In het nieuws

Kan Duncan blind op de bookies vertrouwen?

Hoe betrouwbaar is deze lijst? ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

16 MEI 2019

‘Duncan Laurence favoriet bij de bookmakers, de ‘kans’ dat hij wint is 30 procent’, dat klinkt natuurlijk allemaal fantastisch. Zeker met de halve finale van dinsdag achter de rug lijken de winkansen voor Nederland hoger en hoger te worden.

In de aanloop naar het Eurovisie Songfestival staren we ons stuk op lijstjes van wedkantoren. Zij zullen het wel weten toch? Lang niet altijd, zo blijkt.

Bookies onder de loep

Voor het Songfestivalmagazine deed ik al onderzoek naar de betrouwbaarheid van de bookies per jaar en de mate waarin zij de uiteindelijke winnaar goed voorspelden. Hiervoor is een imposante dataset samengesteld van tien jaar aan songfestivalvoorspellingen die zijn gekoppeld aan de daadwerkelijke resultaten. Hiervoor zijn de gegevens van Eurovisionworld door de jaren heen als leidraad genomen, op deze site is een samengestelde lijst te zien van de gemiddelde scores van 16 meest toonaangevende wedkantoren wereldwijd.

De bookmakers hebben er met hun voorspelling van de winnaar vaak naast gezeten; bij vijf van de tien edities werd de winnaar vlak voor de finale correct voorspeld. En dat is niet bijster accuraat, zeker niet als je bedenkt hoe serieus deze bookies genomen worden.

Moeten we ze dan volledig negeren? Ook niet. Hun voorspellingen zitten vaak in de buurt, maar lang niet altijd. In de meeste gevallen eindigt de favoriet van de wedkantoren wel in de top 3, dit gebeurde alleen in 2011 niet toen Frankrijk als winnaar getipt werd, maar uiteindelijk eindigde op een zeer teleurstellende vijftiende plaats. Hieronder is te zien hoe dit per jaar ging met tussen haakjes de daadwerkelijke eindpositie tijdens de finale.

In de helft van de keren werd zelfs vlak voor de finale de verkeerde winnaar voorspeld

Onderschatting en overschatting

De verschillen tussen de nauwkeurigheid van de wedkantoren per jaar wisselen sterk; vorig jaar was bijvoorbeeld niet heel sterk. Netta was maandenlang favoriet voor de eindzege, maar werd vlak voor de finale toch voorbij gestreefd door Cyprus. Oostenrijk werd verrassend derde, terwijl de wedkantoren van een summiere twintigste plek uitgingen. Als je de lijstjes en resultaten van de Songfestivals van 2012 tot en met 2018 onder de loep neemt, zijn niet alleen de verschillen per jaar groot maar ook de verschillen per land. Het ene land wordt structureel overschat, het andere land lijkt telkens onderschat te worden.

Hoe komt het dat Groot-Brittannië elk jaar tegenvalt? Omdat ze niet hele goede inzendingen hebben is een deel van het probleem, maar het heeft ook te maken met verwachtingen. Groot-Britannië is samen met Ierland een uitschieter, de Britse eilanden zijn in de periode 2012 tot en met 2018 elk jaar veel te hoog ingeschat door de bookmakers. En dit scheelt een hoop; 12 posities. En dat is op een deelnemersveld van 26 liedjes in de finale best een groot verschil. Andere landen die met overschatting te maken hebben zijn Malta, Finland, Spanje en Griekenland.

Een tegengesteld effect zie je aan de andere kant van de lijst. Albanië is het land dat laagste wordt ingeschat; zij eindigen juist 11 posities hoger in de finale dan de bookmakers voorspellen. Ook Noord-Macedonië, Moldavië, Wit-Rusland en Polen worden gemiddeld vier tot zeven plekken ‘te laag’ voorspeld.

