In het nieuws

Gratis check op deze tandvleesdag (ook voor vega's)!

Echte paro's, daar op de ACTA: Monique Danser en Alexander Verhelst

Foto van 'Iris Hermans'

16 MEI 2019

Vier de Dag van het Tandvlees met een gratis check. Aanwijzing voor een ontsteking?  Bloedend tandvlees en ‘een enorme foetor...’ Oftewel: een extreem dooie mus in je mond.

ACTA

Het is elke dag weer een bedrijvig komen en gaan van studenten, patiënten en tandartsen in het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). ,,Jullie hebben toch wel echt gepoetst, hè?” vraagt een moeder nog snel even aan haar twee zoontjes die met hun vingers gekruist achter de rug braaf ja knikken, een jongen met witte gympen in zijn hand snelt door de poortjes en bij de koffiecorner wordt druk gediscussieerd, gewoon over Ajax.

Iets verderop hangt een roze poster van de Dag van het Tandvlees. „Een heel belangrijke dag”, omschrijft parodontoloog, opleidingsdirecteur en docent Monique Danser deze dag. Het parodontium is trouwens ‘het ophangapparaat van de tanden en kiezen’, licht ze snel haar vakgebied toe, want parodontologie, of ‘paro’ zoals ze het onder vakgenoten noemen -„het blijft een struikelwoord natuurlijk!”- is nog niet bij iedereen bekend.

„Het gaat vandaag dan ook om bewustwording en willen het laagdrempelig maken voor mensen om hun tandvlees te laten checken.” En wie jarig is, trakteert, dus de screening is gratis, „en iedereen krijgt ook tubetjes tandpasta enzo mee.” Dat de belangstelling stijgt, ziet ze terug in het aantal deelnemende praktijken, „vorig jaar waren het er zestig en nu al honderd.”

Tandartshorror

Gemakkelijkste zoekplaatje ooit: zoek de gezonde mond!

Maar goed ook, want een op de twee mensen heeft, vaak zonder het door te hebben, ontstoken tandvlees, en 10-15 procent van de bevolking heeft ernstig ontstoken tandvlees (parodontitis) dat kan leiden tot afbraak van het kaakbot en uiteindelijk uitvallende tanden. Waar bloed is, is een ontsteking -afgezien dan van het te hard poetsen en/of stokeren bloed- en dat mensen met bloedend tandvlees het vaak weg ‘gaat vanzelf over!’ wuiven in plaats van naar de tandarts of mondhygiënist gaan, begrijpt ze niet. „Als je een bloedende wond hebt, doe je er toch ook wat aan?”

Danser komt uit een echte tandartsfamilie en als klein meisje zag ze al haar vader en oma in het wit in actie en wist: dit wil ik ook! En zo geschiede. Het mooie aan haar vak? Ze krijgt er spontaan een lach van op het gezicht, „Het is het fundament! Je kunt nog zo’n mooie kroon maken, maar zonder een gezond parodontium, wordt het niets meer.”

Bij haar komen de doorverwijs-patiënten, dus het is vaak ‘raak’ in haar stoel en ze weet het beeldend als ware het een synopsis van een tandartshorror te omschrijven. Een extreem geval is: „Een bloedbad in de mond, heel veel tandsteen, je instrument dat meteen tien millimeter onder het tandvlees glijdt, tanden en kiezen die losstaan. En dan heb ik het nog niet gehad over die enorme foetor...” Dat is dus die extreem dooie mus slash vieze lucht die uit iemands mond kan walmen, ,,een van de signalen van parodontitis.” Gebeurt gelukkig lang niet altijd, ,,maar iedereen in mijn stoel heeft wel echt wat.”

