In het nieuws

Je bent eenvoudige prooi voor hackers

Je bent een eenvoudige prooi voor hackers

Nieuw onderzoek van de consumentenbond laat zien dat één op de drie thuiscomputers slecht is beveiligd. Foto: Getty Images

Foto van 'Tim van der Steen'

7 MEI 2019

Nieuw onderzoek van de consumentenbond laat zien dat één op de drie thuiscomputers slecht is beveiligd. We worden doodgegooid met berichten over internetveiligheid, maar doen daar blijkbaar weinig mee. Zo degraderen we onszelf achteloos tot laaghangend fruit voor hackers, met alle gevolgen van dien.

„Bij Patricia Paay snap je nog wel dat het gebeurt, zij is een bekende Nederlander. Het is zo onwerkelijk als je ineens zelf in zo’n rollercoaster terecht komt.” Nikki Janssen (28) en haar vriend woonden een eind bij elkaar vandaan. Via Dropbox deelden zij pikante foto’s met elkaar. Niets mis mee natuurlijk, totdat een hacker deze beelden in handen kreeg en haar probeerde af te persen.

Je bent eenvoudige prooi voor hackers

Nikki had haar Dropbox slecht beveiligd, een hacker kreeg hierdoor haar pikante foto's in handen

Blinde paniek

Ze kreeg een melding in haar inbox. Als Nikki niet op tijd betaalde, gingen haar beelden op internet. In eerste instantie nam zij het niet al te serieus. „Toen kreeg ik van een vriend een bericht via Messenger: ‘Er staat een filmpje op je timeline waarvan ik betwijfel of je het online wil hebben.’ Toen heb ik natuurlijk direct mijn wachtwoorden veranderd, ik hoopte dat het daarmee klaar zou zijn.”

De volgende dag volgden de dreigementen via WhatsApp. „Hij had mijn contacten, wist wie mijn familie was en had mijn huisadres. Dat betekende bij mij blinde paniek, angst en wanhoop. De politie kon mij geen tips of advies geven, de hacker had mij volledig in zijn macht.”

De cybercrimineel in kwestie had veel meer op zijn kerfstok. Zo lichtte hij onder meer mensen op via Marktplaats en Wehkamp. Toen Nikki weigerde te betalen, zette de hacker de beelden op Dumpert. Het had een verwoestend effect op het leven van Nikki, inmiddels probeert zij vanuit haar ervaring andere slachtoffers van ‘sextortion’ te helpen.

Opnieuw opstarten

Al weken plopt bij het inloggen ’s ochtends die pop-up rechts bovenin het scherm binnen, ‘Updates gereed, computer opnieuw opstarten?’ Natuurlijk niet, duurt te lang: ‘later bijwerken’, klik. Klinkt bekend? Je bent zeker niet de enige.

Onderzoek van de Consumentenbond toont aan dat één op de drie thuiscomputers er slecht aan toe is. Vaak zijn de apparaten besmet met malware, of op zijn minst te lang niet geüpdatet en dus beladen met verouderde software. Daarmee maken we het hackers wel heel gemakkelijk.

Ethisch hacken

Sanne Maasakkers besloot haar computerskills niet kwaadwillig te gebruiken, maar in te zetten met de goede intenties. Ze is ethisch hacker en helpt voornamelijk bedrijven bij het opsporen van gaten in hun beveiliging. „Geregeld zijn we binnen een uur in het systeem van bedrijven waarbij je het echt niet verwacht.”

Op dat vlak steken we bij Metro ook de hand in eigen boezem. Zawadi Done (19) is ook ethisch hacker, hij ontdekte enkele maanden geleden een gat in onze site. „Als je voor het eerst naar de website gaat, kom je op het ‘accepteer cookies’- scherm”, legt Zawadi uit. „Normaal staat dan de url van het artikel aan het eind van de balk. In dit geval kon je een eigen url in die balk plakken en naar mensen sturen. Als mensen dan de cookies accepteren, kan je ze omleiden naar een andere site. Zo kan je bijvoorbeeld nepnieuws verspreiden.” Zawadi maakte hier bij ons een melding van gelukkig, inmiddels is het lek gedicht.

Je bent eenvoudige prooi voor hackers

Sanne Maasakkers is online veiligheidsexpert en ethisch hacker. „Met een paar simpele maatregelen voorkom je dat je laaghangend fruit wordt voor hackers."

