In het nieuws

'Je hoort er niet bij als je geen coach inschakelt'
Likeability of5

'Je hoort er niet bij als je geen coach inschakelt'

Voor alles is een coach. Foto: GettyImages.

Foto van 'Amarins de Boer'

24 MEI 2019

Of je nu wilt lachen, huilen, rouwen of trouwen; voor alles bestaat een coach. Deskundigen maken zich zorgen over de wildgroei aan mensen die anderen willen helpen. „Het wordt moeilijker om het kaf van het koren te scheiden.”

Vier jaar was Desiree Tonino (54) single. Omdat Tonino, zelf schrijfcoach, graag weer aan de man wilde, besloot ze een datingcoach in de arm te nemen. Die gaf haar nieuwe inzichten op het gebied van verwachtingen en haar eigen blokkades. „Ik zag tijdens de gesprekken met mijn coach in dat ík altijd degene was die een eind maakte aan dates. En dan niet vanwege het karakter van hem, maar vanwege zijn randvoorwaarden.” De coachingsessies hadden succes: binnen een paar maanden had Tonino een relatie en inmiddels woont ze samen.

Is je huis een troep, dan is er een opruimcoach. Twintigers met levensvragen kunnen naar een millennialcoach. En wie te veel in een tunnelvisie zit, kan naar een mentale coach. Om nog maar te zwijgen over de opvoedcoaches, lifestylecoaches en lachcoaches. Al wandelend, dromend of tussen de paarden, koeien of ezels kun je bereiken waar je naar verlangt.

'Je hoort er niet bij als je geen coach inschakelt'

Niet alleen bij coaches zie je toenemende belangstelling, ook in bijvoorbeeld de sportwereld kunnen ze de personal trainers niet aanslepen. Foto: Unsplash.

Gevaar

Een coach is, net als een journalist of makelaar, geen beschermd beroep, dus iedereen mag zich zo noemen. Dat zorgt ervoor dat het vak in de afgelopen jaar enorm populair is geworden en er een wildgroei is ontstaan van hobbyisten die zich coach noemen, zegt hoogleraar en executive coach Jan de Vuijst. „Als je zelf net ontslagen bent, kun je ontslagcoach worden. Mensen die een burn-out hebben (gehad), denken dat ze daardoor burn-outcoach kunt worden. Vaak alleen maar om hun eigen verhaal nog eens rustig te kunnen vertellen, wat betekent dat ze nog niet van hun burn-out af zijn.” Hij maakt zich zorgen. „Lang niet iedereen kent de literatuur of praktijk. Dat is een gevaar voor mensen die wat extra hulp kunnen gebruiken. Sommigen zijn kwetsbaar of zelfs beschadigd en daardoor makkelijk beïnvloedbaar.”

Stalker

Juliette Cremers uit Maastricht startte vorig jaar haar eigen bedrijf 123marryme, een bedrijf dat stellen een complete trouwervaring laat beleven, zonder de wettelijke verbinding. „Omdat het een relatief onbekend concept is in Limburg, schakelde ik de hulp in van een coach die mij kon helpen dit goed neer te zetten”, vertelt Cremers. In een Facebookgroep voor ondernemers vroeg ze naar een geschikte coach. Ze koos voor iemand die haar overtuigde met haar website en reviews. „Ze was achttien jaar ondernemer, had dus veel ervaring en zou mij goed kunnen helpen, dacht ik.”

Cremers deed een intake via Skype en na een goed gesprek besloot ze een traject te kopen van 3000 euro. Het traject bestond uit vier live-gesprekken, vier skype-gesprekken en vier keer huiswerk. „Ik begon vol goede moed, maar al snel kwam ik erachter dat het tussen m’n coach en mij niet matchte. Haar doel was mij in de ‘actiestand’ te krijgen, maar in die stand stond ik al. Ze kwam bijvoorbeeld met adviezen om cadeaubonnen te verkopen en mensen uit mijn directe omgeving te benaderen over mijn concept via WhatsApp en Facebook Messenger. Ik luisterde naar haar, maar voelde me een stalker. Niet prettig, want mensen moesten nog wennen aan mijn concept. De focus op ‘sales’ bleek niet goed te werken in dat stadium. Gelukkig waren er ook fijne tips en momenten. Mijn coach is een aardig persoon, maar de sessies voelden totaal niet afgestemd op mijn product en mij als mens.”