Nederland en Zweden schatten ze nauwkeurig in; Ierland en Verenigd Koninkrijk niet ©Jelmer Visser

Nauwkeurigheid en Nederland

Omdat de moyennes van onderschatting en onderschatting elkaar opheffen (20 plekken te hoog in 2013 en 20 plekken te laag in 2014 is gemiddeld nul), is op de kaart te zien in welke mate de daadwerkelijke resultaten afwijken van de bookmakerslijstjes vlak voor de finale. Hierin wordt dus geen onderscheid gemaakt tussen een te hoge of een te lage inschatting.

Hoe zien deze scores eruit voor Nederland? Vrij goed, zo blijkt. Bookmakers zijn niet erg goed in het voorspellen van de landen die eerder genoemd werden, maar Nederland lijken ze behoorlijk accuraat in te schatten. In de afgelopen zeven edities waarin Nederland vijfmaal de finale haalde, zaten ze er nooit meer dan twee posities naast. Dit maakt Nederland het land dat de bookmakers het meest nauwkeurig voorspellen van allemaal; gemiddeld zitten ze er slechts een plek naast. Goed nieuws voor de kansen van Duncan, maar deze ene positie verschil zou dit jaar natuurlijk een bittere teleurstelling zijn.

In 2013 voorspelden ze een achtste plek voor Anouk en ze werd negende, het jaar erop eindigden de Common Linnets tweede terwijl ze op de derde plaats stonden bij de bookies. Og3ne in 2016 eindigde, precies zoals voorspeld, elfde. En ook vorig jaar was het in de buurt Waylon werd 18e terwijl de wedkantoren hem op een negentiende plaats hadden ingeschat.

Er is overigens een land dat net zo nauwkeurig wordt ingeschat als Nederland en dat is Zweden; de grootste concurrent van dit jaar. België, Israel en Frankrijk wijken ook aanzienlijk minder af dan gemiddeld. Oekraïne doet dit jaar weliswaar niet mee, maar behoorde in andere jaren ook tot de landen die een kleine afwijking met de realiteit vertoonde.

De bookmakerslijst op woensdagavond ©Eurovisionworld

Alles draait om geld

Wedkantoren zijn geen liefdadigheidsinstellingen met een glazen bol die ons de meest accurate voorspellingen bieden, het zijn bedrijven die zoveel mogelijk geld willen verdienen. Bovendien zijn de mensen die geld inzetten op het Songfestival ook geen dwarsdoorsnede van de Europese televisiekijker of vakjury. In bepaalde landen wordt meer gegokt dan in andere landen en vanuit een emotionele chauvinistische overweging zetten deze mensen meer geld in op hun eigen land.

Dit verklaart ook direct de overschatting van landen als Groot-Brittannië en Ierland. Geld inzetten op sport (zoals paardenrennen en voetbal) wordt hier veel meer gedaan dan in andere landen. Deze twee landen staan wereldwijd op de derde en vierde plek als het gaat om jaarlijkse gokverliezen per hoofd van de bevolking. Ook andere landen met een rijke goktraditie zoals Finland en Malta passen in dit patroon.

De vreemde eend in de bijt hierin is Australië, dit zijn de grootste gokkers van de planeet maar op een of andere manier zie je dit niet terug in deze lijst. Dit kan allerlei oorzaken hebben; Australië doet nog niet zo lang mee aan het Songfestival of misschien geven Australiërs hun geld liever uit in het casino.

Aan de andere kant van de medaille zie je vooral Slavische landen terug met een laag inkomen. Albanië, Moldavië en Wit-Rusland behoren tot de landen die het meest onderschat worden. Afgelopen dinsdag ‘verraste’ Wit-Rusland bijvoorbeeld door zich te plaatsen voor de finale. Op de bookmakerlijstjes bungelde deze inzending echter ergens in de onderste regionen. België, Portugal en Hongarije stonden een stuk hoger, maar haalden het niet. En dit is niet de eerste keer dat Wit-Rusland ‘onverwacht’ doorgaat.