Bij mij valt niets te halen

Ook voor mensen die geen pikante foto’s in hun Dropbox hebben, heeft Maasakkers wel advies: „Mensen denken vaak, ‘bij mij valt niets te halen’. Zo had mijn broertje een zwak wachtwoord op zijn Apple-account. Die kreeg ineens een rekening voor een Beats-koptelefoon binnen die had hij nooit besteld.” Mocht je foto’s van een ID-bewijs in je mail of cloud hebben staan, daar kan gewoon een telefoonabonnement mee worden afgesloten. Dit is een veel voorkomende vorm van identiteitsfraude. Een hacker die je inbox binnendringt, kan ook doodleuk nieuwe Air Maxjes bestellen op jouw naam.

Phishing

Als ik Maasakkers vraag wat zij zou doen om bij een specifiek persoon in te breken, komt het al snel dichtbij. „Ik kan in openbare bronnen kijken wat er over jou te vinden is. Linkedin, Twitter, Facebook. Wie ben je? Hoe oud? Wat heb je voor vrienden? Wat voor voetbalclub? Op basis hiervan kan ik je wachtwoord raden. Is er, zoals bij LinkedIn, een eerder wachtwoord gelekt waarmee ik ergens binnen kan komen? Het ligt eraan wat ik van je wil hebben, vanuit je mail kan ik al heel veel doen. Ik kan natuurlijk ook gewoon een phishingmail sturen, dat is een hele makkelijke manier.”

Net als bij normale diefstal, nemen cybercriminelen de weg van de minste weerstand. Maasakkers: „Hackers targeten jou meestal niet specifiek. Die checken eerst wie er een generiek wachtwoord hebben. Vaak hebben mensen hun computer of telefoon niet up to date, dat zie je ook in onderzoek terugkomen. In zo’n geval kan het zijn dat er gaatjes in het net zitten, veiligheidslekken. Die kan een hacker dan misbruiken.”

Laaghangend fruit

Bij phishing wordt vaak een documentje meegestuurd. Daarin zit een stukje code dat wordt uitgevoerd als je het bestand opent. Hierdoor kunnen hackers meekijken in jouw systeem. Maasakkers: „Ik kan dan een connectie maken tussen jouw computer en die van mij. Zo kan ik ook zien wat voor toetsaanslagen je gedaan hebt, bijvoorbeeld bij het inloggen in je bankgegevens. Dat is vrij eenvoudig als iemand een paar basisveiligheidsregels niet heeft opgevolgd. Door hackers wordt dit laaghangend fruit genoemd.”

4 TIPS VAN EEN HACKER

Voorkom dat jij slachtoffer wordt van hackers. Sanne Maasakkers heeft een paar simpele tips:

• Zorg voor een sterk wachtwoord van minstens negen karakters. Een zin werkt beter. ‘Help_mijn_schoonmoeder_is_jarig21’ is bijvoorbeeld moeilijk te raden maar goed te onthouden. Gebruik ook nooit wachtwoorden opnieuw.

• Gebruik een wachtwoordmanager, die bedenkt wachtwoorden voor jou. Dan is het wel heel belangrijk om twee-factor-authenticatie te gebruiken. Hierbij heb je om in te loggen ook een code nodig uit een sms of app. Anders kan een hacker alsnog bij je hele leven als hij het wachtwoord van die manager te pakken krijgt.

• Houd je apparaten up-to-date. Door altijd direct de laatste updates te installeren op je computer en telefoon worden veiligheidslekken dichtgemaakt.

• Maak regelmatig back-ups op een externe harde schijf. Laat deze ook niet aan de computer hangen, anders raakt ook de externe schijf geïnfecteerd bij een hack of door ransomware, of als je per ongeluk een phishingmailtje opent.


Wat is private lease en waarom is het interessant voor mij?

Wat is private lease en waarom is het interessant voor mij?

Foto van 'Metro'

1 UUR

Een eigen auto aanschaffen betekent twee dingen: je moet het aankoopbedrag kunnen veroorloven en incidentele, mogelijk hoge onderhoudskosten kunnen opbrengen. Bij private lease gaat het helemaal anders.