Worst case scenario: álles eruit, iets wat vroeger bijna normaal was, als je een bepaalde leeftijd bereikte, ,,mensen houden tegenwoordig steeds langer hun eigen tanden.” Ze herinnert zich weer haar eerste ‘slecht nieuws gesprek’ tijdens haar studie. ,,Alles is verloren, dacht ik toen ik in de mond van het 23-jarige meisje in mijn stoel keek.” Met het lood in haar schoenen -overigens zullen dat nooit witte Crocs zijn- vertelde ze haar dat ze alles moest trekken. ,,Het meisje veerde dolgelukkig op en riep uit dat ze het gebitje als haar huwelijkscadeau kreeg!” Ze kwam uit het noorden van het land, ,,nog steeds gaat men daar eerder voor 'alles trekken' dan in de Randstad.”

Twee kiwi’s per dag...

Voel je je goed, voelt je tandvlees vaak ook goed en ze somt op. Zorg voor genoeg vitamines (met name C en D), voldoende beweging, rook niet en vermijd alles waar ‘te’ voor staat. Eet bijvoorbeeld twee kiwi’s per dag, zoals het vitamine-credo van hun professor Van der Velden luidt -,,daar staat hij hier bekend om”-, maar wees ook niet bang dat niets meer mag, getuige het nog halfvolle doosje Leonidas binnen handbereik. Moet gewoon kunnen om er als een echte tandarts aan toe te voegen: „zolang je maar tenminste een keer per dag goed poetst.”

Hij moet zo ‘de chirurgie’ in, maar heeft zeker nog wel even tijd om wat over zijn ‘paro’ te vertellen. Tandarts Alexander Verhelst is parodontoloog in opleiding en ook hij heeft het boren en wortelkanaalbehandelingen door het bloed stromen -,,mijn vader is nog altijd tandarts”- en ook zijn vrouw is het. Het was liefde op het eerste gebit -,,ik kijk altijd als eerste naar iemands tanden”- op de ACTA en ja, ze trouwde in het wit, ,,maar niet klinisch wit, hoor!”

Of het storm loopt wat nieuwe ‘paro-aanwas’ betreft? Tja, halen ze beide de in het wél klinisch wit gestoken schouders op. ,,Veel studenten weten niet precies wat het inhoudt en onbekend maakt onbemind”, verklaart Verhelst, ,,en het moet je ook wel liggen en er de ruimte voor hebben in je praktijk.” Niet de ‘tandartstrucjes’ van een minuut of twintig, maar lange chirurgische behandelingen, ,,en heel intensief contact met je patiënten, het succes van een behandeling valt of staat met het vertrouwen dat ze in je hebben.” Want het gaat vaak om een hele verandering in levensstijl, „je fungeert vaak ook een beetje als psycholoog als ze bij je in de stoel liggen en al hun verhalen vertellen.”

Beide ‘paro’s’ adviseren iedereen om vandaag eens die tandartsstoel in te duiken voor de gratis screening, want je hebt zelf vaak niet eens door dat je op je tandvlees loopt, met je tandvlees. „Je kunt nog zo’n mooie lach hebben, als je parodontitis hebt en er niets mee doet, vergaat het lachen je vanzelf.”

Over Dag van het Tandvlees

Zo’n 100 parodontologie-, tandarts- en mondhygiënistenpraktijken openen de deuren voor een gratis screening van het tandvlees. Ook stelt Defensie haar Mobiele Tandheelkundige Praktijk beschikbaar die de hele dag in Amsterdam-Noord staat, aan het Buikslotermeerplein. Met de speciale dag beoogt de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie (NVvP) in samenwerking met Oral-B meer bewustzijn te creëren onder Nederlanders voor parodontale gezondheid en ontsteking, de daarmee gepaard gaande gezondheidsrisico’s en de mogelijkheden van preventie en behandeling.