Gaat Nederland het Songfestival winnen? De kans is in veertig jaar niet zo groot geweest en we stijgen na de halve finale van dinsdag weer bij de bookmakers voor wat het waard is. Maar of je je geld erop moet inzetten, blijft natuurlijk een gok.


Spelen met lego de nieuwe yoga: 'Heeft zelfde meditatieve werking'

Foto van 'Sarah Sitanala'

31 MIN

Het aantal jongeren dat te maken heeft met stress of een burn-out blijft maar toenemen. Een van de oorzaken? We ontspannen niet, of niet op de juiste manier. Nu komt Lego afgelopen week met een wel heel interessante tip: ‘Van spelen met lego word je zen’.

Met advertenties probeert Lego jongeren te bereiken om kenbaar te maken dat het spelen met lego vele gezondheidsvoordelen heeft. Zo laten zij door middel van een advertentie op Instagram zien dat een jonge vrouw geen innerlijke rust kan vinden door het uitvoeren van yoga-oefeningen, terwijl haar dat na het bouwen van een legoschip wel lukt.

Vorm van meditatie


Grote Nederlandse festivals in 2025 volledig afvalvrij

Grote Nederlandse festivals in 2025 zoveel mogelijk afvalvrij

Grote Nederlandse festivals willen in 2025 volledig afvalvrij zijn / ANP

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 16:00

Geen plastic krakende bekers meer onder je voeten, patat in bakjes waar compost van gemaakt kan worden, urine waar fosfaten uit worden gehaald om voedsel mee te kweken, schoon vervoer en dj’s die hun vluchten compenseren. Oftewel: volledig circulair. Dat willen negentien grote festivals in 2025 bereiken.

Het idee komt voort uit de zogenaamde Green Deal ‘Circular Festivals’, dat vrijdagmiddag op het Amsterdam Dance Event is ondertekend.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) was bij de onthulling aanwezig. „Voor onze planeet en voor een gezonde toekomst moeten we minder grondstoffen gebruiken en veel meer hergebruiken", zegt ze. „Circulariteit is de toekomst." Het ministerie investeert jaarlijks 80.000 euro om dit stimuleren. Het kabinet wil naar een economie zonder afval, in 2050. Festivals zijn een mooie doelgroep, vindt het ministerie, want jaarlijks trekken de festivals die meedoen aan de deal meer dan drie miljoen bezoekers.


Handhaving verbod rookruimtes in horeca vanaf 1 april

Handhaving verbod rookruimtes in horeca vanaf 1 april

Handhaving verbod rookruimtes in horeca vanaf 1 april / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 15:58

Het verbod op rookruimtes in de horeca wordt vanaf 1 april daadwerkelijk gehandhaafd. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) bekend gemaakt.

De Hoge Raad oordeelde eind vorige maand dat alle rookruimtes in de horeca verboden zijn. De uitzondering die tot die tijd gold, is ongeldig, luidde de uitspraak. Blokhuis liet toen al weten dat toezichthouder NVWA niet direct zou gaan controleren. „Handhaving van het verbod is praktisch niet van de ene op de andere dag in te zetten", zei hij toen.

De uitspraak van de Hoge Raad was een tegenvaller voor de horecasector, die met Blokhuis had afgesproken vanaf 2022 een einde te maken aan rookruimtes.


Eerste ruimtewandeling met uitsluitend vrouwen bij ISS

Christina Koch en Jessica Meir/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:15

Voor het eerst in de geschiedenis wordt een ruimtewandeling uitgevoerd door alleen vrouwen.

De Amerikaansen Christina Koch en Jessica Meir hebben vrijdag het internationale ruimtestation ISS verlaten. Aan de buitenkant van het zwevende laboratorium moeten ze een kapot onderdeel van een accu vervangen. Dat duurt ongeveer vijf uur.

