Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 23 mei 2019 / 08:48 uur

In 9 maanden 57.000 meer donorregistraties

Het aantal Nederlanders van 12 jaar en ouder dat staat geregistreerd in het Donorregister is tussen april 2018 en januari 2019 met ruim 57.000 gestegen tot 6,4 miljoen personen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

3,7 miljoen donoren

Meer dan de helft van de geregistreerden (58 procent) geeft aan donor te willen zijn, al dan niet met beperkingen voor donatie. Dat zijn dus zo’n 3,7 miljoen mensen. 31 procent van de geregistreerde personen geeft geen toestemming voor orgaandonatie en 11 procent laat de keuze aan nabestaanden of een aangewezen persoon.

Op 1 juli volgend jaar wordt de nieuwe donorwet ingevoerd. Iedereen van 18 jaar en ouder wordt dan automatisch als donor opgenomen in het register, tenzij ze een andere keuze hebben opgegeven. Dit is een ‘ja-tenzij’ systeem. Nu kent Nederland nog een ‘nee-tenzij’ systeem, net zoals Engeland, Turkije, Duitsland en Ierland. Andere landen waarbij iedereen boven de 18 automatisch donor is zijn Spanje, Oostenrijk, België, Frankrijk, Italië en Zweden.

Wel of geen toestemming

Je kunt je keuze in het Donorregister elk moment veranderen. In de periode van april 2018 tot begin januari 2019 hebben ruim 8000 mensen hun keuze gewijzigd van ‘toestemming’ naar ‘geen toestemming’. Vooral 50- tot 70-jarigen hebben dat gedaan. Drieduizend mensen hebben hun keuze in de omgekeerde richting van ‘geen toestemming’ naar ‘toestemming’ aangepast.

Over het algemeen zijn meer vrouwen donor. 27 procent van de vrouwelijke populatie geeft namelijk toestemming, tegenover 22 procent van de mannen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
In 9 maanden 57.000 meer donorregistraties
Sluiten