BEKIJK OOK


Culinaire mindfucks... Of toch lekker echt?

llusionist Victor Mids haalt hier de schaal uit de oven met daarop de gerechten van het kaartje dat Ronald de Boer eerder al had uitgekozen./ Presstigieux

Foto van 'Iris Hermans'

33 MIN

De een noemt het waanzinnig vernieuwend, een ander mist ‘de soul’. Nieuwe intelligente oven lijkt een culinaire revolutie te ontketenen. ,,Dit lijkt een mindfuck, maar is gewoon echt. Kicken, zeg.”

Gadget?


Help Ben de Spurs-fan het stadion in Madrid in

Help Ben de Spurs-fan het stadion in Madrid in

Hotspur-fan Ben Stern in de kleedkamer van zijn favoriete club

Foto van 'Tim van der Steen'

1 UUR

Naast een artikel in de Metro van donderdag 16 mei staat een kleine advertentie: Ticket gezocht voor Engelse supporter - Champions League-finale in Madrid. We zijn direct getriggerd op de redactie, is hier een oplichter aan het werk? Iemand die snel geld wil verdienen met een handeltje misschien? We bellen het nummer, het resultaat is hartverwarmend.

Wanneer ik opbiecht dat ik hem niet aan een kaart voor de wedstrijd kan helpen zucht Jon Stern (72) teleurgesteld aan de andere kant van de lijn. Zelf blijkt hij niets met voetbal te hebben, maar zodra hij van de eerste teleurstelling is bekomen vertelt hij liefdevol dat hij zo graag een kaart zou kopen voor zijn zoon Ben. „Een enorme Spurs-fan, hij weet trouwens niet dat ik dit doe.”

Help Ben de Spurs-fan het stadion in Madrid in

De advertentie zoals wij hem in de krant aantroffen


‘Schades van de aardbevingen snel afhandelen’

Camera video‘Schades van de aardbevingen snel afhandelen’

Wiona gaat voor de beste hulp voor alle mensen in het aardbevingsgebied.

In samenwerking met Olympia Nederland

20 MEI 2019

Wiona is Managementassistente bij NIVRE Calamiteiten & Projecten in Groningen via Olympia. Zij vertelt over de voldoening die ze haalt uit het helpen van mensen in het aardbevingsgebied.

Werk van betekenis doen, dat geldt absoluut voor Wiona (38). „Mijn werk is geweldig. Ik kan het niet anders zeggen. Elke dag ga ik met een lach naar mijn werk en kom ik met een lach weer thuis.” Sinds een half jaar werkt de vrolijke Wiona via Olympia als managementassistente bij NIVRE Calamiteiten & Projecten in Groningen. „Iedereen heeft wel gehoord van de aardbevingen in Groningen en de schade die vele duizenden huizen hebben opgelopen. Wij doen elke dag weer ons uiterste best om mensen in het aardbevingsgebied die schade melden, op een juiste, nette en snelle manier van dienst te zijn. Het is al vervelend genoeg dat ze schade hebben aan hun huis. Wij kunnen ze helpen door zo snel mogelijk schade-experts naar de woning te sturen, zodat de schadevergoeding kan worden afgehandeld. Zo krijgen de bewoners waar ze recht op hebben.”

Spin in het web


Na 16 jaar getuigenoproep moord op Poolse

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Met een oproep in tv-programma Opsporing Verzocht hoopt de politie meer te weten te komen over een geweldsmisdrijf van zestien jaar geleden. De Poolse Iwona Galla (31) werd op 6 mei 2003 dood gevonden op een wietplantage op een zolder van een woning in Naaldwijk, waar ze hennepplanten zou gaan toppen.

Die politie zei dinsdag ervan uit te gaan dat de dader het huis binnen was gegaan omdat hij dacht dat er niemand thuis was. Op de zolder werd hij vervolgens betrapt door Galla. Hij had het volgens de politie in eerste instantie niet op haar gemunt, maar op wiet. De dader ging ervandoor met een hoeveelheid gedroogde wiettoppen en contant geld. Het is mogelijk dat hij een bekende was in de drugswereld in het Westland.

