Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 2 mei 2019
Leestijd: 1 minuut

‘Matthijs verdient salaris in twee weken terug’

Get-Jan Hox, mediadirecteur van BNNVARA, wil dat er uitzonderingen komen op de salarisregel binnen de publieke omroep. Als dat niet gebeurt vreest hij Matthijs van Nieuwkerk, presentator van De Wereld Draait Door, kwijt te raken aan een commerciële omroep. Dit laat hij weten in een interview aan het AD.

Reclamegeld

Van Nieuwkerk verdiende vorig jaar 363.000 euro. Hox stelt dat de presentator dit dubbel en dwars waard is: „Als je ziet wat Matthijs betekent voor de schatkist, wat hij binnenhaalt aan reclamegeld (via de STER). Hij heeft zijn eigen salaris al na twee weken DWDD terugverdiend. Zijn beloning is dus verre van marktconform."

Het salaris van van Nieuwkerk bestaat nu uit de balkenendenorm – 130 procent van een ministerssalaris – aangevuld met een bedrag dat de contributieleden van de omroep betalen. Dat was een uitzonderingsregel voor „uitzonderlijke talen", maar die regel is inmiddels afgeschaft. Voor van Nieuwkerk geldt deze regel echter nog tot na de zomer van 2020, dan loopt zijn contract af.

Balkenendenorm

Binnen de publieke omroep mag straks geen enkele presentator meer verdienen dan 194.000 per jaar. Dit is de zogeheten balkenendenorm. Bij commerciële omroepen kunnen presentatoren een stuk meer verdienen. „Ik zou willen dat een aantal uitzonderingen gehandhaafd wordt. De kans bestaat dat we Matthijs kwijtraken. Dat is een grote zorg", aldus Hox.

Harde werker

Dat het salaris van van Nieuwkerk steeds weer in de discussie komt, stoort Hox. Hij noemt van Nieuwkerk „een harde werker en fenomenale presentator". Niet alleen de mediadirecteur, ook de presentator zelf stoort zich aan het debat rondom zijn salaris. „Hij kiest voor de koers om daar telkens niet op te reageren en dat siert hem, maar hij voelt het wel. Het zit hem dwars", legt Hox uit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.