Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 15 mei 2019 / 13:19 uur

Nederlandse trainingsmissie Irak stilgelegd

De Nederlandse trainingsmissie in Irak is tijdelijk opgeschort in verband met ‘dreigingen’. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. De militairen mogen al sinds zondagavond de poort niet meer uit.

Vijftig militairen

In het kader van de strijd tegen terreurgroep IS neemt Nederland deel aan een internationale coalitie. Ongeveer vijftig Nederlandse militairen trainen in het noordelijke Erbil hun Koerdische collega’s.

Ze krijgen les in onder meer leiderschap en het beveiligen van grote gebieden. Verder is er nog een klein aantal Nederlanders actief in Bagdad. Hier worden Iraakse commando’s opgeleid. Al sinds 2015 trainen Nederlandse militairen hun Iraakse collega’s.

Commandant

Het besluit tot opschorting van de trainingsmissie is genomen door de commandant van de internationale coalitie. De woordvoerder kan niet verder ingaan op dreigingen. Volgens Duitse media zijn er indicaties over mogelijke aanvallen gesteund door Iran.

De woordvoerder kan niet verder ingaan op dreigingen. „In verband met de veiligheid kunnen we niet dieper ingaan op de specifieke veiligheidssituatie en de achtergronden van dit besluit." Volgens Duitse media zijn er aanwijzingen voor mogelijke aanvallen gesteund door Iran.

De Amerikanen halen een deel van hun diplomaten uit Bagdad en Erbil terug. Het gaat om personeel van wie de aanwezigheid niet dringend noodzakelijk is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlandse trainingsmissie Irak stilgelegd
Sluiten