Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 4 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

In beeld: Jong en oud herdenken oorlogsdoden

Jong en oud heeft zaterdag stilgestaan bij de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog, de slachtoffers herdacht en respect betuigd aan de Nederlandse militairen die in latere decennia het leven lieten. Vlaggen hingen halfstok en om 20.00 uur was het overal in het land twee minuten stil. De voornaamste plechtigheid was de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam, waar onder anderen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een krans legden.

In beeld: Jong en oud herdenken oorlogsdoden
Kinderen legden bloemen bij het Nationale Monument op de Dam. / Koen van Weel | ANP

Alsof het gisteren was

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zei daar dat de herinnering aan de onvrijheid van de oorlogsjaren moet worden doorgegeven „alsof de oorlog gisteren was. Ook als niemand meer weet wat het is om in een bezet land te leven". Miljoenen mensen bekijken traditioneel de herdenking op tv. Premier Mark Rutte was ook op de Dam. Hij twitterde na afloop dat het belangrijk is dat we stilstaan bij de mensen die hun leven gaven voor onze vrijheid.

In beeld: Jong en oud herdenken oorlogsdoden
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima. / Koen van Weel | ANP
In beeld: Jong en oud herdenken oorlogsdoden
Veel publiek tijdens de nationale dodenherdenking op de Dam. / Koen van Weel | ANP
Dodenherdenking 4 mei
Dodenherdenking, gezien vanuit Paleis op de Dam. / Remko de Waal | ANP Foto: ANP / Remko de Waal
In beeld: Jong en oud herdenken oorlogsdoden
De koning en de koningin, gezien vanuit Paleis op de Dam. / Remko de Waal

Madurodam

Ook op tal van andere plaatsen waren bijeenkomsten. In Madurodam, dat is vernoemd naar verzetsheld George Maduro, werd voor de vierde keer de Nationale Kinderherdenking georganiseerd. Met muziek, toneel en dans kregen de ongeveer 4700 aanwezigen, kinderen en hun families, daar de boodschap mee dat vrijheid „geen vanzelfsprekendheid is’’. In Kamp Amersfoort was speciale aandacht voor verzetsstrijder Johannes Hovenkamp. Nabestaanden bezochten zaterdagmiddag de plek waar hij als 29-jarige werd geëxecuteerd door de Duitse bezetter. Normaal is de hei een militair oefenterrein en daarom verboden gebied.

In beeld: Jong en oud herdenken oorlogsdoden
Kinderen bij de herdenking in Madurodam. / Laurens van Putten | ANP
In beeld: Jong en oud herdenken oorlogsdoden
Kinderen leggen bloemen tijdens de Nationale Kinderherdenking in Madurodam. / Laurens van Putten | ANP
In beeld: Jong en oud herdenken oorlogsdoden
inderen legden bloemen tijdens de Nationale Kinderherdenking in Madurodam. / Laurens van Putten | ANP
In beeld: Jong en oud herdenken oorlogsdoden
Nationale Kinderherdenking 4 mei. / Laurens van Putten | ANP

Bij de herdenkingsbijeenkomst op Militair Ereveld Grebbeberg, in Rhenen, waren prinses Margriet, Pieter van Vollenhoven, hun zoon prins Pieter-Christiaan en staatssecretaris van Defensie Barbara Visser onder de naar schatting 3500 aanwezigen. Nederlandse militairen boden er drie dagen weerstand tegen de oprukkende Duitse troepen in mei 1940. Andere plechtigheden waren onder meer die in Kamp Westerbork, Kamp Vught en op de Waalsdorpervlakte. In het duingebied bij Wassenaar executeerden de Duitsers meer dan 250 gevangenen, onder wie veel verzetsstrijders die in Scheveningen gevangen zaten.

In beeld: Jong en oud herdenken oorlogsdoden
Prof.mr. Pieter van Vollenhoven, prinses Margriet en prins Pieter Christiaan tijdens de Dodenherdenking op Militair Ereveld Grebbeberg. / Vincent Jannink | ANP
In beeld: Jong en oud herdenken oorlogsdoden
De in opspraak geraakte oorlogsheld Marco Kroon, drager van de Willems-Orde, in burger kleding op de Grebbenberg. / Vincent Jannink | ANP

Westerbork

In Kamp Westerbork sprak minister Hugo de Jonge (VWS). Hij benadrukte dat het nu „op óns aankomt, op u en op mij om onze samenleving – met al onze vrijheden – net zo mooi aan onze kinderen door te geven, als dat we hem gekregen hebben."

Vervoersbedrijven zoals NS, HTM en Arriva lieten hun chauffeurs de voertuigen tijdens de herdenking stilzetten om reizigers de gelegenheid te geven oorlogsslachtoffers te herdenken. Rijkswaterstaat riep eerder weggebruikers die wilden herdenken op een parkeerplaats op te zoeken. Volgens een woordvoerster gaf het grootste deel van de mensen daar gehoor aan.

In beeld: Jong en oud herdenken oorlogsdoden
Een leerling van de Johan de Witt Scholengroep draagt een gedicht voor tijdens de 4 mei herdenking bij het nationaal monument Erelijst van Gevallenen. / Laurens van Putten | ANP
In beeld: Jong en oud herdenken oorlogsdoden
Vlaggen hingen halfstok langs de Hofvijver. / Laurens van Putten| ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
In beeld: Jong en oud herdenken oorlogsdoden
Sluiten