Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 26 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

Grote kans op chaos rondom Schiphol door OV-staking

De NS moet tijdens de landelijke OV-staking op dinsdag 28 mei toch een noodpendel laten rijden tussen Amsterdam Centraal en Schiphol. Dat heeft de rechter bepaald. Toch wordt er rondom Schiphol grote chaos verwacht.

Door de noodvoorziening moet worden voorkomen dat grote groepen reizigers op Schiphol stranden en er onveilige situaties ontstaan. De noodpendel is niet voor normale reizigersaantallen, waarschuwt de NS. Het is dan ook specifiek bedoeld voor noodzakelijke Schiphol-reizen. Het is nog niet duidelijk hoe de nooddienstregeling eruit komt te zien.

In de tussentijd blijft het advies voor reizigers om dinsdag niet de trein te nemen, omdat er landelijk zeer beperkt tot geen treinen zullen rijden. Tussen Amsterdam en Schiphol moet elk kwartier vervoer zijn.

Kans op infarct

Ondanks de uitspraak van de rechter bestaat er dinsdag nog steeds een grote kans op verkeerschaos rond Schiphol. Volgens de gemeente Haarlemmermeer is er ook met een pendeldienst tussen Schiphol en Amsterdam Centraal een grote kans op een ‘verkeersinfarct’ rond de luchthaven.

Burgemeester Onno Hoes noemt de door de rechter verordende dienstregeling een ‘minimumvariant’. „Voor ons maakt deze pendellijn deel uit van een breder pakket aan maatregelen, waaronder verkeersmaatregelen op en rond Schiphol en het omboeken van vluchten door KLM en het verzoek aan andere airlines om dit ook te doen”, aldus Hoes.

Hoes liet weten tevreden te zijn over de uitspraak van de rechter. „Het stakingsrecht blijft overeind, maar er wordt een kleine uitzondering gemaakt vanwege de openbare orde."

Extra mensen ingezet

Op de luchthaven worden dinsdag extra medewerkers ingezet om de drukte op te vangen. Volgens Schiphol-topman Dick Benschop moeten reizigers er nog steeds rekening mee houden dat door het beperkte vervoer en de drukte op de wegen Schiphol slecht bereikbaar is. „Dit helpt ons om onveilige situaties tegen te gaan, maar het voorkomt niet dat het een heel gekke dinsdag wordt."

„Samen met alle betrokken partijen bereiden we ons voor en werken we aan aanvullende operationele maatregelen om de te verwachten drukte zo goed mogelijk op te vangen.” De gemeente Haarlemmermeer en Schiphol zorgen voor extra verkeersregelaars.

Vluchten schrappen

Luchtvaartmaatschappijen proberen de drukte te voorkomen door mensen om te boeken en waar mogelijk vluchten te schrappen, zegt Benschop. Ook probeert de luchthaven personeel door middel van pendelbussen en carpoolen zo veel mogelijk op hun werk te krijgen. Waar mogelijk werken mensen vanuit huis.

Benschop zei te hopen dat mensen die niet bij Schiphol in de buurt hoeven te zijn, de luchthaven mijden. Mensen die dinsdag vliegen moeten de informatie van hun luchtvaartmaatschappij goed in de gaten houden.

Dubbel gevoel

De FNV heeft laten weten een dubbel gevoel te hebben bij het staakverbod. Aan de ene kant is het teleurstellend dat het stakingsrecht is ingeperkt, aan de andere kant is de bond wel blij dat de rest van de landelijke staking door mag gaan, liet bondsbestuurder Henri Janssen weten.

De bonden gaan nu in gesprek met NS over de benodigde hoeveelheden mensen voor de door de rechter opgelegde kwartiersdienstregeling. „Het is aan de werkgever om mensen aan te wijzen", aldus Janssen. Volgens hem gaan de bonden geen mensen aanwijzen. „We zullen hooguit zeggen: er ligt een dienstorder van je werkgever, daar moet je je aan houden."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.