lijkt het leerzaam om les te krijgen van vakspecialisten uit de praktijk. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd onder studenten van ROC Amsterdam en mboRijnland, die deelnemen aan de pilot ‘Klassewerk’. Dit initiatief van Volkswagen Bedrijfswagens is een nieuwe lesmethode waarbij leerlingen via Instagram Live les krijgen van verschillende vakspecialisten uit het werkveld.

Op deze manier wil het bedrijf bijdragen aan de ontwikkeling van de volgende generatie vakmensen.Via een interactieve helm beantwoorden de vakspecialisten die bijvoorbeeld zonnepanelen aanleggen, beton storten of zoals in de pilot een laadpaal installeren, vragen, die de studenten via Instagram stellen, real-time terwijl ze aan het werk zijn. Klassewerk vult hiermee het huidige praktijkonderwijs aan, biedt een oplossing voor de groeiende behoefte aan actuele kennis over innovatie en duurzaamheid in het MBO-onderwijs en verbetert het beroepsperspectief van studenten. Vakspecialisten en docenten uit heel Nederland met verschillende disciplines kunnen zich vanaf nu aanmelden op de website, voor het vervolg van de pilot.

BEKIJK OOK


303 Lille-supporters opgepakt in Amsterdam

303 Lille-supporters opgepakt in Amsterdam

Zeker driehonderd voetbalsupporters van Lille OSC zijn aangehouden bij metrostation Strandvliet in Amsterdam Zuid-Oost. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

In Amsterdam zijn dinsdagmiddag 303 supporters van de Franse voetbalclub Lille OSC aangehouden. 

Zij zijn niet aanwezig bij het duel van hun club tegen Ajax. De arrestanten werden afgevoerd naar verschillende cellencomplexen verspreid over Amsterdam en zitten vast tijdens de wedstrijd, meldt de politie.

Onderzoek vergt tijd


VS klagen klokkenluider Snowden aan om boek

VS klagen klokkenluider Snowden aan om boek

Het nieuwe boek van Snowden: Onuitwisbaar. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Dinsdag is door de Verenigde Staten een rechtszaak aangespannen tegen klokkenluider Edward Snowden, die eerder voor de National Security (NSA) werkte. 

Dit vanwege de publicatie van zijn nieuwe boek Onuitwisbaar, die volgens de VS in strijd is met de geheimhoudingsovereenkomst.

Opbrengsten niet naar Snowden


Hagenaar (71) dood, mogelijk na mishandeling

Hagenaar (71) dood, mogelijk na mishandeling

De politie doet onderzoek. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

In Den Haag is een 71-jarige man bezweken aan verwondingen die hij maandag vermoedelijk heeft opgelopen door een mishandeling.

De man overleed in een ziekenhuis nadat hij eerder in zijn huis aan de Blois van Treslongstraat onwel was geworden en gereanimeerd moest worden.

Groepje jongeren


Engels stel houdt geslacht baby al 17 maanden geheim

Engels stel houdt geslacht baby al 17 maanden geheim

Foto: Unsplash

Foto van 'Metro'

3 UUR

In Engeland houdt een stel het geslacht van hun baby al 17 maanden lang geheim, omdat zij het kind genderneutraal willen opvoeden.

De ouders willen baby Anoush de kans geven om zich „zelfstandig als jongen of meisje te ontwikkelen.” De vader en moeder van het kindje lieten dit weten in het BBC-programma Inside Out.

Bevooroordeelde wereld


Urgentie mensenhandel groeit, maar slachtoffers zijn onzichtbaar

Urgentie mensenhandel groeit, maar slachtoffers zijn onzichtbaar

Politieke partijen PvdA en CU willen jaarlijks tien miljoen euro extra uittrekken om mensenhandel te bestrijden. Is dat genoeg? /Unsplash

Foto van 'Roos Ravensbergen'

VANDAAG, 19:26

Politieke partijen PvdA en CU willen jaarlijks tien miljoen euro extra uittrekken om mensenhandel te bestrijden. Is dat genoeg?

„Tien miljoen is wel het minimale dat geïnvesteerd zou moeten worden”, zegt Tamme de Leur, expert mensenhandel. Hij is directeur van MetaStory instituut en voorzitter van SVIAM, twee organisaties die zich inzetten voor de bestrijding van mensenhandel. „Het is een mooi begin, maar zelfs met het dubbele zou je niet alle slachtoffers vinden.” Volgens hem is er naast veel geld, ook veel kennis en vooral veel samenwerking tussen organisaties nodig.