Kwaliteit

Exacte cijfers van het aantal coaches in Nederland zijn er niet, maar uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat ons land 63.000 coaches telt. Vijf jaar geleden waren dit nog zo’n 38.000. Voor vijftig euro sta je ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, en ook een website is zo gemaakt. Keurmerken voor coaches zijn er wel, maar worden niet door iedereen gebruikt. Dat zorgt ervoor dat je van tevoren niet altijd weet wat de kwaliteit is van de hulptroep die je inschakelt.

De Vuijst: „Sommige coaches komen met exotische, Aziatische filosofieën, maar weten niet meer dan een artikel uit het tijdschrift Happinez. Klankschaal en wierook worden erbij gehaald en dan wordt interessant gedaan vanuit eigen verbazing en verwarring.”

Leven lang leren

Naast het aanbod, neemt ook de vraag naar coaches toe. De nadruk ligt tegenwoordig op een leven lang leren, zegt onderzoeker en executive coach Tim Theeboom, gepromoveerd op ‘de effectiviteit van coaching in organisaties’. „Een paar jaar geleden was het een taboe en een teken dat je dagen binnen het bedrijf geteld waren. Een coach als lapmiddel. Nu draait het om: je hoort er niet bij als je geen coach inschakelt.”

Dat is een goede ontwikkeling, zegt Theeboom, mits het goed wordt ingezet. „En dat is nu niet altijd het geval. Mensen krijgen meer keuze, waardoor het moeilijker wordt om het kaf van het koren te scheiden. Het is moeilijk om te zien of mensen wel aan de kwaliteit voldoen. Het is daarom goed om de kwaliteit vast te stellen. Een keurmerk is daar één van. Dan weet je dat iemand een beroepscode onderschrijft, het vak serieus genoeg neemt. Maar nog belangrijker is om te kijken naar iemands achtergrond. Heeft iemand een gedragswetenschappelijke opleiding gevolgd op hbo of wo niveau en noemt iemand zich niet na drie dagen coach.”

Cremers zag achteraf dat haar coach, voor zover ze op haar website kan zien, alleen een aantal eendaagse opleidingen en cursussen heeft gevolgd. „Als ik nu opnieuw een coach zou mogen kiezen, zou ik beter onderzoek hebben gedaan. Ik wist achteraf niet goed genoeg hoe ze was in haar doen en laten. Hoewel mijn gevoel een ‘ja’ was, was dat niet gebaseerd op eerdere ervaringen met haar. Ik koop daarom nu gerichter als ik hulp nodig heb. Als ondernemer wil je je dienst goed en professioneel aanbieden, daarbij heb je soms hulp nodig.”

Gespreksdoel

Coaches zijn vaak sterk gefocust op de manier van gespreksvoering, zegt onderzoeker Theeboom. „Coaches leren, zeker in de kortere opleidingen, een bepaalde gespreksmethodiek. Maar naast die gesprekstechnieken is het ook belangrijk dat je kennis hebt van de thematiek. Coach je iemand op burn-outpreventie, dan is het niet alleen belangrijk dat je weet hoe je een gespreksstructuur hanteert, maar ook kennis hebt van het inhoudsdomein. Dat je weet hoe stress werkt en welke factoren daaraan bijdragen. Daar is in de meeste gevallen te weinig aandacht voor.”

Hoe je een coach vindt die bij je past? „Het is een cowboymarkt, dus zoek een coach die gecertificeerd is of anderszins aantoonbaar over vakkennis beschikt en niet in een weekend is opgeleid”, zegt hoogleraar De Vuijst. „En praat meerdere keren met een coach als je niet zeker bent. Een scherpe coach zal dan vragen hoe het komt dat je niet weet wat je wilt.”

Keurmerken

Beroepsverenigingen willen dat een coach een beschermd beroep wordt en een keurmerk verplicht. „Er is een oerwoud aan coaches. Als een coach een keurmerk draagt, wordt het voor coachzoekenden makkelijker kiezen”, zegt Anique Laanstra van de Landelijke Vereniging Supervisie en Coaching (LVSC). Bij deze vereniging en ook bij NOBCO en ICF kun je een keurmerk aanvragen of certificering doorlopen, mits je een relevante (post-hbo-)opleiding hebt gevolgd. Daarnaast moet je je laten bij- en nascholen en volg je intervisie en/of supervisie.