In deze tijd waarin steeds meer mensen als zelfstandige aan het werk zijn, kunnen dit soort zaken een obstakel vormen in de keuze om een auto te nemen. Dit terwijl men wel met zekerheid kan zeggen dat het inkomen kan voorzien in een dergelijke vaste kostenpost. Hier is tegenwoordig een interessante oplossing voor: private lease. Maar wat is private lease nu precies?

Niet veel spaargeld nodig


Deel Eerste Kamer meer tijd nodig voor stikstofwet

Deel Eerste Kamer meer tijd nodig voor stikstofwet

Minister Carola Schouten tijdens een gesprek over de spoedwet voor de aanpak van de stikstofproblematiek. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Een deel van de Eerste Kamer zegt meer tijd nodig te hebben om zich goed te kunnen buigen over de spoedwet van het kabinet over het stikstofprobleem.

Ingewijden bevestigen na berichtgeving door de NOS dat vooral de oppositie zegt meer tijd nodig te hebben.

Gezichtsverlies


Zo maak je de mooiste foto’s in het donker
Likeability of5

Zo maak je de mooiste foto’s in het donker

Het Amsterdam Light Festival. / ANP

In samenwerking met Huawei

VANDAAG, 06:00

Heb jij een passie voor fotografie? Geef je dan op voor de fotografieworkshop van Huawei op dinsdag 10 december (17.00 – 19.00 uur).

Waar? Je gaat mee op een luxe boot in Amsterdam, met heerlijke hapjes en drankjes vaar je langs de lichtkunstwerken van het Amsterdam Light Festival!

Hoe? Met het Huawei smartphone leer je van een expert de mooiste foto’s in het donker te maken. Handig, als jij juist tijdens de donkere feestdagen toch de meest bijzondere pics wilt maken. Je krijgt eerst een workshop en daarna mag je de opgedane kennis zelf uitproberen door objecten van het Amsterdam Light Festival te fotograferen. Zo stap je de luxe boot af met de mooiste content!


like
user_8aac6f37190987eeec9a0c0e200b1b8994fc4c15_avatar

Facebook in beroep over neppe bitcoinreclames

Facebook in beroep over neppe bitcoinreclames

Ook moest Facebook aan De Mol vertellen wie er achter de advertenties zitten. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Facebook gaat in beroep tegen een vonnis over nepadvertenties voor bitcoinproducten. Het platform kreeg van een rechter in Amsterdam de opdracht om zulke reclames te weren wanneer mediatycoon John de Mol erin voorkomt.

Ook moest Facebook aan hem vertellen wie er achter de advertenties zitten.

Nepreclames


Win! Jimmy Choo Urban Hero eau de parfum van 100 ml

Win! Jimmy Choo Urban Hero eau de parfum van 100 ml

In samenwerking met Jimmy Choo

GISTEREN

Wil je als man met een lekker geurtje de feestdagen in? Of wil je je man of vriend juist verrassen met een heerlijke parfum?

Jimmy Choo en Metro geven 5 flesjes met de nieuwste geur van Jimmy Choo weg. Speciaal voor de feestdagen natuurlijk! Je kunt tot en met woensdag 11 december meedoen en maakt zo kans op deze uiterst gebalanceerde mannengeur.


Merkel: schaamte voor gruweldaden in Auschwitz
Likeability of3

Merkel: schaamte voor gruweldaden in Auschwitz

Bondskanselier Angela Merkel voor de ingang van concentratiekamp Birkenau. /AFP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 15:21

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei vrijdag in een toespraak in het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau zich te schamen voor de gruweldaden die de nazi's daar tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben begaan.

De misdaden overschrijden volgens Merkel alle grenzen. „Ik schaam mij diep. Het moet duidelijk zijn dat Duitsland als dader als enige verantwoordelijk is voor de misdaden. Dat zijn wij verschuldigd aan de slachtoffers. De verantwoordelijkheid voor de daden is onderdeel van de nationale identiteit", aldus Merkel.

De derde keer


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Gespannen Duindorp wacht op Remkes.

Gespannen Duindorp wacht op Remkes

Gespannen Duindorp wacht op Remkes. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 15:04

Richard de Mos, voorman van Groep de Mos/Hart voor Den Haag loopt vrijdagochtend door een druilerig en koud Duindorp.