Professor Conny Rijken, hoogleraar mensenhandel aan de Tilburg University, deelt die mening. „De aanpak van mensenhandel is breed. Het is een combinatie van preventie, politieacties en opvang. 10 miljoen is dan niet heel veel. Er is geen precies prijskaartje aan te hangen, maar het is vooral van belang dat zo’n investering structureel is en niet incidenteel. Er moet op lange termijn geïnvesteerd worden om dit probleem aan te pakken.”


Prinsjesdag: wat verandert er allemaal voor jou in 2020?    

Wat zit er allemaal in het koffertje van Wopke? /ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

VANDAAG, 19:00

De derde dinsdag van september zit erop en er kwamen een hoop nieuwe plannen voorbij. Het gaat uitstekend met de Nederlandse economie en de beloofde lastenverlichting voor huishoudens moet er aan het begin van het nieuwe decennium écht gaan komen. 

Het kabinet is in elk geval enorm wat van plan en komt met een fors pakket aan investeringen, maatregelen, lastenverlichtingen en bezuinigingen. Deze zijn allemaal terug te lezen in de Miljoennota van 2020 en de samenvatting. Heb jij geen zin om honderden pagina's door te spitten of ben je het overzicht kwijt? Deze negen Prinsjesdagplannen vielen Metro het meeste op.


Moeder dode baby Sloterplas moet naar rechter

Moeder dode baby Sloterplas moet naar rechter

Een rechter loopt door de gang van de rechtbank in Rotterdam. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 17:39

De vrouw die in 2016 haar dode baby achterliet bij de Sloterplas in Amsterdam moet zich volgende week voor de rechter verantwoorden.

Het Openbaar Ministerie houdt haar verantwoordelijk voor het wegmaken en/of verborgen houden van haar kindje. Volgens een OM-woordvoerder wordt de vrouw niet meer verdacht van het doden van haar baby, een jongetje.

Gevonden in een sporttas


Universiteit Gent stap dichter bij genezing hiv

Universiteit Gent stap dichter bij genezing hiv

Het bloedmonster wordt getest van een student die zich heeft aangemeld voor een gratis hiv-onderzoek aan de Universiteit van Manila op 13 september 2019.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 15:29

Aan de Universiteit van Gent zijn wetenschappers een stap dichterbij de genezing van hiv gekomen. Patiënten kunnen het virus met medicijnen tegenwoordig goed onder controle houden.

Maar voor volledige genezing moet ook de kleine hoeveelheid restvirus die in het lichaam blijft bij therapie helemaal worden verwijderd.

Volledig genezen


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Marathonzwemmer breekt Kanaalrecord: Ben nu behoorlijk moe

Sarah Thomas/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:49

Een Amerikaanse marathonzwemmer heeft geschiedenis geschreven door vier keer achter elkaar het Kanaal over te zwemmen. De 37-jarige Sarah Thomas deed ongeveer 54 uur over de tocht, bericht de BBC.

Thomas is eerder genezen van borstkanker. Ze droeg haar zwemtocht op aan alle overlevers. De vrouw begon zondagochtend vroeg aan haar recordpoging en rondde die dinsdag af. Ze vertelde na haar aankomst in Dover dat ze nu van plan is de rest van de dag te slapen. „Ik ben nu behoorlijk moe."

209 kilometer


Koning baart opzien met baard bij Troonrede

Koning Willem-Alexander/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 13:49

Normaal wordt er gelet op de opvallende hoedjes tijdens Prinsjesdag, maar deze keer werd er iets lager gekeken. Naar de kin om precies te zijn.

En in het bijzonder de kin van koning Willem-Alexander. Van zijn kin was alleen niet heel veel te zien, want er zat een laagje haar overheen. De baard van Willem-Alexander staat er nog en is niet weggeschoren. Hoogstens wat korter gemaakt.

Troonrede


Veegt gemeente Apeldoorn roetveegpiet onder de mat?

Veegt gemeente Apeldoorn roetveegpiet onder de mat?

Gemeente Apeldoorn doet Zwarte Piet in de ban bij de intocht dit jaar. Dit melden zij opvallend genoeg tijdens Prinsjesdag. Foto: ANP - Jeroen Jumelet

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 13:29

Terwijl de landelijke media druk zijn met het reilen en zeilen rond Prinsjesdag, publiceert de gemeente Apeldoorn een opvallend persbericht met hun standpunt in de pietendiscussie.

In het persbericht staat dat Sinterklaas tijdens de landelijke intocht in Apeldoorn alleen wordt bijgestaan door roetveegpieten. De beslissing is in lijn met de NTR, die ook in het Sinterklaasjournaal de Zwarte Piet in de ban doet.

