Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 5 mei 2019
Leestijd: 1 minuut

Minister: We zijn onverschillig over onze vrijheid

Ministers hebben op het Bevrijdingsfestival in Wageningen het belang van Bevrijdingsdag benadrukt, in het jaar dat de herdenking begint van 75 jaar bevrijding van de Nazi-bezetters. „In Nederland is onze vrijheid soms zo gewoon geworden, dat we er weleens onverschillig over kunnen zijn", aldus vicepremier Hugo de Jonge.

Vrijheid? Niet genoeg gevierd!

Volgens hem kan de vrijheid niet vaak genoeg worden gevierd. „De vrijheid om te mogen zijn wie je bent, te mogen houden van wie je wilt, en te mogen zeggen wat je denkt.” Hij roept op „onze vrijheid niet voor lief te nemen, maar dankbaar te koesteren, te beschermen, en door te geven. Door niet weg te kijken, maar in actie te komen als anderen in de verdrukking raken.”

Minister Ank Bijleveld van Defensie noemt de 75 jaar een mijlpaal, namelijk als een heel mensenleven in vrede, veiligheid en vrijheid. „Elk jaar raakt het einde van de Tweede Wereldoorlog verder van ons vandaan. Steeds minder mensen kunnen ons uit eerste hand vertellen hoe het was om te leven in angst en gevaar en met schaarste. Daarom is het zo goed dat we mijlpalen als deze vieren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.