De LVSC telt 2000 aangesloten coaches en supervisoren. Soortgelijke beroepsverenigingen zijn NOBCO (2750 leden) en Noloc (1700 leden). Kleinere clubs zijn ICF (internationaal de grootste) en andere specifieke keurmerken voor één type coach.

En dan heb je nog Stichting Registratie (StiR), met ruim 1000 ingeschreven coaches. StiR biedt - in tegenstelling tot de beroepsverenigingen - geen eigen voor- en nascholing en is hiermee meer onafhankelijk. De vereniging beheert alleen een register en checkt of de coach voldoende is gekwalificeerd en gekwalificeerd blijft. StiR zou het liefst één keurmerk en één beroepsvereniging zien. „Eén keurmerk en beroepsvereniging zou veel meer duidelijkheid bieden voor coach-zoekenden”, zegt Marieke Bendeler, directeur van StiR.

'Je hoort er niet bij als je geen coach inschakelt'

Foto: Unsplash.

Schakelen we te snel een coach in?

Roos Vonk, hoogleraar Sociale Psychologie, denkt dat we soms te makkelijk naar een coach grijpen. „Dat komt omdat we ons leven willen optimaliseren. We willen niet accepteren dat ongemak en onprettige gevoelens ook bij het leven horen. Als iets niet lekker loopt, gaan we soms onnodig naar een coach.”

Een coach kan, zegt Vonk, zeker zinvol zijn, maar dan is het vooral belangrijk dat hij of zij leert je gedrag te veranderen. „Dat doe je door een lastige situatie door te spreken. Wil je meer voor jezelf opkomen, is het belangrijk te bespreken wat er gebeurt als je in zo’n situatie terechtkomt.” Maar of je daarvoor altijd een coach nodig hebt? Jezelf coachen, praten met de buurvrouw of niets doen, kan even effectief zijn. Uiteindelijk verandert alles vanzelf: als je klem zit en je gaat gewoon door met leven, gaat het meestal ook wel over.”


like
user_cae053954c4c75b3805b3ccfe273369765042515_avatar

'Zelfmoordmiddelen' buiten bereik particulier houden

Hugo de Jonge/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Fabrikanten en verkopers van stoffen die mensen gebruiken om een eind aan hun leven te maken, gaan die niet meer aan particulieren leveren. Dat hebben ze afgesproken met minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

Zelfmoordpoeder

De Jonge kwam in actie toen vorig jaar bleek dat informatie over een 'zelfmoordpoeder' rondging onder mensen die zelf over hun levenseinde willen beschikken. Het ging om een gemakkelijk verkrijgbaar conserveringsmiddel dat voor dat doel geschikt zou zijn. Onder andere Coöperatie Laatste Wil wees haar achterban de weg naar dit middel, wat de coöperatie op een strafrechtelijk onderzoek kwam te staan. De minister beloofde dat hij ging kijken wat hij zou kunnen doen om de verspreiding van zulke stoffen tegen te gaan.


Verdachte neerschieten Karel Pronk opgepakt

Politielint/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 UUR

De politie heeft dinsdag in Spanje Errol J. aangehouden, de 52-jarige man die wordt verdacht van het neerschieten van de 60-jarige Karel Pronk. Dat maakte de politie woensdag bekend. Het misdrijf werd op 7 augustus vorig jaar op klaarlichte dag gepleegd nabij een koffietent aan het Kalverbos in Delft.

Lid van de Hells Angels

Errol J. stond op de nationale opsporingslijst van de Nederlandse politie. J., volgens de politie lid van de Hells Angels, werd voor het laatst op 7 augustus in Delft gezien. De politie had al vermoedens dat hij zich in het buitenland ophield, "in de omgeving van andere Hells Angel-members".


Win een meet & greet met Maan, zondag op Parkpop

Win een meet & greet met Maan, zondag op Parkpop

Maan tijdens Vrienden van Amstel Live. / Levin den Boer | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 16:30

De hand schudden, misschien wel een knuffel krijgen, een gesprekje voeren en een selfie maken met Maan? Dat kan! Metro en festival Parkpop hebben met de zangeres een winactie opgezet en wie weet ontmoet jij haar komende zondag al.