Tijdens de laatste voorbereidingen, terwijl de vrouwen al in de luchtsluis van het ruimtestation zaten en hun pakken controleerden op lekkages, vlogen ze op een hoogte van 421 kilometer en met een snelheid van 27.597 kilometer per uur over Nederland. Het ISS kwam onder meer over Dordrecht en Nijmegen. Boven de Indische Oceaan begon de ruimtewandeling.


Likeability of3

'Zeker zeventig doden door Nederlandse bom in Irak'

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:09

Zeker zeventig burgers zijn in 2015 om het leven gekomen door een aanval van een Nederlandse F-16 op een autobommenfabriek van IS in het Iraakse Hawija. Dat meldt zowel de NOS als NRC op basis van bronnen.

In gebouwen en huizen rond de bommenopslagplaats zouden veel vluchtelingen hebben verbleven. Mogelijk was sprake van verouderde inlichtingen over het aantal omwonenden. De NOS en NRC hebben afgelopen zomer in Irak onderzoek gedaan naar het incident, en spraken daar met nabestaanden en autoriteiten.

23 kinderen


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of5

Boeren willen schade aan het Malieveld zelf herstellen

Malieveld/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:09

Boeren willen de schade die is ontstaan op het Malieveld in Den Haag zelf herstellen. Volgens Sieta van Keimpema van de Farmers Defence Force hebben diverse loonbedrijven zich gemeld om aan de slag te gaan.

„Na het protest hebben zich meteen vijf loonbedrijven bij ons gemeld die het veld weer in orde willen maken", zegt Van Keimpema. „Ook andere bedrijven zeggen al contact te hebben opgenomen met eigenaar Staatsbosbeheer. We gaan er alleen vanuit dat het vanwege de tijd van het jaar even zal duren voordat het veld weer ingezaaid mag worden. Wij hebben daar ook voorschriften voor. We gaan ervan uit dat dit ook voor Staatsbosbeheer geldt."

Compleet kapotgereden


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Verenigingskerk: Vader Ruinerwold had psychische problemen

Ruinerwold/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:39

De vader van het gezin dat in Ruinerwold een geïsoleerd leven leidde, had psychische problemen. Dat stelt de Verenigingskerk vrijdag in een persverklaring. Vader Gerrit Jan van D. was midden jaren tachtig kort lid van de Verenigingskerk, maar verliet in 1987 de organisatie.

Een broer van de man, Derk, is al lange tijd lid van de Verenigingskerk. „Ik heb sinds 1984 niets meer van mijn broer gehoord", zegt hij in de verklaring. De organisatie, ook bekend als de Moonsekte, kan verder niets zeggen over Josef B., de opgepakte huurder van het pand. Volgens de Verenigingskerk zijn er geen gegevens bekend waaruit blijkt dat hij op enigerlei wijze verbonden is geweest met de organisatie. De geloofsovertuiging van de Verenigingskerk werd in 1965 door de Zuid-Koreaanse dominee Sun Myung Moon naar Nederland gebracht.

De 67-jarige vader werd maandag met vijf meerderjarige kinderen gevonden in een huis in Ruinerwold, nadat een zesde aan de bel had getrokken. Dat zou een 25-jarige man zijn, die zijn verhaal zou hebben gedaan in een café in de Drentse plaats. De 58-jarige Josef B. is de huurder van het pand in Ruinerwold. Hij werd maandag aangehouden, aanvankelijk omdat hij het politieonderzoek belemmerde.


Via Schuldenwijzer krijg je inzicht in je schulden

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 10:29

Altijd al willen bijhouden hoe je schulden erbij staan? Dat kan voortaan met behulp van de in het leven geroepen Schuldenwijzer.

Mensen kunnen vanaf vrijdag snel en eenvoudig inzicht krijgen in actuele informatie over hun schuldenpositie. De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) en Stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders (SNG) hebben hiervoor de site Schuldenwijzer.nl gelanceerd.

