Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 3 mei 2019
Leestijd: 1 minuut

Jaren cel voor Nederlander die dealde via dark web

Een 49-jarige man uit het Twentse Haaksbergen is vrijdag veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf, omdat hij op grote schaal in drugs heeft gehandeld. De opbrengsten daarvan zou hij hebben witgewassen via virtueel geld.

In totaal verkocht hij 32.500 XTC-pillen, 2 kilo MDMA, 65 gram cocaïne en ongeveer duizend doses LSD. De man verkocht de middelen via het dark web en liet zich betalen betalen in bitcoins. Het virtuele geld verkocht hij voor euro’s, die hij op een prepaid betaalkaart zette. Zo hoopte hij anoniem te blijven.

Per post

De drugs kocht de man in Nederland om ze vervolgens door de verkopen in Duitsland. Dat gebeurde in een pand vlak over de grens in Nordhorn. De drugs gingen per post naar de klanten. Tijdens het onderzoek werden 230 postpakketten onderschept. Op één dag in september 2017 haalden rechercheurs 36 enveloppen met drugs uit brievenbussen.

Ook bezat de man een wapen. De rechtbank in Rotterdam wil dat hij een bedrag van ruim 350.000 euro aan inkomsten inlevert. Daarnaast raakte hij een zwarte BMW 550i X-Drive en twee Mini Coopers kwijt. Het Openbaar Ministerie had 6 jaar gevangenisstraf geëist.

Zijn 50-jarige vrouw werd veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, voor betrokkenheid bij witwassen. Ze werd vrijgesproken van drugshandel en wapenbezit en hoeft ook geen geld in te leveren. Tegen haar had de aanklager 4 jaar gevangenisstraf geëist.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.