Maan treedt zondag van 17.50 tot 18.35 uur op tijdens het gratis festival in het Zuiderpark in Den Haag. Kort voor of kort na het optreden is de meet & greet waaraan je kunt meedoen. Op Parkpop zie je die dag onder meer ook Waylon, Kovacs, Ronnie Flex, Jett Rebel en Ilse DeLange.

The Voice of Holland


Grote temperatuurverschillen in Nederland

Thermometer/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 UUR

Nederland had woensdag te maken met opmerkelijk grote temperatuurverschillen. In het Limburgse Arcen steeg het kwik naar 29,2 graden, terwijl het op Terschelling 17,8 graden werd, meldt Weeronline.

De grote verschillen werden veroorzaakt door koele lucht vanaf de Noordzee. Dit was vooral te merken op de Waddeneilanden. Verder landinwaarts had de koele zeewind minder invloed.

Wolkenvelden


Horecabanen waarbij je het zelf voor het zeggen hebt

Horecabanen waarbij je het zelf voor het zeggen hebt

In samenwerking met Hospitality Heroes

VANDAAG, 17:00

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar het bestaat. Werken in de horeca waarbij je zelf het aantal uren bepaalt; waarbij je ook nog van locatie naar locatie kunt hoppen en saaiheid dus ver weg is. En kwaliteit wordt beloond…

Opleiden tot horecaheld

Hospitality Heroes biedt al dat moois. Dit uitzendbureau staat al langere tijd voor kwaliteitshorecapersoneel en dat betekent dat er wel iets van je wordt verwacht als je eenmaal ‘binnen’ bent. Hospitality Heroes leidt je namelijk eerst op. Tot horecaheld, vandaar de naam. „Het horecavak is nu eenmaal een prachtig vak dat helden nodig heeft”, zo vindt de organisatie.


Verkeer op A12 stil vanwege brand in hooibalen

Hooibaal/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 UUR

Op de snelweg A12 ter hoogte van Bodegraven is het verkeer gestremd vanwege een brand in de buurt van de berm. De rook belemmert het zicht op de rijbanen en levert gevaar op voor doorgaand verkeer. In beide richtingen is de weg afgesloten.

De brand woedt in een rij hooibalen, met een forse rookontwikkeling tot gevolg. De brandweer is bezig met blussen en probeert te voorkomen dat de brand overslaat naar de berm.

Lange files


Boeing 737 MAX mag na de zomer weer de lucht in

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 19:44

De eerste vluchten met de Boeing 737 MAX zullen mogelijk tegen het einde van de zomer weer plaatsvinden. Dat zei Boeing-baas Dennis Muilenburg tijdens een forum in Aspen. Hij zei ook dat onderhandelingen lopen met maatschappijen over een compensatie voor geleden schade.

Eerder dit jaar werden de 737 MAX-toestellen wereldwijd aan de grond gezet, na twee dodelijke ongelukken in korte tijd. Boeing werkt sindsdien, in overleg met veiligheidsautoriteiten, aan een update van de toestellen.

Hogere lat


'Opmerkelijk hoge winsten bij zorgbedrijven'

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 18:49

Grote zorgbedrijven boeken opmerkelijke winstpercentages, melden Pointer, Reporter Radio en Follow The Money op basis van eigen onderzoek. In 2017 lagen deze bij 97 grote zorgbedrijven gemiddeld op 21 procent, terwijl dit percentage bij andere bedrijven in de sector op 2 à 3 procent ligt.

In het onderzoek namen de drie media de jaarrekeningen van 1959 grote zorginstellingen in de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en thuiszorg onder de loep. Bij de 97 grote zorgbedrijven werd in 2017 ruim 50 miljoen euro winst gemaakt. Er waren uitschieters in de winstpercentages van ruim 65 procent.

Normaal 2 tot 3 procent


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Kiesstelsel op de schop, een goede zaak?

Kiesstelsel op de schop, een goede zaak?

