Metro
Metro Nieuws 12 mei 2019 / 07:32 uur

Nederlander vertrouwt nieuws op social media niet

Meer dan de helft van de mensen in Nederland vertrouwt social media niet als nieuwsbron. Dat blijkt uit onderzoek van NU.nl. Kranten, televisie en nieuwsapps worden als betrouwbaar gezien. Social media als nieuwsbron wordt door 56 procent van de mensen gewantrouwd.

Slechts 21 procent van de ondervraagden zegt wél op sociale media te vertrouwen als nieuwsbron. Een apart geval zijn de jongeren (18 tot 34). Zij gebruiken social media in veel gevallen als nieuwsbron (53 procent), maar slechts 3 procent vertrouwt social media ook echt.

Fake News

Nieuwsapps, zoals bijvoorbeeld NU.nl zelf, worden door een hoger percentage mensen als betrouwbaar beschouwd: 63 procent denkt dat die te vertrouwen zijn. Nog meer mensen hebben vertrouwen in kranten, radio en televisie: bijna 70 procent. Van al deze bronnen wordt volgens de nieuwsapp de televisie met 75 procent het meest gebruikt als nieuwsbron.

De nieuwssite deed ook onderzoek naar de twijfel over nepnieuws, waar 66 procent van de mensen zich echt zorgen over maakt. Bijna een derde van de ondervraagden meent dat ze nepnieuws direct van het echte kunnen onderscheiden: 32 procent zou nepnieuws herkennen.

Het volledige onderzoek kun je hier terugvinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlander vertrouwt nieuws op social media niet
Sluiten