Burgers kunnen hierop via de DigiD inloggen en vinden er alle beslagen die door gerechtsdeurwaarders zijn gelegd bij derden, zoals beslagen op loon en pensioen. Burgers met schulden vinden er ook de beslagvrije voet (het vermogen waarop geen beslag mag worden gelegd).


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Likeability of5

'9/11-achtige aanslag op Frankrijk voorkomen'

De Twin Towers/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:59

In Frankrijk is onlangs een terreuraanslag voorkomen die was geïnspireerd op de aanslagen van 11 september 2001, waarbij vliegtuigen in het World Trade Center in New York vlogen.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, zei tegen tv-zender France 2 dat op 26 september een man is aangehouden die met dat doel een vliegtuig wilde gijzelen. Hij zou nog op zoek zijn geweest naar een wapen.

Zestig aanslagen voorkomen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Rappe e-bolides en een zelfrijdende 'coolbus'

Directeur van Move Joost van Houwelingen in de ’coolbus’, ,,ik sta er zelf zo van te kijken!”

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 09:00

Bij de eerste mobiliteits-experience van Nederland chill je ‘m in de zelfrijdende schoolbus en snij je snoeihard de Tarzanbocht af in een Porsche(-simulator).

De crashfunctie is uitgeschakeld, stelt de Porsche-rijinstructeur gerust, al voelt het dan wel een beetje als bowlen met van die klepjes voor de gleuf. Nét iets minder ‘living on the edge’, al blijft het rijden in een Porsche over het circuit van Zandvoort toch echt een once-in-a-lifetime. ,,Iets afremmen voor de Tarzanbocht...” tipt hij. ,,Vernoemd trouwens naar de eigenaar van de camping die net onder het circuit lag, meneer Tarzan.” En dan weer vól gas op links, ,,voel je hoe hard je gaat in een Porschesimulator?”


Chaos in Mexico rondom arrestatiepoging zoon El Chapo

Chaos in Culiacán/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 08:49

Bij een poging van Mexicaanse politie om de zoon van de beruchte drugsbaron El Chapo te arresteren, is de nodige chaos ontstaan. Het is ook onduidelijk waar de zoon is.

Speciale eenheden hadden een grootse operatie opgezet om hem, Ovidio Guzmán, op te pakken. Ze werden echter verrast door het grote verzet waar ze op stuiten, dat ze zich terug besloten te trekken. Of ze tussendoor de zoon gepakt hebben, is onduidelijk.

Machinegeweren


Organisaties roepen minister op Afghaanse tolk te beschermen

Ank Bijleveld/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:09

Vakbonden, mensenrechtenorganisaties en tolken roepen vrijdag in een paginagrote advertentie op de achterkant van De Telegraaf minister Ank Bijleveld (Defensie) op een Afghaanse tolk te beschermen.

Het gaat om Farhad, die tolkte voor de internationale troepen in Afghanistan. Farhad kan elk moment worden uitgezet naar Afghanistan, waar hij volgens de organisaties zijn leven niet zeker is.

Bescherming bieden


Europeser dan met Lara Wolters wordt het niet

Europeser dan met Lara Wolters wordt het niet

Lara Wolters (PvdA).

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 08:00

In een vierdelige reeks worden nieuwe en onlangs begonnen Nederlandse leden en gezichten van het Europees Parlement voorgesteld. Wie zijn zij en wat drijft hen? Het slot: Lara Wolters van de PvdA.

Ze woonde en woont in Nederland en België. Zag scholen en Universiteiten van binnen in Brussel, Brugge, Straatsburg en Londen. Liep stage bij het Europees Parlement en werkte er als beleidsmedewerker al drie jaar. Noemt zichzelf ‘overtuigd Europeaan’. En heeft een Griekse vriend. Nee, meer Europees gaan we het echt niet krijgen. Daarom is Lara Wolters de afsluiter van de reeks nieuwe Nederlandse gezichten bij de EU.