Hij heeft veel steun in de wijk waar onruststokers de afgelopen week vernielingen aanrichtten na het besluit van interim-burgemeester Johan Remkes dat de vreugdevuren dit jaar niet doorgaan, omdat de vergunningen niet rondkwamen. De wijk houdt de adem in; niemand weet hoe het vanaf nu verder moet en gaat tot na de jaarwisseling.

Niet maar een fikkie


 Steeds meer Nederlanders overleven hartinfarct.

Steeds meer Nederlanders overleven hartinfarct

Steeds meer Nederlanders overleven hartinfarct. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:19

Een hartinfarct loopt steeds minder vaak fataal af. Volgens cijfers die de Hartstichting heeft gepubliceerd, is de sterfte door acute hartinfarcten sinds 1980 bij mannen met 89 procent gedaald en bij vrouwen met 86 procent.

Dat is volgens de stichting vooral te danken aan snellere hulpverlening en verbeterde behandelingen, zoals dotteren. Volgens CBS-cijfers overlijdt wel nog steeds ongeveer een op de vier mensen aan hart- en vaatziekten.

Bloeddruk meten


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Rotterdam stelt kaarten songfestival beschikbaar aan deel inwoners

Rotterdam stelt kaarten songfestival beschikbaar aan deel inwoners

Stadsgezicht van Rotterdam na de bekendmaking van de gaststad van het Songfestival 2020. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 12:39

De gemeente Rotterdam stelt 8500 kaarten voor het Eurovisiesongfestival beschikbaar aan inwoners met een smalle beurs.

Zij kunnen van 11 december tot en met 7 januari meedoen aan een actie waarbij ze tickets voor de repetitie- en finaleshows kunnen winnen.

Voor het eerst


Greta Thunberg arriveert in Madrid.

Greta Thunberg 'sluipt' Madrid binnen

Greta Thunberg arriveert in Madrid. /EPA

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:39

De Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg arriveerde vrijdag per trein in Madrid. „Ik wist vanochtend Madrid binnen te sluipen. Ik denk niet dat iemand me zag", grapte de tiener op Twitter.

Op Twitter deelde ze een filmpje van de horde cameramensen die op haar neerdaalde bij het verlaten van de trein in het hoofdstedelijke station Chamartín. Thunberg doet vrijdag mee aan protesten in de Spaanse hoofdstad. Daar wordt een grote internationale klimaattop gehouden.


Songfestival: nog maar de vraag wie er naar Duncan

Songfestival: nog maar de vraag wie er naar Duncan

Duncan Laurence tijdens zijn show op Pinkpop. /ANP - Marcel van Hoorn

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 11:29

Donderdag om 12.00 uur start de kaartverkoop voor het Eurovisie Songfestival. Voor die-hard fans bereikt de spanning daarmee nu al het kookpunt, want kaartjes zijn schaars en razend populair.

Met de verlossende douze pointes afgelopen jaar was het voor Mees (14) uit Bergen op Zoom direct duidelijk; als het liedjesfestijn in de Lage Landen neerdaalt, moet hij erbij zijn. Al het verdiende geld van zijn krantenwijk verdween in de spaarpot. Nu heeft de organisatie ook de meeste prijzen bekend gemaakt. „Die vielen mij alles mee, ik had eerder vierhonderd euro verwacht.”

Lachend waard


Likeability of5

Nederlanders gaan vaakst naar tandarts (gebitjes nemen wel sterk af)

Nederlanders gaan vaak naar de tandarts, de gebitjes nemen sterk af / GettyImages

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 11:15

Nederlanders gaan het meest naar de tandarts van alle Europeanen. Logisch ook wel, „dat komt van vroeger toen we nog heel braaf luisterden naar de dominee, dokter en tandarts.”

Een Nederlander gaat gemiddeld 2, 8 keer per jaar naar de tandarts, een Spanjaard 1,4 en een Cyprioot laat zich slechts 0, 1 keer per twaalf maanden in zijn mond kijken, blijkt uit cijfers van Eurostat. Enorme onderlinge verschillen, maar echt als een verrassing komt dit niet voor Nederlandse tandartsen.

Twee keer per jaar


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Een tijger gevangengenomen in Sumatra.

Tijger doodt koffieboer in Indonesië

Een tijger gevangengenomen in Sumatra. /EPA

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:19

Een tijger heeft een koffieboer gedood op het Indonesische eiland Sumatra bij de stad Pagar Alam. Het lichaam van de boer werd gevonden op zijn plantage. Niet ver daarvandaan is een tijger gezien.