Drugsmilieu


3 tips als jouw huid wat extra hulp kan gebruiken
Likeability of5

3 tips als jouw huid wat extra hulp kan gebruiken

In samenwerking met Global Savings Group

20 MEI 2019

De huid is ons grootste orgaan maar wordt vaak vergeten om te verzorgen. Dit zorgt voor onzuiverheden, droge huid of pigmentvlekken. Met deze drie tips helpen wij jou aan een perfecte skincare routine en gaat jouw huid weer stralen.

Er wordt vaak gedacht dat je gezegend wordt met een mooie huid. Hoewel dit natuurlijk ook gedeeltelijk waar is zijn er ook veel manieren om hier zelf een handje bij te helpen. Wat jij dagelijks in de spiegel ziet is dus wel degelijk te beïnvloeden maar daar is wel zorg voor nodig. Iedereen heeft zo’n zijn eigen favo producten maar deze tips zijn key in iedere routine.

Cleanse


like
user_bbd522b5f628c80261af97c5aa081ff4fdf4f2a3_avatar

Zestien wietteeltarrestaties in Limburg

Wiet/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De politie heeft dinsdag bij een grote actie tegen grootschalige wietteelt rond Sittard-Geleen zestien mensen gearresteerd. Daarbij werden 12.000 wietplanten, ruim 25 kilo aan gedroogde wiettoppen, vier auto's en ruim 140.000 euro contant geld in beslag genomen. De politie deed invallen in twintig panden. In vijftien panden vonden agenten wietplantages. Volgens de politie is de straatwaarde van de gevonden wiet ruim 1,4 miljoen euro.

Onder de aangehouden verdachten zijn de drie bestuurders van een bedrijf in Geleen. Het gaat om twee 40-jarige mannen en een 36-jarige vrouw van Marokkaanse afkomst, wonend in België. Hun bedrijf in Geleen betaalde de afgelopen jaren de huur en energiekosten voor 87 panden.

Spookpanden


Camera videoWin een EasyToys box twv € 150,-

Foto van 'Metro'

20 MEI 2019

Het is masturbatiemaand en dat vieren we bij EasyToys. Tijd voor jezelf, tijd voor mei! Met de #MyGuiltyPleasure box van EasyToys heb je alle ingrediënten in huis voor een sexy avond vóór en mét jezelf. Kans maken? Vul hieronder jouw gegevens in:

Kun je niet wachten op de prijsuitreiking of ben je nieuwsgierig naar al onze andere producten? Bekijk dan ons ruime assortiment met spannende speeltjes op easytoys.nl.


Kabinet opener over peperdure verbouwing Binnenhof

Binnenhof/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het kabinet gaat veel meer informatie delen met de Tweede Kamer over de ingrijpende renovatie van het Binnenhof. Onder de volksvertegenwoordigers is veel onrust en twijfel ontstaan over de aanpak van het 475 miljoen euro kostende project.

De Kamer eiste meer openheid en staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) komt hieraan tegemoet. Hij zal het beleid op het vlak van de geheimhouding 'drastisch aanpassen', schrijft hij aan de Kamer. Alleen als het gaat om veiligheid, commerciële vertrouwelijkheid en bescherming van personen is openbaarmaking niet mogelijk.

Uit de hand lopen


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

17 MEI 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Cross jij sneller door het bos dan Teun Peters?video icon
02:23

In samenwerking met Almere City Marketing

19 MEI 2019

Cross jij sneller door het bos dan Teun Peters?

Crossen door de Bossen! Dat is de naam van een tof evenement in het Kotterbos bij Almere, op zondag 26 mei. YouTube-held Teun Peters van team Dylan Haegens crosste de bijna 4 kilometer voor Metro alvast en zette een tijd neer van 16.42 minuten. De snelste jongere verdient zondag een gave prijs: hij of zij mag een video met Teun opnemen in een professionele studio in Amsterdam.

