Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 21 mei 2019 / 16:34 uur

May opent deur voor referendum over brexitdeal

De Britse premier Theresa May wil dat het parlement stemt over de vraag of er een referendum moet worden gehouden over de overeenkomst die zij sloot met de EU. Voorwaarde is dan wel dat die overeenkomst door het parlement wordt aangenomen.

May probeert begin volgende maand voor de vierde keer haar overeenkomst met de EU over de brexit door het parlement te krijgen en zei dinsdag in een speech dat er ‘belangrijke aanvullende aanpassingen’ zijn gedaan. Maar ze kondigde ook aan dat de zogenoemde backstop over de grens tussen Noord-Ierland en Ierland niet vervangen kan worden.

Brede steun

May zei ook dat Groot-Brittannië de EU niet zal verlaten als haar overeenkomst niet breed wordt gesteund in het parlement. „Een brexit is niet mogelijk, tenzij een deal over de partijen heen gesteund wordt."

„De nieuwe deal zal belangrijke wijzigingen inhouden om de economische en grondwettelijke integriteit van het Verenigd Koninkrijk te beschermen”, aldus May. „Het is belangrijk dat we de uitkomst van het referendum respecteren. Het grootste probleem vandaag in het Verenigd Koninkrijk is de politiek, en deze deal kan dat oplossen. Ik heb compromissen gezocht. Ik vraag aan jullie om dat ook te doen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
May opent deur voor referendum over brexitdeal
Sluiten