Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 23 mei 2019
Leestijd: 1 minuut

NCTV: Kick Out Zwarte Piet niet terroristisch

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) stelt donderdag na een klacht van Kick Out Zwarte Piet (KOPZ), dat de organisatie nooit als een (links) extremistische of terroristische organisatie is beschouwd.

Polarisatie in de samenleving

De organisatie die protesteert tegen het stereotype beeld van Zwarte Piet had zich beklaagd over een vermelding in het Dreigingsbeeld Terrorisme 2017 dat de NCTV heeft uitgebracht. KOZP wordt daarin genoemd als activistische organisatie, wat volgens de NCTV betekent dat de organisatie binnen de grenzen van de wet probeert de politieke besluitvorming te beïnvloeden.

Dat KOZP toch wordt genoemd in de rapportage, komt doordat het Dreigingsbeeld Terrorisme ook in kaart brengt waar in de samenleving sprake is van polarisatie. De Zwarte Piet-discussie wordt daarom al jaren in de rapporten gemeld.

Blij met verduidelijking

KOZP zegt blij te zijn met de verduidelijking van de NCTV. Volgens de activisten droeg de vermelding in het rapport bij aan een klimaat waarin KOZP-demonstranten werden ‘gecriminaliseerd en gedemoniseerd’. De groepering zegt te zijn geïnspireerd door vreedzame protesten van mensen als Martin Luther King en Rosa Parks, twee gezichten van de strijd tegen segregatie van de Afro-Amerikanen in de Verenigde Staten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.