Voor iedereen

Je hoeft van Crossen door de Bossen overigens geen wedstrijd te maken. Vanaf 11.00 uur mag iedereen vanaf 8 jaar meedoen, ook vaders en moeders. Als jij op een supervet parcours gewoon eens wilt kennismaken met de MTB-sport, ben je helemaal welkom. Je hoeft niet allemaal ‘om het snelst’. Oh ja, mountainbikes en helmen zijn aanwezig en meedoen is gratis!

Meer informatie vind je op Oostvaardersplassenalmere.nl


Harbers weg om misdaadcijfers asielzoekers

Harbers/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) is opgestapt. Hij vindt dat hij niet kan aanblijven nu ernstige misdrijven zijn weggelaten in cijfers bij het informeren van de Tweede Kamer over criminaliteit onder asielzoekers. De Kamer is niet goed geïnformeerd, erkent Harbers. Hij houdt vol dat van boze opzet geen sprake was, maar wil wel "de volle verantwoordelijkheid" nemen voor de gemaakte fouten.

Niet gevraagd

Harbers rekent zichzelf aan dat hij niet heeft gevraagd wat er onder de verhullende noemer 'overig' was geschaard vóór de misdaadcijfers naar de Kamer werden gestuurd. Toen aan het licht kwam dat daaronder ernstige misdrijven vielen, had hij moeten doorvragen of dat bekend was en daar bewust voor was gekozen.


May opent deur voor referendum over brexitdeal

Theresa May/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De Britse premier Theresa May wil dat het parlement stemt over de vraag of er een referendum moet worden gehouden over de overeenkomst die zij sloot met de EU. Voorwaarde is dan wel dat die overeenkomst door het parlement wordt aangenomen.

May probeert begin volgende maand voor de vierde keer haar overeenkomst met de EU over de brexit door het parlement te krijgen en zei dinsdag in een speech dat er 'belangrijke aanvullende aanpassingen' zijn gedaan. Maar ze kondigde ook aan dat de zogenoemde backstop over de grens tussen Noord-Ierland en Ierland niet vervangen kan worden.

Brede steun


Zonder spoilers! Dit vonden we van Game of Thrones

Geen spoilers; 'Game of Thrones had een goed einde'

Replica van de Iron Throne uit de serie / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

De laatste aflevering van Game of Thrones is maandag uitgezonden. Het wachten op de aangekondigde spin-offs óf natuurlijk het volgende boek in de serie; The Winds of Winter kan beginnen.

Een ruime zeventig uur aan televisie. Acht jaar aan serie. En dat is maandag 20 mei op z’n einde gekomen. Hoe dat einde er precies uitzag gaan we natuurlijk niet vertellen, maar topfan Matthijs Idema vond het meevallen. Geen zorgen, dit artikel bevat dus geen spoilers.

Gematigd tevreden


Brit klaagt politie aan om gezichtsherkenning

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Voor het eerst heeft een individu gerechtelijke stappen tegen de politie ondernomen om het gebruik van geavanceerde technologie, in dit geval gezichtsherkenning. Het gaat om de vreedzame demonstrant Ed Bridges, die al meermaals is vastgelegd door de autoriteiten.

Winkelen

„Er stond een politiecombi”, zo vertelt Bridges over de eerste keer aan BBC, toen hij naar eigen zeggen alleen ging winkelen. „Toen ik dichtbij genoeg kwam om de woorden ‘automatische gezichtsherkenning’ op het busje te zien, had het mijn data al geregistreerd. Dat leek mij een vrij fundamentele invasie van mijn privacy.” De tweede keer werd hij gefilmd tijdens een vreedzaam protest. Bridges wordt in zijn bewering gesteund door mensenrechtenorganisatie Liberty UK, die ook achter zijn aanklacht staat.