Zullen binnenkort ook 16- en 17-jarigen hun stem uit mogen brengen? /ANP

Foto van 'Roos Ravensbergen'

VANDAAG, 18:21

Mensen hebben het gevoel alsof de politiek niet luistert, burgers voelen zich niet goed genoeg vertegenwoordigd en de politiek boeit (een deel van de) jongeren niet veel. Om dat op te lossen worden, op aansporen van de commissie-Remkes, meerdere wijzigingen aan het kiesstelsel besproken. Maar zal dat echt verandering teweegbrengen?

De leeftijd waarop je voor het eerst je stem mag uitbrengen verlagen naar 16, voorkeursstemmen zwaarder mee laten wegen en de mogelijkheid van een ‘algemene’ stem: het wordt allemaal besproken in Den Haag. Vorig jaar deed de commissie-Remkes een aantal aanbevelingen aan de Tweede Kamer, om ervoor te zorgen dat burgers zich beter vertegenwoordigd voelen door de politiek. Nu wordt gekeken welke van die maatregelen daadwerkelijk doorgevoerd gaan worden.

Persoonlijke politiek


NS geeft geld aan overlevenden en nabestaanden WOII
Likeability of5

NS geeft geld aan overlevenden en nabestaanden WOII

De NS betaalt ongeveer vijfhonderd overlevenden 15.000 euro en nabestaanden en weduwen 7500 of 5000 euro. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 16:54

Bijna 75 jaar geleden kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog, en de Nederlandse Spoorwegen heeft net besloten om overlevenden en nabestaanden financieel tegemoet te komen. Het gaat om overlevenden van concentratiekampen en directe nabestaanden van Holocaustslachtoffers die tijdens de oorlog met Nederlandse treinen zijn vervoerd. Dat maakte president-directeur Roger van Boxtel bekend tijdens een bijeenkomst in het Spoormuseum in Utrecht.

Vijfhonderd overlevenden en nabestaanden

Een onafhankelijke commissie onder leiding van Job Cohen heeft advies aan de NS uitgebracht over een financiële tegemoetkoming. Het spoorbedrijf neemt dit advies in zijn geheel over. De NS betaalt ongeveer vijfhonderd overlevenden 15.000 euro en 5500 nabestaanden 7500 euro of 5000 euro als de kinderen zijn geboren na 7 mei 1945. De schadevergoeding is bestemd voor Joden, Sinti en Roma die tijdens de oorlog zijn vervoerd naar de landsgrenzen en doorgangskampen.


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Poetin spreekt met May en Trump op G20

Vladimir Poetin/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 16:39

Er wordt hard gewerkt aan een topontmoeting vrijdag tussen Donald Trump en Vladimir Poetin in de marge van de economische topconferentie van de G20 in Japan. Een medewerker van het Kremlin zei dat de twee elkaar ongeveer een uur lang spreken over onder meer kwesties zoals Syrië, Iran en Venezuela. De top is vrijdag en zaterdag in Osaka.

Geen gezamenlijke verklaring

Eerder liet het Kremlin weten dat er geen officiële gezamenlijke verklaring na het gesprek tussen de Russische en Amerikaans president komt. Trump zei afgelopen week al dat hij van plan was met Poetin te spreken in Osaka. Poetin had volgens persbureau Interfax laten weten dat hij met Trump wil praten over de betrekkingen tussen de twee landen, stabiliteit in de wereld en regionale conflicten.


Man met wolfsmasker verkracht 11-jarig meisje

Man met wolfsmasker verkracht 11-jarig meisje

De man had een wolfsmasker op en sleurde het meisje de bosjes in, waar hij haar verkrachtte. /Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 16:27

Een erg schokkend incident vond dinsdagmiddag plaats in het Duitse München: een man met een wolfsmasker op verkrachtte daar een 11-jarig meisje. De politie in de Duitse stad is op zoek naar de man. De verkrachting gebeurde op klaarlichte dag.

Gevlucht

De man greep het kind beet en sleurde haar de bosjes is. Daar rukte hij de kleren van haar lijf en misbruikte haar. Na de verkrachting is de man gevlucht. Het meisje vertelde haar moeder wat er was gebeurd en die alarmeerde de politie.


