Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 14 mei 2019
Leestijd: 1 minuut

‘Nederlandse drugsaanpak onhoudbaar’

De Brabantse recherchechef Rienk de Groot stelt in NRC dat de zware georganiseerde misdaad in Nederland dermate ernstig is, dat de huidige aanpak niet meer afdoende is om de problemen te bestrijden. Het alleen tegenhouden is niet meer genoeg.

Volgens De Groot heeft de georganiseerde misdaad in Nederland zich de afgelopen vijftig jaar ontwikkeld tot ‘een robuust professioneel systeem’ dat een cruciale positie inneemt op criminele markten voor wiet, xtc en cocaïne.

Grondige evaluatie

„De cocaïnesmokkel is de grote versneller”, aldus De Groot. „Vanwege de grote winstmarges treden steeds meer criminelen toe tot die markt. Eenmaal in die markt is de kans dat ze ooit nog op een eerlijke manier hun geld verdienen heel klein.”

Om het verdienmodel van de drugshandel succesvol aan te kunnen pakken is volgens De Groot een grondige evaluatie van aanpak en beleid nodig door een brede commissie van wetenschappers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.