Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 3 mei 2019
Leestijd: 1 minuut

India getroffen door zwaarste cycloon in jaren

De oostkust van India heeft vrijdag met de zwaarste cycloon in jaren te kampen gekregen. De tropische wervelstorm Fani kwam in de ochtenduren aan land in de buurt van de stad Puri met windsnelheden tot 205 kilometer per uur.

In de regio kwamen drie mensen om het leven door het natuurgeweld en er vielen 160 gewonden. In buurland Bangladesh, waar Fani zaterdag aankomt, werden vier landarbeiders in een rijstveld getroffen door de bliksem.

De cycloon ontregelde de stroomvoorziening, het weg-, vlieg- en treinverkeer en de telefoonnetwerken. Dat liet de rampenbestrijdingsdienst van de Indiase staat Odisha vrijdagavond weten. In en rond Puri is de schade aan de huisjes van lemen baksteen groot, net als de wateroverlast.

Voorzorgsmaatregelen

Dat het aantal slachtoffers tot nu toe beperkt is gebleven, is te danken aan de goede voorzorgsmaatregelen. Alleen al in Odisha zijn in 24 uur tijd bijna een miljoen mensen geëvacueerd en ondergebracht in ruim 4000 opvangcentra.

In Bangladesh moeten volgens de autoriteiten mogelijk 2,5 miljoen inwoners een veilige plek zoeken. De windkracht is inmiddels afgenomen, maar het gevaar is daarmee niet geweken. Gevreesd wordt voor het lot van de Rohingya in de vluchtelingenkampen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.