Vier jaar cel voor doodrijden 8-jarig jongetje

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 16:04

De rechtbank in Utrecht heeft de 56-jarige Cornelis B. veroordeeld tot vier jaar cel, wegens het veroorzaken van een auto-ongeluk waarbij een 8-jarig jongetje om het leven kwam. Twee andere gezinsleden, onder wie een jongen van tien, raakten zwaargewond. B. was dronken en reed met veel te hoge snelheid door rood toen hij op een kruising in Nieuwegein op de auto van de slachtoffers botste.

Het ongeval deed zich voor op 10 maart. B. was naar eigen zeggen auto gaan rijden om te ontspannen. Hij had stress door het dreigend verlies van zijn baan. „Ik wist niet wat ik deed", zei hij tijdens de behandeling van zijn zaak bij de rechtbank. De man had tijdens de rit een fles wodka bij zich. Ook gebruikte hij anti-depressiva. Onderzoek heeft uitgewezen dat hij tot 134 km/uur reed op een weg waar 70 km/uur is toegestaan.

Onherstelbaar leed


Muizen vallen massaal dood op Fries fietspad

Muis/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 15:49

In Friesland staat men voor een raadsel. Een fietspad in de buurt van het plaatsje Heeg ligt namelijk bezaaid met tientallen - als het er niet meer zijn - dooie muizen. Het lijkt erop dat ze zich van de paar meter hoge muur hebben laten vallen.

Metershoog

Het fietspad gaat een tunnel in en dus loopt de weg naar beneden, onder de grond, waardoor er een metershoge muur langs de zijkant ontstaat. Voor een mens is het al gevaarlijk om er vanaf te springen, maar de muizen lijken op die manier massaal een zeker dood tegemoet te gaan.


Vier Nederlandse universiteiten gaan Europees.

Vier Nederlandse universiteiten gaan Europees

Universiteit Utrecht is één van de vier Nederlandse universiteiten die zijn geselecteerd om deel uit te maken van een van de zeventien Europese universiteitsallianties. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 14:54

Goed nieuws voor de studenten in spe met internationale ambities! Vier Nederlandse universiteiten zijn geselecteerd om deel uit te maken van een van de zeventien Europese universiteitsallianties. Het gaat om de universiteiten van Utrecht, Amsterdam, Twente en Maastricht.

In totaal doen 114 hogeronderwijsinstellingen uit 24 EU-landen mee. De komende drie jaar is 85 miljoen euro uitgetrokken, 5 miljoen per alliantie om samenwerkingsvormen te testen.

Bewegen tussen campussen


Pakketje besteld? Vertragingen bij PostNL door hitte

Pakketje besteld? Vertragingen bij PostNL door hitte

PostNL. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 13:09

Heb je een pakketje besteld en is het nog stééds niet binnen? Dat kan goed kloppen! Niet alleen wij, maar ook PostNL heeft een beetje last van de hittegolf gehad.

Door de hitte, het grote aantal bestellingen én de grote pakketten duurt het proces bij de bezorgdienst wat langer.

Verminderde productiviteit


Nieuwe exotische mug aangetroffen in Lelystad

Nieuwe exotische mug aangetroffen in Lelystad

NVWA bestrijdt tijgermug. Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:04

Voor het eerst in Nederland is de exotische mug Aedes flavopictus aangetroffen, meldt inspectiedienst NVWA. De mug, die sterk lijkt op de Aziatische tijgermug, werd gevangen in een muggenval in Lelystad.

Internationale transporten

„Het is de eerste keer dat deze mug buiten zijn natuurlijke verspreidingsgebied (Japan en Korea) is aangetroffen. Het is niet bekend hoe de Aedes flavopictus in Nederland terecht gekomen is", aldus de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.


Franse brandweer staakt gehele zomer

Franse brandweer staakt gehele zomer

Franse brandweer (Nice, 2011) /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:09

Terwijl het een snikhete zomerweek is, hebben vakbonden voor brandweerpersoneel in Frankrijk een staking aangekondigd. Deze staking gaat woensdag (26 juni) in en duurt de hele zomer, tot aan 31 augustus.

Waarom? De Franse brandweer stelt overbelast en onderbetaald te zijn. Daarnaast is het materieel ontoereikend en is er te weinig personeel. Bovendien zijn brandweerlieden tijdens hun werk vaak het slachtoffer van agressie en geweld.

Wel een minimale dienstverlening