Syrische oorlogsmisdager aangehouden in Zeeland

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

In het Zeeuwse plaatsje Kappele heeft de politie een man gearresteerd die ervan verdacht wordt terroristische en oorlogsmidaden te hebben gepleegd in Syrië. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

„De man zou als commandant van een bataljon van het terroristische Jabhat al-Nusra hebben deelgenomen aan de gewapende strijd", zo schrijft het OM op haar website. „De man vocht onder de strijdersnaam Abu Khuder. Het bataljon waarover de verdachte het commando zou hebben gehad is bekend geworden als Ghuraba’a Mohassan (Vreemdelingen van Mohassan)."

Sinds 2014


Geen tentamens bij de UvA vanwege ov-staking

De Universiteit van Amsterdam (UvA) neemt op dinsdag 28 mei geen tentamens af wegens de staking die dag in het openbaar vervoer. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

De Universiteit van Amsterdam (UvA) neemt op dinsdag 28 mei geen tentamens af wegens de staking die dag in het openbaar vervoer.

Zo'n achtduizend studenten zouden die dag een tentamen moeten maken, maar als het openbaar vervoer gaat staken wordt het moeilijk om naar de universiteit te komen. Het is daarom praktischer om alle tentamens maar te verschuiven, aldus het secretariaat na een bericht van het onafhankelijke universiteitsmedum Folia.


Wat Europa voor jou in je eigen regio doet

Wat Europa voor jou in je eigen regio doet

De vlag van Europa.

Foto van 'Laura van Horik'

GISTEREN

Ga jij stemmen? Of denk je dat dit toch geen zin heeft voor jouw regio? Nou, dat heeft het zeker wel! Behalve het beschermen van natuurgebieden door heel het land, betekent de EU namelijk nog veel meer voor je dagelijks leven dan dat je misschien zou denken. Stel...

… je bent een Noord-Hollander

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen, maar Amsterdam behoort tot de vijf Europese topregio's op het gebied van economie. Hierdoor hebben onder andere de UvA, VU en het AMC voor meer dan 500 projecten subsidie gekregen. En niet alleen grote steden als Amsterdam krijgen financiële steun, maar ook genoeg andere plaatsen. Zo kunnen ouderen in Hoorn hierdoor aan een baan worden geholpen en bestaan er onderwijsprojecten van bijvoorbeeld Praktijkschool Schagen in Den Helder en PWF Stede Broec in Enkhuizen.


Pieter Heerma nieuwe fractievoorzitter CDA

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Pieter Heerma volgt Sybrand Buma op als fractievoorzitter van het CDA. Dat heeft de fractie in haar wekelijkse vergadering besloten. Buma verlaat Den Haag om burgemeester van Leeuwarden te worden. De gemeenteraad van de Friese stad droeg de CDA-voorman vorige week voor.

Gevoel van plichtsbesef

De 41-jarige Heerma bedankte de fractie dinsdag voor het vertrouwen en zei zijn nieuwe functie niet „licht" op te vatten. „Ik sta hier niet met een gevoel van ambitie, maar een gevoel van plichtsbesef." De partij kiest later een nieuwe partijleider. Heerma wil dat niet worden.


Duizenden scholieren hebben verkeerd VO-advies gehad

Duizenden scholieren hebben verkeerd VO-advies gehad

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Duizenden basisscholieren hebben een advies voor het voorgezet onderwijs gekregen dat niet klopt. Dat heeft het onderwijsministerie bekendgemaakt. De adviezen zouden mogelijk te hoog gegrepen zijn voor ze. Er moet opnieuw naar de beoordelingen worden gekeken, maar de testen hoeven niet opnieuw gemaakt te worden.

Verkeerd advies

Dit voorjaar deden 175.000 kinderen een eindtoets. Van alle incorrecte toetsadviezen (19.854) is het overgrote deel te hoog uitgevallen (18.288). Een groep van 1566 leerlingen heeft een te laag toetsadvies gekregen. Dat schrijft onderwijsminister Arie Slob aan de Tweede Kamer.