Met dank aan Frans


Aantal meldingen seksuele uitbuiting daalt

Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:44

Het aantal meldingen van seksuele uitbuiting en mensenhandel is in 2018 flink gedaald. Dat blijkt uit de Slachtoffermonitor mensenhandel 2014-2018. In 2014 kwamen er nog 1255 meldingen binnen, dat daalde in de jaren erna tot 956 en vorig jaar waren het er 668.

Dat het aantal meldingen daalt, betekent volgens de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Herman Bolhaar, echter niet dat het aantal gevallen van mensenhandel daalt. Jaarlijks zijn er naar schatting 3000 Nederlandse slachtoffers van seksuele uitbuiting, onder hen 1300 minderjarigen. Er zijn 132 slachtoffers gemeld. 29 van de slachtoffers waren minderjarig. „Dat wil zeggen dat maar zo'n 2 tot 3 procent van de minderjarige slachtoffers in beeld is", staat in een verklaring van de rapporteur.

Beperkte zicht


Likeability of3

Auto met jerrycans rijdt politiebureau Kerkrade binnen

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:09

Een auto met daarin meerdere jerrycans is vrijdagochtend een politiebureau in Kerkrade ingereden. Er is geprobeerd om de auto aan te steken. Er ontstond een klein brandje, maar dat kon snel worden geblust.

Er raakte niemand gewond. De politie heeft een verdachte aangehouden. Het is niet bekend of dit de eigenaar van de auto is. Ook de identiteit van de aangehouden persoon is nog niet bekend.

Door de glazen pui


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Premier Mark Rutte tijdens het debat in de Tweede Kamer over de Turkse inval in Syrie.

Kamer vol vragen na deal van VS en Turkije

Premier Mark Rutte tijdens het debat in de Tweede Kamer over de Turkse inval in Syrie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In de Tweede Kamer zijn partijen blij met het tijdelijke staakt-het-vuren in het noorden van Syrië. Maar ze vragen zich af hoe het verder moet.

De Turkse president Recep Erdogan en de Amerikaanse vicepresident Mike Pence kwamen de rustperiode donderdag overeen.

Bufferzone


Jesse Klaver (GroenLinks) tijdens het debat met de Tweede Kamer over de aanpak van de stikstofproblematiek.

VVD en CDA onder vuur in stikstofdebat

Jesse Klaver (GroenLinks) tijdens het debat met de Tweede Kamer over de aanpak van de stikstofproblematiek. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In de Tweede Kamer vindt de linke oppositie dat de coalitiepartijen veel te weinig daadkracht tonen bij de aanpak van de stikstofcrisis. Vooral VVD en CDA moeten het ontgelden in het debat over de kwestie, omdat zij blijven volhouden dat er geen gedwongen sanering van de veehouderij komt.

„Ik ga geen gedwongen krimp van de veestapel meemaken", aldus CDA-Kamerlid Jaco Geurts. Zijn VVD-collega Mark Harbers wil evenmin verplicht snoeien in het aantal koeien of varkens. „We hebben geen veeprobleem maar een stikstofprobleem", zei de liberaal. Hij denkt dat met technische maatregelen zelfs met meer dieren de uitstoot kan worden verminderd.

Onvoldoende


Ook vader van gezin Ruinerwold aangehouden.
Likeability of5

Ook vader van gezin Ruinerwold aangehouden

Ook vader van gezin Ruinerwold aangehouden. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie maakt donderdagavond bekend dat de 67-jarige vader die dinsdag met zes meerderjarige kinderen werd gevonden in een huis in Ruinerwold, is aangehouden.

Volgens de politie wordt hij verdacht van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving, mishandeling in de zin van het benadelen van de gezondheid van anderen en van witwassen.

Tegen wil vastgehouden


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar