Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 5 mei 2019 / 20:29 uur

Hamasleider Hanija pleit voor een wapenstilstand

Na een van de grootste geweldsexplosies van de laatste jaren in de Gazastrook, pleitte Hamasleider Ismail Hanija zondagavond voor een staakt-het-vuren. Hij zei daarbij ook, dat een wapenstilstand alleen mogelijk is als ook Israël zich daarvoor inzet.

Dagen van geweld

De oproep van Hanija kwam na dagen van geweld, die vrijdag werden ingeluid door een raketaanval vanuit Gaza op Israël. In opdracht van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu antwoordde het land zondag met een gericht spervuur aan raketten op meer dan 250 doelen en aanvallen op militanten in Gaza.

Aan Israëlische zijde kwamen zeker vier mensen om het leven en raakten er meer dan honderd gewond. Door de Israëlische aanvallen werden zeker 27 Palestijnen gedood, onder wie twee zwangere vrouwen en een kind. Ongeveer 150 mensen raakten gewond.

Grootschalige aanval

Eerder op de zondag had de Israëlische premier Netanyahu grootschalige aanvallen op de Gazastrook aangekondigd, als reactie op raketaanvallen vanuit dat gebied. Ook stuurt hij extra tanks, geschut en troepen naar de grens tussen Israël en de Gazastrook.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hamasleider Hanija pleit voor een wapenstilstand
Sluiten