Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 31 mei 2019
Leestijd: 1 minuut

Nederlandse gijzelaar gedood op de Filipijnen

Ewold Horn, de Nederlander die al jaren gegijzeld was, is op de Filipijnen gedood bij een poging te ontsnappen. Zijn ontvoerders van de islamitische terreurbeweging Abu Sayyaf schoten hem dood, meldt het Filipijnse leger op hun website.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat Horn is omgekomen, maar zegt de toedracht nog uit te zoeken. In een reactie zegt minister Stef Blok: „Ik ben geschokt door deze verschrikkelijke afloop en leef zeer met de familie van Ewold mee. Ik heb ook al contact met de familie gehad. Ik ga mijn Filipijnse collega om verdere opheldering vragen."

Vogels spotten

Horn zou hebben geprobeerd te vluchten toen het Filipijnse leger een aanval uitvoerde op het kamp waar hij vastzat, in de stad Patikul in de afgelegen zuidelijke provincie Sulu. Een van zijn bewakers heeft hem daarop gedood, aldus het Filipijnse leger. Zijn lichaam werd gevonden na afloop van het anderhalf uur durende vuurgevecht.

De Groninger Horn werd op 1 februari 2012 gegijzeld toen hij vogels aan het spotten was op een eiland van de Tawi Tawi-archipel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.