De man was al een aantal dagen niet thuisgekomen, maar zijn familie ging er in eerste instantie vanuit dat hij in zijn hut op de koffieplantage verbleef. Uiteindelijk begonnen ze zich toch zorgen te maken en schakelden ze de politie in.

Vijf mensen aangevallen


Jonge mysteryshopper gaat sigaretten kopen.

Jonge mysteryshopper gaat sigaretten kopen

Jonge mysteryshopper gaat sigaretten kopen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:34

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat 17-jarige jongeren inzetten als testkopers van rookwaren.

Zij gaan proberen bij supermarkten, tankstations, tabaksspeciaalzaken, horecabedrijven en kleinere verkooppunten (kiosken, belwinkels en avondwinkels) tabaksproducten te kopen.

Boete


KLM werkte niet mee met uitzetting Lili en Howick

KLM werkte niet mee met uitzetting Lili en Howick

KLM werkte niet mee met uitzetting Lili en Howick. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:14

De KLM annuleerde vorig jaar op het laatste moment de tickets van de Armeense asielkinderen Lili en Howick.

Die zouden in september op gezag van de rechter worden teruggestuurd, maar de KLM zette een streep door die reisplannen, bevestigt de luchtvaartmaatschappij berichtgeving in De Telegraaf.

Verdwenen


IS-vrouwen hopen op snel besluit Hoge Raad

IS-vrouwen hopen op snel besluit Hoge Raad

Advocaat Andre Seebregts, raadsman van de vrouwelijke Syriegangers. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:54

Nederlandse IS-vrouwen die verblijven in detentiekampen in Noord-Syrië hopen dat de Hoge Raad snel een besluit neemt over hun terugkeer naar Nederland.

Hun advocaat André Seebregts stapt namens de 23 vrouwen en hun 56 kinderen naar de hoogste rechtbank, zo bevestigt hij na berichtgeving in het AD. De raad neemt normaliter ruim de tijd voor procedures, maar Seebregts denkt dat er al in januari een vonnis kan volgen.

Winter


Elfstedentocht: Gjit it oait noch oan?

Elfstedentocht: Gjit it oait noch oan?

Schaatsers doorkruisen Hindeloopen in 1954.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 07:29

De Elfstedentocht hóórt bij ons land, vindt schrijver Bas Sleeuwenhoek. Maar komt-ie er ooit nog?

Als het moet, kan over 36 uur de Elfstedentocht worden gehouden. Draaiboeken liggen altijd klaar, rayonhoofden staan steevast paraat. Dat zijn de mensen die wakken dichten met plastic, veegauto’s bouwen en geloven in de invloed van de maan op het weer. Ze zijn opgegroeid met ijs en veel strenge winters.

Er is alleen een (kleine) maar: steeds meer van die ‘ijsmeesters’ gaan met pensioen. Als je zeventig bent, moet je stoppen. Reden voor Bas Sleeuwenhoek (52) om de verhalen van deze „markante figuren” op te tekenen. Hij schreef het boek IJsmeester, mannen achter de schermen van de Elfstedentocht.


We zijn een stuk creatiever geworden als het om kerstkaarten gaat. / Getty Images

Kerstkaarten ieder jaar creatiever én persoonlijker

Kerstkaarten ieder jaar creatiever én persoonlijker

Foto van 'Demi Schoenmakers'

VANDAAG, 06:59

Een kerstkaart is dé manier om elkaar het ultieme kerstgevoel te bezorgen. Ook al worden er ieder jaar minder kerstkaarten verstuurd, we zijn wel een stuk creatiever geworden.

Het aantal kerstkaarten dat we versturen daalt ieder jaar. De oorzaak? Steeds meer mensen sturen een kerstgroet via de mail of sociale media. Dat de papieren variant aan populariteit verliest, vinden veel mensen jammer. Zo ook Jikkie Has: „Kerst is een tijd voor verbinding en een kerstkaart is een heel warm gebaar”, zegt ze. „Ik denk dat ik vroeger ruim 25 kerstkaarten kreeg, nu nog maar 10. Daardoor ging ik zelf ook steeds minder kaarten sturen. Uiteindelijk werden het zelfs appjes.”

Foto’s