Uitfaseren


Een dode en gewonde bij steekpartij Den Haag

Politie in de Schilderswijk/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:44

Een van de twee mensen die dinsdagochtend in Den Haag werden neergestoken, is overleden. Dat maakte de politie dinsdag bekend.

Het andere slachtoffer is vervoerd naar het ziekenhuis. Over de identiteit van de slachtoffers is niets bekendgemaakt. Ook is het onbekend hoe het tweede slachtoffer er aan toe is.

De verdachte van de steekpartij is nog steeds voortvluchtig. Het gaat volgens de politie om een man van ongeveer 50 jaar. Het voorval vond kort na 10.00 uur plaats in de Paardenbergstraat, in de Schilderswijk. Het gebeurde in de buurt van een wijkcentrum.


Wat als alles misgaat? VVD komt met Designated Survivor-filmpje

Stef Blok/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 12:26

De designated survivor is sinds de gelijknamige serie een politiek begrip dat aan bekendheid heeft gewonnen. Dat blijkt ook uit het nieuwe VVD-filmpje.

Daarin wordt Stef Blok gepresenteerd als de designated survivor tijdens Prinsjesdag. De minister van Buitenlandse Zaken zit dinsdag als enige minister niet in de Ridderzaal tijdens het voorlezen van de troonrede door koning Willem Alexander.


Hoge Raad buigt zich over schorsen Brits parlement

Boris Johnson/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:14

Het hoogste Britse rechtscollege buigt zich vanaf dinsdag over de vraag of het schorsen van het Britse parlement voor vijf weken door premier Boris Johnson juridisch door de beugel kan. Vorige week oordeelden de hoogste rechters in Schotland dat de stap van de premier illegaal was.

Het hof in Edinburgh was hard in zijn oordeel. Johnson ging zijn boekje te buiten omdat de schorsing bedoeld is om het parlement te hinderen. Dat zou onder meer blijken uit de duur van de schorsing.

Bevoegdheden misbruikt


NVM heeft regisseur nodig voor oplossen wooncrisis

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 10:44

Het kabinet moet een of meer woningmarktregisseurs aanstellen om de wooncrisis aan te pakken. Daarvoor pleit makelaarsvereniging NVM op de ochtend van Prinsjesdag.

NVM is voorstander van een integrale benadering van de problemen op de woningmarkt, waarbij beschikbaarheid en betaalbaarheid samen worden bekeken. Daarvoor moet er volgens de NVM een aanvulling komen op de woonagenda van minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren, in de vorm van een woningmarktregisseur. Die moet rechtstreeks aan de minister rapporteren.

75.000 woningen bijbouwen


'Iran zal nooit in gesprek gaan met de VS'

Ayatollah Ali Khamenei/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 10:19

Iran wil nooit in gesprek treden met de Verenigde Staten over het oplossen van onderlinge conflicten. Dat heeft ayatollah Ali Khamenei dinsdag gezegd in een interview op de staatstelevisie.

„Iraanse vertegenwoordigers, op welk niveau dan ook, zullen nooit met Amerikaanse vertegenwoordigers spreken", aldus Khamenei. „Dat komt door hun beleid om ons zwaar onder druk te zetten. Als wij met ze in gesprek treden, slaagt dat beleid."

Alleen met alle landen


Twee doden en gewonde door ongeval Drenthe

Ambulance/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 09:34

Twee mensen zijn om het leven gekomen door een frontale botsing maandagavond tussen twee auto's op de N379 in Valthermond (Drenthe).

De slachtoffers zijn de 18-jarige bestuurder uit het dorp 2e Exloërmond en een 17-jarige uit Musselkanaal die ook in de auto zat. Een 36-jarige man uit Ter Apel, de bestuurder van de andere auto, raakte ernstig gewond, meldde de politie dinsdag.

Weiland naast de weg


Opvallende stijging ziekteverzuim bij leraren middelbare school

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 08:39

Het aantal ziekmeldingen op middelbare scholen groeit hard. En dan gaat het in dit geval niet om leerlingen, maar om de leraren.

Doorgaans was het aantal werkuren dat niet ingevuld werd wegens ziekte van de docent vijf procent, maar afgelopen jaar was er een ongewone stijging naar 5,6 procent. Dat lijkt misschien geen baanbrekende stijging, maar VO in Ontwikkeling (Voion) vermoedt dat er meer aan de hand is, zo weet Het Algemeen Dagblad.

Dat heeft niet alleen te maken met de stijging van het ziekteverzuim op middelbare scholen, maar ook met het feit dat datzelfde cijfer op basisscholen juist dalende is. Dat is een trend die al drie jaar aan de gang is.